Osnovana krovna organizacija mladih – Mreža za mlade Crne Gore - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Osnovana krovna organizacija mladih – Mreža za mlade Crne Gore

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Zvaničan početak rada i djelovanja krovne Mreže za mlade Crne Gore, u čijem osnivanju je učestvovalo 35 omladinskih organizacija, organizacija koje rade sa i za mlade, kao i savezi i unije mladih, obilježen je 15. septembra na Osnivačkoj skupštini u Podgorici.

Nakon više od godinu dana, tokom kojih je Inicijalni odbor radio na pripremi uslova za osnivanje ovog saveza nevladinih organizacija koje djeluju u omladinskoj politici, delegati su usvojili ključna akta za djelovanje.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, obratila se video porukom mladima, čestitala  na formiranju mreže i naglasila: ,,Uvjeravam vas da će uspostavljanje dijaloga sa mladima biti jedan od prioriteta Delegacije tokom mog mandata, zato što je veoma bitno da se mladi uključe u procese donošenja odluka, a samim tim i proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.“

 Andrijana Radović, članica Upravnog odbora je u uvodnom izlaganju kazala da moramo biti svjesni da pitanje mladih nije pitanje jedne institucije ili jedne organizacije, već pitanje svih nas, odnosno pitanje razvoja društva i zato svi moramo biti zajedno na istom putu, okupljeni oko jasnog cilja a to je jaka omladina u Crnoj Gori.

Izabrani predsjednik Upravnog odbora, Miloš Marković, je kazao da je veoma ponosan na cijeli proces, kolegijalnost, entuzijazam i međusobno uvažavanje članica organizacija Mreže: ,,Zahvaljujem se na podršci i ukazanom povjerenju. Vjerujem da će Mreža postati ključni akter u zalaganju za bolji položaj mladih u Crnoj Gori i glas mladih koji mora da se čuje.“

Direktor Direktorata za mlade pri Ministarstvu za sport i mlade, Nenad Koprivica, istakao je da su uspostavljeni svi zakonski uslovi za osnivanje ovakvog saveza i dodao: ,,Saglasan sam sa tim da pitanje mladih nije samo pitanje jednog ministarstva i da su formiranje novih mehanizama i uvezivanje sa već postojećim, uzeći u obzir Direktorat i Savjet za mlade u institucionalnom smislu i nacionalnu strategiju za mlade kao pravni okvir, ključni u narednom periodu. Ministarstvo svakako možete smatrati velikim partnerom.“

Ispred Fonda za aktivno građansto, direktorica Anica Maja Boljević, čestitala je delegatima na istrajnosti u formiranju Mreže: ,,Možda vi to još ne znate, ali moram da kažem da prisustvujemo istorijskom događaju, koliko god to neskromno zvučalo, a koji će u mnogome poboljšati položaj mladih i dati priliku za njihovu saradnju i povezivanje.“

U okviru online panel diskusije, koja je organizovana drugog dana skupštinskog zasijedanja, govorilo se o regionalnoj saradnji krovnih organizacija. Online putem su se delegatima i gostima svečanog dijela sjednice obratili predstavnici krovnih organizacija mladih iz regiona Krovna organizacija mladih Srbije, Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine i Mreža mladih Hrvatske.

Osnivanje Mreže za mlade Crne Gore finansijski je podržano u okviru programa “De facto razvoj: podrška rastu i liderstvu organizacija građanskog društva”, koji sprovodi Fond za aktivno građanstvo, uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Danas je Markovdan

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Marka, pisca jednog od četiri jevanđelja. Markovdan se uvijek slavi 8. maja.

Za Markovdan se od davnina vezuju mnogobrojni običaji i vjerovanja.

Na Markovdan vjeruje narod, nikako ne valja drijemati preko dana jer će se onda biti bunovan i pospan preko cijele godine, izuzetak su oni koji su već “zgriješili” i spavali na Đurđevdan.

Markovdan se obilježava i praznuje od davnina, a vjerovalo se da će onoga ko se danas griješi i ne poštuje apostola Marka stići kazna.

Kazna će biti oluja i gromovi koji bi mogli da mu uništiti imanje. Upravo zbog toga zemljoradnici ne rade na svojim imanjima.

Ovaj dan su praznovali kovači vjerujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili.

 

Marko je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra, koji ga je u svojoj prvoj poslanici nazvao svojim sinom, ali ne sinom po tijelu, nego po duhu. Kada je Marko bio s Petrom u Rimu, vjernici su ga zamolili da im napiše o spasonosnoj nauci Isusa Hrista, njegovim čudima i životu.

Tako je Marko napisao jevanđelje, koje je video i apostol Petar, jedan od prvih 12 Hristovih učenika, i posvjedočio da je istinito.

Petar je Marka postavio za episkopa i poslao ga u Misir da propovjeda. Misir je u to vrijeme pritiskao gusti mrakom neznaboštva, idolopoklonstva, gatanja i zlobe. Sveti Marko je, uz Božiju pomoć, uspio da poseje sjeme Hristove nauke po Liviji, Amonikiji i Pentapolju.

Iz Pentapolja je došao u Aleksandriju, gdje je zasnovao hrišćansku crkvu i postavio episkopa, sveštenike i đakone. Marko je svoju propoved Marko potvrđivao mnogobrojnim velikim čudima. Kada su ga neznabošci optuživali da razara njihovu idolopokloničku veru i kada je gradonačelnik počeo da ga traži, Marko je ponovo pobjegao u Pentapolj, gdje je nastavio svoje djelo.

Marko se poslije dvije godine vratio u Aleksandriju, na veliku radost vjernika, čiji se broj višestruko povećao. Tada su ga uhvatili neznabošci, vezali ga i vukli po kaldrmi vičući: “Povucimo vola u obor”. Teško povrijeđenog i krvavog bacili su ga u tamnicu, gdje mu se prvo javio anđeo koji ga je hrabrio i krepio. Zatim mu se javio i sam Isus Hrist, koji mu je rekao: “Mir Tebi, Marko, jevanđeliste moj”, a Marko mu je odgovorio: “Mir i tebi, gospode moj Isuse Hriste”.

Zlobni ljudi su sutradan izvukli Marka iz tamnice i ponovo ga vukli po ulicama i ponovo vikali: “Povucimo vola u obor”.

Iznuren i izmožden, Marko je izustio: “U ruke tvoje, gospode, predajem duh moj”, i umro, 68. godine u Aleksandriji.

Sarkofag svetog Marka nalazi se u Veneciji u crkvi posvećenoj ovom jevanđelisti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Opština će pomoći stočare, Komunalno radi na rješavanju problema pasa lutalica

Nakon nemilih scena širom opštine Danilovgrad kada su stradala stada ovaca od strane pasa lutalica, kontaktirali smo opštinu Danilovgrad sa pitanjima ko je nadležan za probleme sa psima lutalica, kontrolu njihovog broja, njihovo čuvanje, štetu koju pričinjavaju. Odgovore smo dobili od Komunalnog preduzeća. Opština je navela da je spremna pomoći stočare.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Iz opštine Danilovgrad pitanja su proslijeđena Komunalnom preduzeću Danilovgrad jer je, kako kažu, pitanje pasa lutalica u njihovoj nadležnosti.

Iz Komunalnog preuzeća su nam kazali da potpuno razumiju i dijele zabrinutost vezanu za problematiku pasa lutalica u Danilovgradu, a koja je, kako kažu, izražena i u svim drugim sredinama.

Vjerovatno Vam je poznato da opština Danilovgrad nema azil za napuštene životinje, koji kao takav ne posjeduje velika većina opština u Crnoj Gori, kazali su iz Komunalnog preduzeća navodeći da izgradnja jednog takvog centra – azila bi zahtijevala značajna finansijska sredstva i isti bi se morao izgraditi na adekvatnoj lokaciji sa svim standardima, koji podrazumijevaju veterinarsku službu i ekološke uslove što u ovom momentu, nažalost, nije realno.

Ribljak, Spuž, Kopito Janjića su samo neke od lokacija gdje su stada bila napadnuta

U našoj opštini postoji sklonište za napuštene životinje čiji je vlasnik NVO „SPASI ME” a koje se nalazi u Novom Selu. Kapacitet skloništa je 120 mjesta i isto je konstantno popunjeno.

DOO „Komunalno” Danilovgrad je, u cilju  rješavanja ove problematike, uspostavilo veoma korektnu saradnju sa istim, potpisivanjem sporazuma o saradnji, kojim je predviđeno da se uklanjaju psi lutalice u skladu sa mogućnostima navedene NVO.

Iz Komunalnog su ukazali na činjenicu da je  problem sa psima lutalicama uzrokovan i čestom pojavom da se isti dovoze iz drugih opština i puštaju na teritoriju opštine Danilovgrad a kako kažu o ovoj pojavi su ih upravo obavještavali građani ali usljed nemogućnosti obezbjeđenja materijalnih dokaza nijesmo bili u mogućnosti da ovakve pojave procesuiramo.

Sve navedeno ukazuje da opština Danilovgrad ulaže značajna sredstva i napore u cilju smanjenja posljedica navedenog problema, tako da će i u narednom periodu  intenzivirati aktivnosti na ovom planu.

Kabinet predsjednice opštine Danilovgrad, Zorice Kovačević, smo pitali da li Opština Danilovgrad planira pomoći stočarima koji su pretrpjeli materijalnu štetu i na koji način to planira uraditi.

Iz Kabineta su kratko odgovorili da podrška stočarima neće  biti izostavljena ni od strane Opštine Danilovgrad, naravno sve u skladu sa finansijskim mogućnostima ne navodeći tačne mehanizme na koji stočari mogu doći do podrške.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije