Connect with us

NVO Sektor

NVO Program za životnu sredinu (EnvPro) sprovela je edukativne aktivnosti u Parku prirode “Rijeka Zeta”

Projekat Vode Balkana: bioindikatori, edukacija i turizam, treća je faza rada NVO Program za životnu sredinu (EnvPro) na naprednim pristupima zaštite i unapređenja Parka prirode “Rijeka Zeta” kroz principe: upravljanje kroz saradnju i građanska nauka.

Objavljeno

on

U toj namjeri 27.05.2023. godine organizacija je sprovela prvo testiranje edukativnog programa u prirodi, sa osnovnim školama sa teritorije zaštićenog područja. Učenici uzrasta od šestog do osmog razreda i nastavnici iz tri osnovne škole, OŠ “Milosav Koljenšić”, OŠ “Vuko Jovović”, OŠ “Njegoš” (Spuž, Danilovgrad) imali su priliku da se na terenu upoznaju sa prirodnim odlikama i vrijednostima područja, visokom biološkom raznovrsnošću koja je bila osnov zaštite ove rijeke i njenog sliva, a naročito sa pokazateljima stanja i zdravlja rijeke kroz bioindikatorske vrste – viline konjiće, slatkovodne rakove i školjke.

Kroz pažljivo osmišljen rad, na rijeci Zeti odnosno lokalitetu Dobropoljski izvori, učesnicima su prezentovane osnovne istraživačke metode terenskog rada, načini prikupljanja i obrade podataka i upotreba mjernih instrumenata za određivanje fizičko–hemijskih parametara staništa (vode), dok su bioindikatorske vrste identifikovane na osnovu njihovog izgleda, građe tijela istaništa koje im obezbeđuje upravo rijeka Zeta.

Terenski rad pratila je i proba veb i mobilne aplikacije za biomonitoring program, razvijene kroz ovaj projekat, u svrhu unosa i prikupljanja podataka o odabranim bioindikatorskim vrstama. Stoga, kroz naučno utemeljeni program, na vrlo jednostavan i zabavan način svi zainteresovani – učenici, nastavnici, studenti, građani, turisti, istraživači, ribari, a nadamo se i upravljači, moći će da daju značajan doprinos praćenju stanja životne sredine na području Parka prirode „Rijeka Zeta“, saopštili su iz EnvPro-a.

U finalnom obliku aplikacija će biti besplatna i dostupna javnosti i preko QR koda koji će se nalaziti na informativnim tablama koje će biti postavljene na nekoliko lokacija uz rijeku Zetu, ali i na sajtu organizacije (envpro.me). Uz šum rijeke Zete djeca su imala priliku da slikovito prenesu svoje utiske nakon spovedenih aktivnosti i saznanja o ovom području. Odabrani crteži izrađeni ovom prilikom, poslužiće EnvPro za izradu vizuelnog identiteta biomonitoring programa. Posebna pažnja data je diskusiji o značaju riijeka, vodenih staništa ili slatkovodnih ekosistema za očuvanje prirodnog balansa i pružanje usluga neophodnih za čovjeka, ističu iz EnvPro-a.

Upravo upoznavanje šire lokalne zajednice i svih zainteresovanih strana sa pravima i obavezama, dobrobitima i odgovornostima tj. njihovim mogućim doprinosom razumijevanja i očuvanja zaštićenih područja okosnica je ovog procesa, i sasvim novog koncepta za Crnu Goru, koncepta građanske nauke: Citizen science. 

Projekat koji je podržala globalna ekološka organizacija The Nature Conservancy trajaće do kraja, 2023. godine tokom koje će organizacija sprovesti još niz važnih događaja i rezultata, o čemu će javnost redovno informisati.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Zeleni ambasadori organizuju akciju sadnje u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

NVO Gnijezdo sa zadovoljstvom najavljuje predstojeću akciju Zelenih ambasadora, koja će se održati u utorak, 18. juna u 11 časova, u dvorištu JU OŠ “Vuko Jovović” u Danilovgradu.

