“Moja Koso, kako ti je gledna ova unuka! Lijepa je k’o Durmitor!” U godinama koje se na engleskom završavaju na “teen”, nijesam razumjela to poređenje i u adolescentskom buntu koji pripada tom dobu sestri sam ispod glasa dobacivala: “Ne misli na tebe, jer bi rekla ravna k’o Jezera” aludirajući na drugi toponim tog predjela. Tek kada su me markirane planinarske staze počele dovoditi na randevue sa durmitorskim vrhovima, shvatila sam koliko sam veliki kompliment dobijala. Danas je sve manje dama koje su kao moje babe, prababe i čukunbabe odrastale sa Durmitorom, moleći ga sujevjernim ritualima da godina bude rodna, kako bi se prehranili, zima sa dovoljno snijega, kako bi se dovuklo sijeno sa planine, nevrijeme sa što manje gromova, kako bi se svi čobani vratili živi i Petrovdan što ljepši, kako bi dragan na vašar došao. Pošto je planina uvijek bila veća od čovjeka, nije je valjalo uznemiravati bez razloga. Na njene vrhove se pelo samo iz jednog razloga- ako bi se kakva ovca izgubila.

Najslikabilnije mjesto na turi

Kada pored hrane i vode za jedan dan, majice i kabanice u planinarski ranac spakujete priče i strahove sedam generacija predaka, naravno da će se taj uspon razlikovati od svih ostalih. Još ako se planira popeti Bobotov Kuk (2523 mnv), najviši među crnogorskim vrhovima i bar na neko vrijeme biti veći od Durmitora, teško da će se prethodne večeri mirno spavati. Iako sam u školi učeći prirodu i društvo, saznala da u Crnoj Gori postoji visočiji vrh na Prokletijama, nikada zapravo u to nijesam povjerovala, vjerovatno jer nikad nijesam saznala da li se taj vrh više zacrveni kada najavljuje kišu. ?

 

 

 

Dva puta sam posjetila Bobotov Kuk i oba puta sam bila sa društvancem iz PSK Komovi. Oba puta smo turu počeli sa Sedla. Ovaj prevoj je moja prva asocijacija na Durmi iz djetinjstva, jer me je pozdravljao svako jutro sa prozora sobe u kući moje babe. Već početak najavljuje turu na kojoj ostajete bez daha, što od umora, što od ljepote. Prije nego se se domognete vrha, Bobot zahtijeva da mu se pokorite i spustite žaleći za gubitkom već ispetih metara. No ubrzo zaboravite na to kada ugledate Zeleni vir i okrijepite se vodom sa obližnjeg izvora.  Tu je preporučljivo napraviti pauzu i pripremiti se za teži dio uspona, koji najavljuje sipar.

Ubrzo se nailazi na spomen ploču jednom od zaslužnih sinova ovoga kraja, generalu i narodnom heroju Danilu Jaukoviću, koji je jedna od najznačajnijih figura crnogorskog planinarstva.

 

Otac mi je ispričao da su učesnici narodnooslobodilačke borbe u čast svojih za slobodu palih drugova, obilježavali godišnjicu značajne bitke prelazeći pješke putevima partizana. Iz tih razloga je i general Jauković krenuo sa planinarima na Durmitor i susreo smrt u miru.

Ako krećete na sastanak sa Bobotom početkom juna, možete naići na snijegom omeđenu stazu, koja vodi do najslikabilnijeg dijela ture odakle puca pogled na Škrčka jezera.  Tu obavezno napraviti nekoliko fotografija kako bi se prošvercovalo malo odmora, jer je sledeći dio puta pomalo zastrašujući. Srećom, pri samom vrhu je postavljena sajla uz pomoć koje se mnogo lakše popeti.

Preuzeto sa: Bloginja.me