MMF i Svjetska banka uveli su krizne programe bespovratne pomoći i kredita za zemlje članice, dajući prioritet tranzicionim i zemljama u razvoju, koje već imaju teškoća sa vraćanjem dugova. Ujedno su pozvali bilateralne kreditore da zbog epidemije u što kraćem roku otpišu dugove najsiromašnijim zemljama svijeta.

„Najteži udarac pretrpjeće najsiromašnije zemlje, posebno one koje su imale velike dugove i prije krize“, upozorio je predsjednik Svjetske banke David Malpas članove upravnog odbora MMF.

On je istakao da će biti potrebno otpisati dugove mnogim zemljama, jer će one samo tako moći da koncentrišu bilo kakve nove resurse na borbu protiv pandemije i njenih posledica u ekonomiji i društvu. Najsiromašnije zemlje ove godine moraju da vrate 14 milijardi dolara duga u okviru bilateralnih ugovora, uključujući kamate i amortizaciju, od čega nešto manje od četiri milijarde Sjedinjenim Državama i drugim članicama Pariskog kluba. Kina je takođe veliki kreditor, ali nije članica Pariskog kluba. Budući da veliki dio iznosa čine dugovi prema bilateralnim kreditorima, ključno je obezbijediti njihovo „široko i ravnopravno učestvovanje u rješavanju krize, naglasio je Malpas.

MMF i Svjetska banka objaviće program otpisa dugova na virtualnom proletnom zasedanju u aprilu, prenosi Hina.