Ova inicijativa uključuje sadnju drveća i uređenje školskog dvorišta, sa ciljem očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svijesti među mladima. Zeleni ambasadori, mladi ekološki aktivisti, predano rade na promociji ekoloških vrijednosti u svojoj zajednici, a ova akcija predstavlja korak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti, stoji u najav ove nevladine organizacije

„Pozivamo sve građane i građanke, organizacije civilnog društva i mlade ljude da se pridruže ovoj akciji i podrže napore Zelenih ambasadora. Ova inicijativa nije samo prilika za zajednički rad na očuvanju prirode, već i za edukaciju i osnaživanje mladih ljudi da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti životne sredine,“  istakli  su iz NVO Gnijezdo.

Akciji će se pridružiti i predstavnici Komunalnog preduzeća Danilovgrad, koje pruža tehničku podršku, čime dodatno potvrđuju važnost zajedničkog delovanja u cilju stvaranja zelenijeg okruženja.

Svi koji su zainteresovani da se podrže ovakve aktivnosti ili imaju neka pitanja mogu pisati na  društvenim mrežama NVO Gnijezdo ili putem mejla [email protected]

Nastavite čitanje

NVO Sektor

KompostirajDG: Danilovgrad pokazao put ka održivom odlaganju otpada

Projekat KompostirajDG, čiji je glavni cilj promovisanje održivog odlaganja otpada, uspješno je završen, ostavljajući trajni pečat u lokalnoj zajednici i postavljajući primjer koji bi mogao nadahnuti druge gradove širom Crne Gore. Marija Iković, koordinatorka projekta, ističe da je inicijativa privukla pažnju ne samo stanovnika Danilovgrada već i šire javnosti, te da je postala prepoznatljiva i na nacionalnom nivou.

Objavljeno

on

By

“KompostirajDG nije bio samo projekat, već pokret koji je aktivno uključivao građane, škole i preduzetnike u procese smanjenja organskog otpada ali i edukaciju o značaju reciklaže organskog otpada”, istakla je Iković.

Jedan od elemenata projekta bila je edukacija, posebno mladih. Kroz organizaciju radionica u Osnovnoj školi “Vuko Jovović” i Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš”, te podršku lokalne zajednice, učenici su upoznati s procesom kompostiranja i važnošću reciklaže, pružajući im alate i znanja za buduće aktivno učešće u očuvanju životne sredine.

“Od najmlađih kreće talas ekoloških vrijednosti i pozitivnih promjena u društvu”, naglašava Iković. “Zbog toga je važno da se edukacija počne od najranijih uzrasta, jer na taj način oblikujemo buduće generacije svjesnih građana i lidera koji će se brinuti o okolini u kojoj žive.”

Jedan od najistaknutijih rezultata projekta jeste inicijativa započeta u Osnovnoj školi “Vuko Jovović”, gdje će proces kompostiranja postati redovna praksa, zahvaljujući podršci direktorice Mirjane Keković i organizacije KOD.

“Kompostiranje će postati sastavni dio života Danilovgrađana”, optimistično predviđa Iković. “Ovaj projekat nije samo pokazao kako se može efikasno upravljati organskim otpadom, već je i inspiracija za buduće planove razvoja grada i šire zajednice.”

“Glavni cilj nam je bio temu održivog odlaganja otpada staviti u fokus, a sve kroz konkretne aktivnosti smanjenja komunalnog otpada pojedinačnih domaćinstava i edukaciju učenika, građana i privrednih društva o značaju i benefitima reciklaže organskog otpada i u krajnjem razviti ekološku svijest kod šire javnosti o potrebi reciklaže.

Kroz projekat KompostirajDG uspjeli smo da podijelimo 40 kompleta za kompostiranje građanima opštine Danilovgrad i predstavimo novu, efikasniju metodu kompostiranja uz primjenu efektivnih mikroorganizama japanske EM tehnologije, održimo dvije radionice o procesu kompostiranja učenicima Osnovne škole Vuko Jovovic i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš.

Pored toga, realizovali smo i radionice za preduzetnike a jedan od rezultata je taj što će privredno društvo NEMESIS grupe, proces kompostiranja uvrsisti u svoje poslovanje i sav organski otpad koji proizvedu, reciklirati.

Kompostiraj.DG zajednica je u toku predhodnih mjeseci sakupila više od 200 kanti organskog otpada iz domaćinstva, odnosno preko 2 i po hiljade kilograma otpada, koji je pomiješan sa zemljom dao preko 7 hiljada kilograma hranjivog đubriva.”, istakla je Iković.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije