Naslovna - Novosti - Društvo - Mitropolit Amfilohije za Ilindan na Sinjavini
Mitropolit Amfilohije za Ilindan na Sinjavini

Mitropolit Amfilohije za Ilindan na Sinjavini

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom, uz molitveno učešće vjernog naroda sjutra, 2. avgusta, na Ilindan služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Ružica na  Sinjajevini.

Na Sinjajevini se tradicionalno na praznik Svetog proroka Ilije održava crkveno-narodni sabor kod crkve koja je posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom, u narodu poznate pod imenom Ružica. Hram su podigli  Bjelopavlići 1894. godine na dijelu planine koji im je, zbog zasluga u oslobodilačkim ratovima protiv Turaka, poklonio knjaz Nikola I Petrović Njegoš.

Od vremena podizanja hrama za opšti narodni sabor određen je praznik Sv. proroka Ilije. To saborovanje nije prekidano ni u vrijeme komunističke diktature, kada je ova svetinja bila u ruševinama. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka počela je obnova crkve Ružice, koja je završena 1992. godine kada je hram nanovo osveštan.

DANAS JE ILINDAN

Takođe pogledajte

SZO predlaže zabranu industrijske hrane, za mlađu djecu, koja sadrži šećer

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da industrijska hrana za bebe i mlađu djecu …

tradicija Sajmova u Danilovgradu

Bijela kuga u 18 opština, Danilovgrad na listi

Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: