Connect with us

NVO Sektor

NVO Program za životnu sredinu (EnvPro) sprovela je edukativne aktivnosti u Parku prirode “Rijeka Zeta”

Projekat Vode Balkana: bioindikatori, edukacija i turizam, treća je faza rada NVO Program za životnu sredinu (EnvPro) na naprednim pristupima zaštite i unapređenja Parka prirode “Rijeka Zeta” kroz principe: upravljanje kroz saradnju i građanska nauka.

U toj namjeri 27.05.2023. godine organizacija je sprovela prvo testiranje edukativnog programa u prirodi, sa osnovnim školama sa teritorije zaštićenog područja. Učenici uzrasta od šestog do osmog razreda i nastavnici iz tri osnovne škole, OŠ “Milosav Koljenšić”, OŠ “Vuko Jovović”, OŠ “Njegoš” (Spuž, Danilovgrad) imali su priliku da se na terenu upoznaju sa prirodnim odlikama i vrijednostima područja, visokom biološkom raznovrsnošću koja je bila osnov zaštite ove rijeke i njenog sliva, a naročito sa pokazateljima stanja i zdravlja rijeke kroz bioindikatorske vrste – viline konjiće, slatkovodne rakove i školjke.

Kroz pažljivo osmišljen rad, na rijeci Zeti odnosno lokalitetu Dobropoljski izvori, učesnicima su prezentovane osnovne istraživačke metode terenskog rada, načini prikupljanja i obrade podataka i upotreba mjernih instrumenata za određivanje fizičko–hemijskih parametara staništa (vode), dok su bioindikatorske vrste identifikovane na osnovu njihovog izgleda, građe tijela istaništa koje im obezbeđuje upravo rijeka Zeta.

Terenski rad pratila je i proba veb i mobilne aplikacije za biomonitoring program, razvijene kroz ovaj projekat, u svrhu unosa i prikupljanja podataka o odabranim bioindikatorskim vrstama. Stoga, kroz naučno utemeljeni program, na vrlo jednostavan i zabavan način svi zainteresovani – učenici, nastavnici, studenti, građani, turisti, istraživači, ribari, a nadamo se i upravljači, moći će da daju značajan doprinos praćenju stanja životne sredine na području Parka prirode „Rijeka Zeta“, saopštili su iz EnvPro-a.

U finalnom obliku aplikacija će biti besplatna i dostupna javnosti i preko QR koda koji će se nalaziti na informativnim tablama koje će biti postavljene na nekoliko lokacija uz rijeku Zetu, ali i na sajtu organizacije (envpro.me). Uz šum rijeke Zete djeca su imala priliku da slikovito prenesu svoje utiske nakon spovedenih aktivnosti i saznanja o ovom području. Odabrani crteži izrađeni ovom prilikom, poslužiće EnvPro za izradu vizuelnog identiteta biomonitoring programa. Posebna pažnja data je diskusiji o značaju riijeka, vodenih staništa ili slatkovodnih ekosistema za očuvanje prirodnog balansa i pružanje usluga neophodnih za čovjeka, ističu iz EnvPro-a.

Upravo upoznavanje šire lokalne zajednice i svih zainteresovanih strana sa pravima i obavezama, dobrobitima i odgovornostima tj. njihovim mogućim doprinosom razumijevanja i očuvanja zaštićenih područja okosnica je ovog procesa, i sasvim novog koncepta za Crnu Goru, koncepta građanske nauke: Citizen science. 

Projekat koji je podržala globalna ekološka organizacija The Nature Conservancy trajaće do kraja, 2023. godine tokom koje će organizacija sprovesti još niz važnih događaja i rezultata, o čemu će javnost redovno informisati.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Informativni karavan: Mehanizmi učešća građana NVO i građana u procesima donošenja odluka

Centar za razvoj nevladinih organizacija poziva predstavnike NVO i građane Danilovgrada na Informativni karavan o mehanizmima učešća NVO i građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou.

Cilj radionice je predstavljanje mehanizama učešća NVO i građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, kao i boljeg upoznavanja sa načinom korišćenja i dometima svakog od predviđenih mehanizama. Posebna pažnja biće usmjerena na institut „prazna stolica“ koji omogućava predstavnicima nevladinih organizacija da aktivno učestvuju na sjednicama Skupština opština, te da svoje stavove, prijedloge, sugestije predstave lokalnim odbornicima.

