Od srijede počinjen primjena Zakon o Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, saopšteno je iz Uprave policije.

Uprava policije još jednom upućuje apel svim učesnicima u saobraćaju, da poštuju Zakonom propisane odredbe i time, kako je saopšteno, doprinesu ličnoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, kao i poboljšanju ukupnom stanja bezbjednosti u saobraćaju na crnogorskim putevima.

Kako je propisano, odredbe ovog Zakona primjenjivaće s 60 dana od dana stupanja na snagu, da to znači da će se sa njegovom praktičnom primjenom početi 12. februara 2020, navedeno je u saopštenju UP.

“I pored toga što je javnost u prethodnom periodu, u više navrata obavještavana o najbitnijim izmjenama postojećeg Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koristimo priliku da  još jednom učesnike u saobraćaju, kao i ukupnu javnost podsjetimo na najznačajnije promjene zakonskih odredbi,  koje se tiču vozača”.

Za najteže saobraćajne prekršaje, Zakonom je predviđena isključivo zatvorska kazna, od 15 do 60 dana i to za vozače:

·   koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj,

·   koji upravljaju vozilom pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci,

·   koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene brzine,

·   koji upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom,

·   koji ne zaustave vozilo na propisani znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika,

·  koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.), radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga.

Još jednom  iz UP podsjećaju, da je cilj usvojenih izmjena Zakona, poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

 “Takođe, u skladu sa novim zakonskim rješenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj će se preduzimati mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga.

Iz zakona je brisana odredba o fizičkom odzimanju vozačke dozvole na licu mjesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati rješenje. Na isti način biće realizovane i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, izrečene od strane sudova za prekršaje ili izrečene konačnim prekršajnim nalogom”, zaključeno je u saopštenju policije.