Naslovna - Novosti - Društvo - Saveljić: Dolina Rijeke Zete je jedna od najatraktivnijih staništa za ptice u Crnoj Gori
Ilustracija (Foto: Twitter)

Saveljić: Dolina Rijeke Zete je jedna od najatraktivnijih staništa za ptice u Crnoj Gori

Opština Danilovgrad odlučila je da zaštiti dolinu Rijeke Zete, jer je Rijeka Zeta i sama Bjelopavlićka ravnica od životnog i ekonomskog značaja za  lokalne zajednice.

Inicijativu su potpisali Agencija za zaštitu životne sredine, Glavni grad i Opština Danilovgrad. Epilog je jasan. Očekuje se da Vlada na nekoj od narednih sjednica proglasi područje Rijeke Zete područjem od posebne važnosti za državu Crnu Goru, parkom prirode.

Ekspert Darko Saveljić, koji je predstavio Nacrt studije o zaštiti Rijeke Zete, kazao je da je ekspetski tim radio pola godine, više od 200 dana, a da je 19 stručnjaka radilo istraživanje na teritoriji doline Rijeke Zete.

„Rezultat je jasan – biodiverzitet ukazuje da je Rijeka Zeta stvarno čudesna. Što mi gledamo svaki dan, pa nam se ne čini toliko atraktivno, to je naučnicima, turistima, posebno značajno“ istakao je Savić.

On je kazao da u dolini Rijeke Zete su za pola godine popisali 774 biljne vrste.

„U cijelom Britaniji imate 1400 biljnih vrsta. U dolini rijeke Zete našli smo pet tipova staništa koja su od posebnog značaja za zaštitu prirode u Evropskoj uniji. U dolini Rijeke Zete našli smo nekoliko vrsta gljiva, mahovina, puževa, koji su prvi put registrovani u Crnoj Gori. Veliki broj insekata pokazuje da i dalje dolina rijeke Zete nije ugorožena intenzivnom poljoprivredom. Od 19 vrsta riba, deset su endemi“, istakao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, dolina Rijeke Zete je jedna od najatraktivnijih staništa za ptice u Crnoj Gori.

„Ulcinjska solana, svjetski poznat brend, ima 252 vrste ptica. Evropa ih ima 530 vrsta. Na Skadarskom jezeru je 280 vrsta ptica. Dolina Rijeke Zete se nalazi u sendviču dva svjetski poznata brenda. U dolini rijeke Zete su 264 vrste ptica“, naveo je Saveljić.


Kako stoji na sajtu CZIP-a u Crnoj Gori je do sad registrovano 352 vrsta ptica (od 533 vrste dosad registrovane u Evropi ili 65% evropske ornitofaune), uključujući i Turnix sylvaticus, čije je pojavljivanje ostalo sumnjivo. Takođe, prisutnost (na primjer: Fulmarus glacialis) i statusi pojedinih vrsta (na primjer: Carpodacus erythrinus) su određeni na osnovu nalaza autora, a koji još nijesu publikovani.

Od ukupnog broja do sad registrovanih vrsta, 213 vrsta pripada sigurnim gnjezdaricama, sedam vrsta su moguće gnjezdarice, dok se 10 smatra iščezlim, kakav je, na primjer, Aegypius monachus. 106 vrsta se smatra rezidentnim (stanaricama) tj. vrstama koje u Crnoj Gori provode sve svoje životne cikluse. Ovaj broj uključuje i dvije vrste koje su unešene (fazan i čukara). 107 vrsta ptica registrovanih u Crnoj Gori pripada gnjezdaricama selicama.

Pojavljivanje 21 vrste, kakva je Tetrax tetrax na primjer, predstavlja istorijski podatak jer u posljednjih najmanje 30 godina nijesu registrovane na teritoriji Crne Gore. Od ukupnog broja vrsta (348), u Crnoj Gori se redovno gleda 264 vrste dok se 14 vrsta gleda povremeno.

Bogatstvo faune ptica neke države posmatra se kroz ukupan broj registrovanih vrsta ili, češće, brojnosti gnijezdećih vrsta. U Crnoj Gori, indeks gustine gnjezdarica, koji predstavlja odnos od logaritma broja vrsta koje gnijezde i logaritma površine države, znatno je iznad balkanskog prosjeka (0.435) i iznosi 0.562. Tome doprinosi raznovrsnost staništa: od morske obale, preko solana, slatkovodnih jezera, polu stepa, kanjona, gustih šuma, planinskih zaravni i visokih planinskih vrhova. S druge strane, Crna Gora se nalazi na jednom od četiri najznačajnija koridora za ptice u Evropi- Jadranskom migratornom koridoru (Adriatic Flyway) preko kojeg milioni ptica svake godine sele ka Africi i obratno.

U poređenju sa ostalim evropskim državama, broj od 213 vrsta koje gnijezde u Crnoj Gori je relativno visok, uzimajući u obzir da je Crna Gora jedna od najmanjih evropskih država. Primjera radi, Crna Gora se po površini nalazi na 39. mjestu, dok se po broju gnjezdarica nalazi na 23. odmah ispod Mađarske, koja je skoro sedam puta veća od Crne Gore. Isto tako, u Crnoj Gori ima više gnjezdarica nego ih ima Velika Britanija, Češka, Portugal, Danska, Slovenija ili Švajcarska, na primjer.

 

Takođe pogledajte

Ministarstvo prosvjete: U Danilovgradu planirano otvaranje istraživačkog centra za talente

Ministarstvo prosvjete najavilo je da će u Danilovgradu biti otvoren istraživački centar za talentovane učenike. …

Policijska akademija Danilovgrad postala korisnik granta u okviru JUFREX

Policijska akademija Danilovgrad prepoznata je kao respektabilan partner Evropske unije i Savjeta Evrope, te shodno …

Оставите одговор

%d bloggers like this: