Connect with us

Društvo

Održan prvi zbor nakon trogodišnje pauze: Izabran Savjet Mjesne zajednice Vražegrmci

Objavljeno

on

U Velikoj Sali Opštine Danilovgrad danas je održan prvi u nizu Zborova Mjesnih zajednica – Zbor Mjesne zajednice Vražegrmci, na kojoj je izabran Savjet ove Mjesne zajednice. Zbor je riječima dobrodošlice i citiranjem Odluke o Mjesnim zajednicama otvorio sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Vuk Janković.

Na Zboru je prisustvovalo 23 građana koji su nakon kratkih izlaganja predložili da Savjet MZ Vražegrmci čini devet članova.

Tokom Zbora se moglo čuti da je devet članova najbolje rješenje jer će na taj način u Savjetu biti zastupljeni predstavnici većine zaseoka koji čine ovu Mjesnu zajednicu.

Odluka o Mjesnim zajednicama predviđa da Savjet može činiti od 5 do 9 članova koje na Zboru prisutni građani biraju između sebe.

Da bi se Zbor održao na njemu je potrebno da prisustvuje 3% od ukupnog broja stanovnika Mjesne zajednice za koju se Zbor održava.

Detalj sa Zbora Mjesne zajednice Vražegrmci

 

U Savjet Mjesne zajednice Vražegrmci izabrani su Novo Stanišić, Andrija Šćekić, Željko Milatović, Damjanović Rašo, Perović Srećko, Raičević Miroslav, Nikolić Žarko, Raičević Borko i Milica Radonjić.

Izbornu komisiju činili su Nataša Popović ispred Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Milica Radonjić i Milan Mijajlović kao predstavnici građana iz MZ Vražegrmci. Na Zboru se glasalo javno, kako je i odlučeno tokom Zbora. Ovaj način glasanja omogućava i Odluka o Mjesnim zajednicama.

Novoizabrani Savjet Mjesne zajednice Vražegrmci ima zakonski rok od osam dana da sazove svoju konstitutivnu sjednicu na kojoj će unutar Savjeta izabrati Predsjednika. Prema Odluci o Mjesnim zajednicama, Savjet može imenovati i pomoćnika Predsjednika ali i druge funkcije u skladu sa potrebama.

Tokom Zbora su se mogle čuti i kritike ka prethodnom rukovodstvu MZ Vražegrmci ali i ka prethodnoj vlasti koja je, kako kažu, ovaj kraj potpuno zapostavila i da se prethodnih 30 godina nijednom nije održao Zbor na način kako je održan danas.

U narednom periodu mještani Vražegrmaca očekuju veću posvećenost Opštine Danilovgrad što je u dijelu i najavio predsjednik Opštine Aleksandar Grgurović.

Zboru prisustvovao i predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović

Na samom početku zbora, predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović, pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo zbog otpočinjanja procesa formiranja Savjeta mjesnih zajednica, pogotovo zbog činjenice da zbog isteka mandata prethodnih Savjeta, mjesne zajednice već duže vrijeme nisu funkcionalne.

Predsjednik je podijelio i svoja očekivanja da će se staviti tačka na dosadašnju praksu u okviru koje su Mjesne zajednice bile samo partijske ispostave, i da će u periodu koji slijedi one biti isključivo u službi mještana, odnosno most njihove bliske saradnje sa Opštinom.

Podsjećanja radi  svim Mjesnim zajednicama, Savjetima unutar njih, mandati su istekli prije više od tri godine od kada Mjesne zajednice nisu funkcionisale.

Sekretarijat za lokalnu samoupravu zakazao je i Zborove za Mjesne zajednice Mosori i Gostilje

Za Mjesnu zajednicu Mosori u srijedu 24.05.2023. godine sa početkom u 16 časova. Zbor će se održati u Velikoj sali Opština Danilovgrad.

Za Mjesnu zajednicu Gostilje u četvrtak 25.05.2023. godine u velikoj sali Skupštine opštine Danilovgrad sa početkom u 16 časova.

Sa sobom je potrebno ponijeti identifikacioni dokument.

 

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Društvo

Alarmantno stanje vodosnabdijevanja i elektrodistribucije u Danilovgradu

Potrebne hitne mjere

Objavljeno

on

By

Water bottles on dry soil with dry and cracked soil,global warming

Stanovnici Danilovgrada suočavaju se sa ozbiljnim problemima u vodosnabdijevanju i snabdijevanju električnom energijom, što dodatno pogoršava već tešku situaciju izazvanu ekstremnim vrućinama. Crveni meteoalarm na snazi je danima, sa temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusa, čineći životne uslove izuzetno teškim. Mnoge porodice u Danilovgradu i okolnim naseljima danima su bez vode ili imaju ograničen pristup vodi, dok su problemi sa strujom učestali zbog radova koje sprovodi kompanija CEDIS.

Uzroci problema vodosnabdijevanja

Pojedini građani prekomjerno koriste vodu za piće za navodnjavanje polja i bašti, što značajno smanjuje dostupnost vode za osnovne potrebe. Zastarela i neodržavana mreža vodovoda uzrokuje česte kvarove i prekide u snabdijevanju vodom. Procjenjuje se da značajan procenat vode nestaje zbog curenja i oštećenja cjevovoda ili ista biva ukradena od strane nelegalnih priključaka. rojni nelegalni priključci dodatno opterećuju vodovodnu mrežu, smanjujući količinu vode koja stiže do legalnih korisnika.

Stanovnici Danilovgrada su izrazito nezadovoljni trenutnom situacijom. Nedostatak vode, posebno u ovako ekstremnim vremenskim uslovima, stvara velike probleme u svakodnevnom životu i zdravlju građana. Slično je i sa problemima u snabdijevanju strujom, što dodatno otežava situaciju.

Opština Danilovgrad i preduzeće Vodovod Danilovgrad moraju hitno reagovati na ovu krizu. Preporučuje se formiranje kriznih štabova koji će raditi na rješavanju problema sa vodosnabdijevanjem. Ovi štabovi bi trebali uključivati predstavnike lokalne vlasti, stručnjake za vodovodne sisteme, kao i predstavnike građana.

Potrebno je imati bolju komunikaciju sa građanima na način da se stanovništvo redovno informiše stanovništva o stanju vodosnabdijevanja, planiranim radovima i mjerama koje se preduzimaju. Timovi koji su na terenu moraju ozbiljno sprovoditi mjere za kontrolu i smanjenje prekomjerne upotrebe vode za navodnjavanje.

Popravka i modernizacija vodovodnih cjevovoda kako bi se smanjili gubici i obezbijedilo kontinuirano snabdijevanje vodom.

Identifikacija i uklanjanje nelegalnih priključaka kako bi se smanjilo opterećenje na vodovodnu mrežu.

Kao jedna od mjera bi bila i uvođenje cisterni sa pijaćom vodom u najugroženijim područjima dok se problemi sa mrežom ne riješe.

U skladu sa zakonskim okvirima Crne Gore, opštine imaju obavezu da osiguraju redovno snabdijevanje vodom i strujom za svoje građane. Zakoni o vodama i komunalnim djelatnostima omogućavaju lokalnim samoupravama da preduzimaju hitne mjere u situacijama kriznog snabdijevanja, uključujući formiranje kriznih štabova i uvođenje privremenih rješenja.

U ovako teškim uslovima, neophodno je da svi nadležni organi, uz aktivno učešće građana, zajednički rade na rješavanju problema i poboljšanju kvaliteta života u Danilovgradu. Bliska saradnja, transparentnost i efikasnost u sprovođenju mjera ključni su za prevazilaženje trenutne krize i osiguranje osnovnih životnih uslova za sve stanovnike opštine.

Zabrana nenamjenske potrošnje vode na teritoriji opštine Danilovgrad

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije