Connect with us

Kultura

Predstavljanje romana Bastadur autorke Jasenke Lalović

Published

on

U romanu „Bastadur“, čiju radnju smješta u prvu polovinu XX vijeka, Jasenka Lalović slijedi ideju da u svakom čovjeku živi komadić kaluđera, baš kao što u svakom kaluđeru pretekne dio njegovog svjetovnog života. Takva se mješavina žudnji, težnji i osjećanja javlja kod svih protagonista ovog uzbudljivog romana. U toj sprezi daljina koje ih vječito mame i visina kojima streme, tragaju za značajnim odgovorima. Izazovi koji će ih sve zadesiti u tih pedesetak godina, koliko i traje radnja romana i za koje vrijeme se njihovi životni putevi ukrštaju i prepliću, nude im šansu da se poprave i na pravi način ostvare. Ali prvo moraju da nauče da vole i da prihvate da budu voljeni. Neophodno je da postanu bastaduri.

12. februar 2024. sa početkom u 19 časova, Centar za kulturu Danilovgrad

Advertisement

Kultura

Održano opštinsko takmičenja recitatora

Published

on

By

U cilju njegovanja kulture govora i umjetničkog kazivanja poezije, kao  i afirmacije talentovane  djece Centar za kulturu Danilovgrad organizovao je 17. maja 2024. godine Opštinsko takmičenje recitatora za učenike osnovnih i srednjih škola. Riječ je o takmičenju koje podstiče razvoj govorničkih sposobnosti kod djece, osjećaj za umjetnost i takmičarski duh. Na takmičenju je učestvovalo 58 takmičara, od čega srednjoškolaca 6, a 52 učenika iz osnovnih škola.

Takmičenje  recitatora  održalo se u kategoriji:

  • mlađeg uzrasta ( I, II, III, IV i V razred);
  • starijeg uzrasta (VI,VII,VIII i IX razred);
  • za srednjoškolce ( I, II, III i IV razred).

Neki od kriterijuma ocjenjivanja za izbor  najboljih su bili: prilagođenost pjesme polu i uzrastu djeteta, vremensko trajanje, akcenat i dikcija, subjektivni i emocionalni doživljaj.

Recitatore je osim  predstavnika/ca škola (Olivera Bobičić, učiteljica, Nevena Vlahović, prof. crnogorskog-srpskog, bosanskog,  hrvatskoh jezika  i književnosti, Milena Radanović, učiteljica) ocjenjivao i četvročlani  stručni žiri  (prof. Milena Macanović, prof. Danilo Simićević, prof. Milena Simunović Jovović i Vasilije Marunović u ime Centra za kulturu Danilovgrad).

Nagrađeni učenici po kategorijama su:

MLAĐI  UZRAST ( I, II ,III,IV i V razred)

Osvojeno mjestoIme i prezimeNaziv školerazredMentor/ka
1.Lena LjumovićOŠ ,,Njegoš”-SpužVSlavica Srzentić
2.Anastasija MrđenovićOŠ ,,Vuko Jovović”IVMaja Lakić
3.Sara  BarovićOŠ ,,Njegoš”-SpužVSlavica Srzentić

STARIJI UZRAST (VI, VII, VIII i IX razred)

Osvojeno mjestoIme i prezimeNaziv školerazredMentor/ka
1.Tihan VukićevićOŠ ,,Njegoš”-SpužVIRadmila Bezmarević
2.Jelena BarovićOŠ ,,Njegoš”-SpužVIIIRadmila Bezmarević
3.Lara BečanovićOŠ ,,Vuko Jovović”VIIDanka Ćipović

SREDNJOŠKOLCI ( I,II, III I IV razred)

Osvojeno mjestoIme i prezimeNaziv školeRazred 

 

Mentor/ka
1. 

Jana Mijatović

Gimnazija ,,Petar I Petrović Njegoš”IIIAngelina Jovanović
2.Sara KostićGimnazija ,,Petar I Petrović NjegošIAngelina Jovanović
3.Elena BjelanovićGimnazija ,,Petar I Petrović NjegošIIIAngelina Jovanović

POHVALJENI RECITATORI

Ime i prezimeNaziv školerazredMentor/ka
1.Kateryna ZhuravlovaOŠ ,,Milosav  Koljenšić”VI 

Maja Simonović

2.Sanja VučetićOŠ ,,Njegoš”-Spuž 

PO Novo Selo

I 

Milena Burić

3.Itana ZečevićOŠ ,,Njegoš”-SpužVIRadmila Bezmarević

Nacionalna biblioteka Crne Gore ,,Đurđe Crnojević” u skladu sa svojim mogućnostima podržava aktivnosti Biblioteke ,,Mihailo Miho Vuković”, koja posluje u sklopu JU Centar za kulturu Danilovgrad. U tom duhu obezbijedila je poklone u vidu knjiga za nagrađene učenike na Opštinskom takmičenju recitatora.

Prvoplasirane učenike očekuje  Državna smotra recitatora koja će se održati početkom jula, u Beranama (Centar  za kulturu), gdje će se boriti za titulu najboljeg recitatora Crne Gore.

Nastavite čitanje

Kultura

Izložba „Evolucija“ u Umjetničkoj koloniji

Published

on

By

Izložba slika „Evolucija“, poznatog slikara i grafičara Velja Stanišića, biće otvorena u petak, 24. 5. 2024. godine u 18 časova, u JU „Umjetnička kolonija“ Danilovgrad.

Izložbu će svečano otvoriti potpredsjednik Opštine Danilovgrad, Bojan Pavićević, a govoriće Andrija Radulović, v.d. poslovnog direktora Umjetničke kolonije i istoričar umjetnosti, Petar Ćuković. Moderator programa biće mr Aleksandra Pavićević.

Pored brojnih grupnih izložbi likovnog stvaralaštva, Stanišić je samostalno izlagao u Podgorici, Sarajevu, Beogradu, Parizu, Njujorku i mnogim drugim gradovima. Dobitnik je više nagrada za likovno stvaralaštvo, član Matice srpske – društvo članova u Crnoj Gori, kao i član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije