Connect with us

Društvo

Iković: Gradska upava želi da ukine park prirode

“Ili rukovodstvo ne razumije čemu služi priroda i plodno zemljište ili baziraju razvoj na betonizaciji prirodnih resursa.”

Za Vuka Ikovića iz Pokreta Preokret, odbornika u Skupštini opštine Danilovgrad, sunovrat uprave je kada rukovodstvo ne želi da preispita odluke o prodaji gradskog Trga, a želi da preispita odluku kojom je rijeka Zeta proglašena parkom prirode.

-Očigledno da se Danilovgradom ne upravlja iz Danilovgrada i da je nova vlast nalegla na iskrivljen sistem predhodne vlasti.

Ukidanjem parka ili promjenama granica parka vlast ukida zelenu ekonomiju, uskraćuje poljoprivredni resurs, a povećava neatraktivnu izgrađenu zonu, stiče Iković naglašavajući da se na ovaj način gubi šansa za naplatu lokalnih taksi, a nastavilo bi se forsiranje betonizacije kojom se krpe budžetske rupe komunalnim taksama.

Rijeka Zeta je već pod ogromnim pritiskom loše gradnje, krivolova i otpadnih voda, ističe Iković a kompromis sa prirodom je, kako kaže, urađen time što prva zona parka obuhvata 0,12 % parka, druga 22, 9, a treća 76,89 %. Najveći dio parka je prostor u kojem su dozvoljene sve aktivnosti iz urbanističkih planova.

Iković podsjeća da svi vlasnici zemljišta u praku prirode imaju svojinu nad zemljištem, i pri tome upravljaju zemljištem shodno Odluci o proglašenju parka prirode i planu upravljanja parkom.

-Treba nam siguran prostor, zdrava hrana i pitka voda, da Danilovgrad bude destinacija sigurnih voda, u suprotnom ćemo se sjećati Zete kao sto se danas sjećamo bukovih šuma planine Garač, zaključuje Iković iz Preokreta.

Kabinet Predsjednika: Stekli se preduslovi da se formira Upravljač Parka prirode, revidirati Odluku o zaštiti

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Otvoren tender za Martinićki put

Nakon radova na asfaltiranju saobraćajnice i ispred Osnovne škole “Vuko Jovović” danas je Opština Danilovgrad otvorila tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Pažići – Spuž -Stologlav.

“Priča o Martinićkom putu na zadovoljstvo najviše mještana tog kraja ulazi u završnu fazu.”, saopštio je na zvaničnoj Facebook stranici predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar grgurović.

Obezbeđivanje sredstava za eksproprijaciju bez dodatnog zaduživanja u iznosu od 240.000 eura, izrada novog projekta, revizija, raskid ugovora sa Gradnjom promet, obezbjeđivanje 5.9 miliona za radove iz Kapitalnog budžeta države, danas su zaokruženi otvaranjem tendera za izvodjaca radova na putu, naveo je predsjednik Opštine na Facebook-u.

Novim projektom, duzine 8.6km, predviđen je trotoar sa jedne strane, u dijelu puta GUR Spuž, trotoar će biti sa obje strane puta. Takođe su predviđena autobuska stajališta.

Podloga će u određenim djelovima puta u potpunosti morati biti izmijenjena zbog močvarnih karakteristika zemljišta, navodi se dalje u objavi i podjseća da će vrijednost radova prema revidovanom Glavnom projektu iznosi 5.741.400 € i obuhvata: saobraćaj, hidrotehniku, konstrukciju, signalizaciju i uz to elaborat zaštite od požara.

Novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta u vrijednosti od 5,9 miliona eura za izvođenje radova i licencirani nadzor su obezbijeđeni amandmanom na tehnički rebalans budžeta koji je pisao naš poslanik i sugrađanin Darko Dragović. Amandman je usvojen od strane parlamentarne većine.

Na ovaj način smo uspjeli da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo poslednji i najvazniji uslov neophodan za otvaranje tendera za izbor izvođača, naveo je Grgurović na Facebook-u i istakao da upućuje zahvalnost porodici Kalezić i firmi Gradnja promet na sporazumnom raskidu ugovora sa Upravom javnih radova. U slučaju da ugovor nije bio raskinut, došlo bi do dugih sudskih sporova koji bi neminovno prolongirali otvaranje tendera za izvodjača radova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U petak dobrovoljna akcija davanja krvi

Giving blood

Klub Dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad u saradnji sa Crvenim krstom Danilovgrad, povodom Dana Opštine Danilovgrad, Nedelje Crvenog krsta i povodom 15 godina od osnivanja kluba, organizuje tradicionalnu akciju davanja krvi koja će se održati u petak, 8. decembra 2023. godine (petak), u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Prijem gostiju i davanje krvi od 08 – 14h nakon čega će u Hotelu Zeta biti organizovao svečani ručak i dodjela zahvalnica.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije