Connect with us

NVO Sektor

Održan protestni skup – “Mi smo njihov glas”

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Održan protestni skup – “Mi smo njihov glas”

U Podgorici je danas, na trgu Sv. Petra Cetinjskog održan protestni skup ljubitelja životinja, u organizaciji NVO “Prijatelji životinja Podgorica”. Cilj protestnog okupljanja je bio poboljšanje uslova u crnogorskom skloništima za napuštene životinje, kao i primjena Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja. Takođe, jedan od povoda za ovo protestno okupljanje je bio da se pošalje poruka podrške kolegama u Sarajevu, koji se sa istim problemom susreću, a koji su za sledeću nedjelju zakazali protestno okupljanje.

Sa skupa je poručeno da se pod hitno moraju urediti sva skloništa za napuštene životinje u Crnoj Gori, što podrazumijeva sve ono što Zakon nalaže. U suprotnom će od nadležnih zatražiti da se oformi nezavisna inspekcijska komisija, koja će kontrolisati sva skloništa, neuslovna privremeno zatvarati, a protiv odgovornih lica pokretati postupke. Poručeno je da su za godinu dana članovi udruženja za zaštitu životinja uspjeli da obiđu ulcinjski i nikšićki azil, te da je ono što su tamo zatekli nedopustivo. U narednom periodu će obići i ostala skloništa, tako da će stvoriti kompletnu sliku o sveukupnom stanju. d nadležnih je zatraženo obavezno uvođenje takozvanog “No kill” sistema u skloništima, kao sistema “Uhvati, steriliši i pusti”, čijom bi se primjenom u drastično smanjio broj lutalica na ulica.

Organizator se zahvalio okupljenima, uz poruku nadležnima da ljubitelji životinja neće na ovome stati, te da će i u narednom periodu preduzimati aktivnosti, kako bi se došlo do zacrtanih ciljeva i kako bi se problem napuštenih životinja u našoj zemlji konačno počeo rješavati na pravi i jedini način, sterilizacijom i čipovanjem.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

NVO Prijatelji životinja Podgorica

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

NVO Sektor

U Crnoj Gori u toku Ekomobilizacija

Published

on

By

Akcija sadnje ilustracija Canva

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Nakon godina i godina devastacije crnogorskih šuma što požarima što nelegalnom sječom, inicijativa “Ozelenimo Crnu Goru” poziva na mobilizaciju građane Crne Gore kako bi započeli obnovu naših devastiranih šuma i time ublažili efekte klimatskih promjena, prenosi portal Zumiraj.me.

Na facebook stranici “Ozelenimo Crnu Goru” predstavljeni su timovi kojima se možete priključiti putem maila [email protected] ili putem njihove stranice. Takođe napominju da svako ko želi na bilo koji način da pomogne izgradnju mehanizma i da kako kažu zajedno okrene “novi list” kako bi obnovili devastirane šume, zaštitili autohtone vrste i podigli svijest o važnosti zaštite životne sredine je dobrodošao.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

U Danilovgradu osnovan Centar za istraživanje anarhije

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vodeći se onom starom, vremenom dokazanom doktrinom da ,,ne može čovjek osvojiti slobodu djelovanja držeći se podalje od djelovanja, niti može dosegnuti savršenstvo pukim povlačenjem iz svijeta”, grupa entuzijasta – okupljena oko potrebe za formiranjem jednog ovakvog centra – riješila je da sva svoja znanja, iskustva, vještine i kompetencije, kaljene kroz razne forme i oblike nenasilne borbe protiv kriminalno-kleptokratskog režima DPS-a, ali i protiv raznih totalitarizama na tlu Balkana u proteklih 15 godina, stavi na raspolaganje crnogorskom društvu, stoji u saopštenju koje je dostavljeno portalu Volim Danilovgrad.

Neformalno, neprofitno udruženje građana, kako dalje stoji u saopštenju, baviće se proučavanjem anarhističkih teorija i praksi, njihovom promocijom i prilagođavanju savremenom kontekstu i društveno-političkim trendovima i tokovima, s ciljem poboljšanja i podstrekavanja istinske, nenasilne i, krajnje alternativne, borbe za uspostavljanje besklasnog društva u Crnoj Gori.

Osim toga, ova grupa, okupljena oko Centra, pružaće svaki vid idejne, ideološke, logističke i savjetodavne podrške svim pojedincima i grupama, koji/e djeluju ili tek planiraju djelovati, u pravcu vođenja nenasilnih štrajkova, kampanja, protesta i performansa protiv svakog vida nepravde. Iz tog razloga Centar će sav svoj rad bazirati – jer to se, da se razumijemo, (k)od anarhista, valjda, i podrazumijeva – samo i isključivo na vaninstitucionalnim, nenasilnim metodama direktne akcije.

“Na kraju, da budemo do kraja jasni, mi se ne zanosimo romantičarskim idejama da ćemo, kako vole reći oni koji nam, godinama, sjede na grbačama, ,,(s)rušti državu i ustavni poredak”, ili da ćemo, jednom i konačno, zatrijeti vladanje kao najsuroviji i najsvirepiji oblik nasilja čovjeka nad drugim čovjekom. Naš cilj je da, kroz nadpolitički rad i razmjenu ideja sa, prvenstveno, mladim ljudima, jednog dana, stvorimo pretpostavku za uspostavljanje istinski besklasnog društva u Crnoj Gori. Jer, ,,opšta jednakost, sinonim pravičnosti, predstavlja samu suštinu anarhizma”.”, zaključuju u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
20°
Облачно
06:4018:25 CEST
Осећај: 20°C
Ветар: 8km/h E
Влажност: 80%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
27/12°C
25/12°C
23/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']