Radionica će biti održana 29. februara, sa početkom u 11 časova, Sala Skupštine Opštine.

Vaše učešće možete najaviti na [email protected] ili 020/219-120 zaključno sa 28. februarom 2024. godine.

U slučaju bilo kakvih pitanja i nedoumica, imajte slobodu da se obratite na [email protected].

Projekat “Sinergijom do dobrog upravljanja u lokalnim zajednicama“ sprovodi Centar za razvoj nevladinih organizacija, a finansijski je podržan kroz projekat SMART Balkans – civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovode Centar za promociju civilnog društva – CPCD u partnerstvu sa Institutom za demokratiju i medijaciju (Institute for Democracy and Mediation – IDM) i Centrom za istraživanje i kreiranje politika (Center for Research and Policy Making (CRPM), uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Prilika za rješenje problema dijela otpada: Projekat “KompostirajDG” transformiše otpad u koristan resurs za bašte Danilovgrađana

Projekat ,,KOMPOSTIRAJ.DG” koncipiran je na način da u najvećoj mjeri doprinosi ostvarenju ciljeva i prioriteta definisanih Državnim planom upravljanja otpadom u Crnoj Gori 2015-2020 kao i Nacrtom Državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori 2023-2028 i Lokalnim planom upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom, sa fokusom na smanjenje odlaganja otpada na sanitarnim deponijama za 30%.

U Danilovgradu je pokrenuta inicijativa koja bi mogla značajno promijeniti način upravljanja otpadom. Organizacija KOD, u saradnji sa EMCG (Efektivni mikroorganizmi Crna Gora) i portalom Volim Danilovgrad, započela je ambiciozan projekt koji ima za cilj da transformiše način na koji se tretira organski otpad u Danilovgradu.

Kao dio ovog projekta, 40 domaćinstava u Danilovgradu su opremljena posebnim kućnim setovima za kompostiranje, uz dodatak “efektivnih mikroorganizama” poznatih kao bokashi. Ova inovativna tehnika omogućava građanima da svoj organski otpad pretvore u dragocjeno đubrivo za svoje bašte.

Bokashi metoda kompostiranja je jednostavna, ali izuzetno efikasna. Kuhinjski otpad se odlaže u posebnu kantu za kompostiranje, a zatim se svaki sloj otpada prekriva sa slojem efektivnih mikroorganizama. Ovaj proces se ponavlja svakodnevno, omogućavajući organskom otpadu da se prirodno razgrađuje i postane hranljiva materija.

Proces ne stvara neprijatne mirise i završava se kada se dobijena masa pomiješa sa zemljom, doda u baštu, oko voćaka i slično.

Jedna od ključnih karakteristika ove metode je brza razgradnja i transformacija otpada. Kada je kanta za kompostiranje puna, masa se može dodati u baštu, gdje će se u potpunosti razgraditi i postati dio zemlje. Rezultat je obogaćena zemlja, puna korisnih mikroorganizama, spremna za uzgoj raznovrsnih biljaka.

Iako je još rano za precizne podatke, projekat već pokazuje značajne rezultate. Procenjuje se da će učesnici projekta za samo 6 mjeseci smanjiti količinu organskog otpada na deponiji za neverovatnih 9.720kg. Ovo predstavlja značajno smanjenje opterećenja deponije, dok istovremeno omogućava unapređenje kvaliteta zemljišta kroz unos korisne materije.

Učesnici projekta, u Viber zajednici, koja je kreirana za potrebe projekta, ističu da su zadovoljni ovim način odlaganja organskog otpada i da su primijetili značajno rjeđe odlaske do kontejnera.

Ovo nije samo lokalni uspjeh, već i potencijalno rešenje za smanjenje količine otpada koji se odlaže na deponije, što je ključna obaveza u okviru pristupanja EU. Implementacija bokashi metode može biti ključni korak ka održivijem upravljanju otpadom, pružajući primjer koji bi mogao biti inspiracija mnogim drugim gradovima i opštinama u Crnoj Gori.

Opština Danilovgrad i lokalno Komunalno preduzeće bi, uz slične projekte i umanjenje računa za komunalne usluge, mogli mogli motivisati Danilovgrađane da počnu kompostirati što bi bio i prvi korak  ka daljem sortiranju otpada u gradu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije