Connect with us

Kultura

Monodrama “Naši dani” u Centru za kulturu Danilovgrad

Objavljeno

on

,,Naši dani” je monodrama koju skoro četiri decenije igra glumac i reditelj Radoslav Milenković i koju će izvesti u Centru za kulturu Danilovgrad 30. januara 2024. godine u 20 časova. Riječ je o monodrami koja je nastala dramatizacijom satiričnih Disovih pjesama (Naši dani, Himna) i najznačajnijih pripovijedaka satiričara Radoja Domanovića (Stradija, Danga i Mrtvo more), a Milenković je kompletan autor predstave. Kroz imaginarno putovanje, koje glavni lik preduzima u naporu da se nakon dugogodišnjeg izgnanstva vrati u svoju otadžbinu, on se suočava sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svjedok rasula i propasti svih segmenata društva.

Najdramatičniju promjenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka. Milenković u predstavi igra više od trideset likova oslanjajući se na snažnu facijalnu ekspresiju i pantomimu pokazujući svoje izvanredne glumačke sposobnosti.

Glumio je u velikom broju filmova i pozorišnih predstava. Dobitnik je najznačajnijih nagrada za glumu i režiju na brojnim festivalima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Nakon toliko izvođenja predstava nije ni danas izgubila na aktuelnosti.

Gdje i kada

30.01.2024. 30, 2024 u 20 časova, cijena ulaznice 5€

Centar za kulturu Danilovgrad

Rezervacije +382 68 290 444

Advertisement

Kultura

Postavljen Art oltar u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

Jedinstvena skulptura u obliku velikog kamenog stola – Art oltar, djelo vajara Velibora Pavićevića i Jovete Ljumovića, od jutros krasi dvorište Umjetničke kolonije u Danilovgradu.

Art oltar je zamišljen kao kameni sto sa pet kamenih stolica. Na ovom stolu nalazi se amblem Umjetničke kolonije  i slijedi posao urezivanja imena umjetnika – učesnika internacionalnog simpozijuma skulpture i kao takav je jedinstven projekat – skulptura koja plijeni svojom ljepotom i monumentalnošću.

 

Nastavite čitanje

Kultura

Revija dokumentarnog filma

Objavljeno

on

By

Mreža kinoprikazivača Crne Gore, od 18. juna do 4. jula, organizuje svoju prvu aktivnost – Reviju dokumentarnog filma, koja se realizuje u saradnji sa Underhill Festom.

U gradovima širom Crne Gore, u kojima je Filmski centar Crne Gore završio proces digitalizacije – Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, Tivtu, Pljevljima, Beranama, Kotoru, Mojkovcu i Bijelom Polju, biće prikazano pet filmova, crnogorskih i regionalnih autora.

U okviru Revije biće organizovane projekcije ostvarenja:

„Porodica na određeno vrijeme“ reditelja Seada Šabotića,
„Doline“ Miljana Vučelića,
„Procenti života“ Vladimira Perovića,
„Dezerteri“ Damira Markovine,
„Yu grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije