Connect with us

Društvo

Popović: Novoj lokalnoj vlasti u Danilovgradu ostavljeni čvrsti temelji za dalji razvoj omladinske politike

“Kao mlada osoba, koja nije isključivo partijski profilisana, koja ima dug i reprezentativni staž u omladinskoj politici, kao neko kome na ponos služi činjenica da sam učestvovala u kreiranju politika za mlade, ne samo u našem gradu, nego i u Crnoj Gori, osjećam obavezu prema danilovgradskoj i crnogorskoj javnosti, da reagujem povodom neutemeljenih kritika potpredsjednice Opštine Danilovgrad Marije Radonjić.”

Stoji u saopštenju koje portalu Volim Danilovgrad dostavila Marija Popović, sekretarka Savjeta mladih DPS Crne Gore u kojem se dalje navodi “da onog momenta kad sam se odlučila na politički aktivizam, odlučila sam da se bavim politikom, a ne politikanstvom, zato i prezirem kritizerstvo, iznad kojeg se uvijek izdižem, ali ne i ovog puta kada neko, sa lokalno odgovorne funkcije, olako sebi daje, uprkos vlastitoj neupućenosti, za pravo da ocjenjuje Lokalni akcioni plan za mlade, čije je kreiranje u Danilovgradu bilo javno i transparentno, a u tom su procesu mogli učestvovati i učestvovali su mladi ljudi iz našeg grada, bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost.”

Popović ističe da se ne sjeća da su tada, kad je bilo, kako kaže, potrebno dati doprinos kreiranju te platforme na bazi čije realizacije se poboljšava položaj mladih, uvažena gospođa Radonjić, niti bilo ko od njenih mladih političkih saboraca i partijskih kolega, pokazali interesovanje za učešće u procesu stvaranja istog, a kamoli dali bilo kakav doprinos.

-Da, konstruktivna kritika je uvijek na mjestu, ali onda kad ste konstruktivni saigrač, a ne prazni kritizer, koji olako daje neprelaznu ocjenu za nečiji mukotrpan rad, bez da objektivno, nepristrasno i profesionalno sagleda sve činjenice. To je onda čak i arogancija, koja ne bi trebalo da bude svojstvena mladom čovjeku.

Budući da je danilovgradska javnost pravovremeno i blagovremeno bila obaviještena o svim aktivnostima Omladinskog servisa u Danilovgradu, te da o tome svjedoče konkretni rezultati rada, na to se ne bih posebno osvratala, ali bih posebno naglasila važnost međusektorske saradnje koju smo odgovorno razvijali u Danilovgradu, u čijim okvirima smo okupljali mlade ljude koji drugačije misle, a koji su bili ujedinjeni u cilju da grade društvo po mjeri svakog čovjeka, navodi dalje Popović.

Gradili smo priču koja je iznad svake politike, radeći na neformalnom obrazovanju mladih, a onda su nam, u trenutku najvećih uspjeha, ključ u bravu stavile političke strukture koje Vi personifikujete, navodi Popović.

-Vi ne znate i ne možete znati, jer to nije bio predmet Vašeg interesovanja kada smo se mi time bavili, kako je bilo objasniti mladima Danilovgrada, da zbog politike mi moramo obustaviti naš rad, rast, razvoj, umrežavanje i druženje, čiji je cilj bio najpozitivnija afirmacija danilovgradske mladosti kao neprocjenjivo vrijednog potencijala koji naša opština posjeduje.

Potpuno je logično da Vi to ne znate i ne možete znati, jer politika čiji ste Vi reprezent nije pažnju posvećivala izgradnji temelja za razvoj omladinske politike, te gotovo neizostavno da miješate pojmove i ne pravite razliku između omladinske politike kao grane politike koja insistira na kreiranju mehanizama za bolji život mladih od visoke politike u koju ste preko noći dospjeli, navodi dalje Popović.

-Ipak je, potpredsjednice Opštine, neozbiljno i neumjesno nazivati svoje mlade sugrađane koji su se omladinskom politikom u Danilovgradu bavili prije Vas, politički podobnima, jer niko od njih nikakvu funkciju nije dobio naprasno niti je bilo ko zauzeo rukovodeću fotelju bez ikakvog radnog iskustva na osnovu partijske knjižice.

Svakako je pohvalno da osoba Vaših godina bude važna karika u procesima donošenja odluka, n’o ipak prije nego li donese negativan sud o radu sa mladima u našem gradu, bolje da pogledate kvalitetne temelje koje smo ostavili, a samo jedan od njih je donacija EU INFO centra Omladinskom servisu Danilovgrad, koja je bila svojevrsno priznanje za naš vrijedan i posvećen rad.

Ništa mi to nijesmo ponijeli sa sobom, već smo svoje zasluge ostavili kao čvrst osnov na kojem će neko nakon nas raditi da nam svima bude bolje.

N’o, ipak, zanimljivo je da ste našli za shodno neutemeljeno da komentarišete da su mladi u Danilovgradu bili zapostavljani, a da ste ćutnjom ispratili gašenje Omladinskih servisa od strane Vesne Bratić, bivše ministarke, za koju ste besprizorno isticali da posvećeno radi na poboljšanju uslova obrazovanja, dok je realizovala nezapamćenu revanšističku sječu kadrova koja će državu koštati 300 hiljada eura, zaključuje Popović u obraćanju.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Šest godina rada portala Volim Danilovgrad

Kancelarije portala Volim Danilovgrad

Portal Volim Danilovgrad prvu vijest objavio je u novembru 2017. godine, tačnije 28. novembra u 19:45h.

“Zahvaljući predanom i kontinuiranom radu, okupljanju mladih novinara i fotografa sa već stečenim iskustvom na raznim medijima, portal Volim Danilovgrad, prema ocjeni javnosti za kratko vrijeme ispunio je svoj primarni cilj – postati drugačiji; a postao je i omiljeno štivo u svijetu internet medija.

Pokazujući originalnost tokom ovih šest godina, radeći nezavisnoobjektivno i politički izolovano, a prije svega društveno angažovano, svakodnevno dobijamo sve veću podršku što za rezultat ima više od 200 000 čitanja na mjesečnom nivou.

Milan Mijajlović, Osnivač portala Volim Danilovgrad

Širok spektar vijesti iz Danilovgrada, njegove istorije, kulture i muzike ali i konkretnih aktivnosti na terenu, doveli su portal Volim Danilovgrad na sami vrh ljestvice lokalnih internet portala, koji pored domaćih, ima i pratioce širom globusa.”

U okviru portala Volim Danilovgrad funkcioniše i podsajt dgnet.volimdanilovgrad.me koji za cilj ima promociju turističkih ljepota opštine Danilovgrad.

Portal Volim Danilovgrad je do sada zabilježio preko sedam miliona čitanja većinom se fokusirajući na lokalnu zbilju.

Vijesti iz Spuža

U okviru portala Volim Danilovgrad kreirana je i posebna sekcija sa aktuelnostima iz Spuža kao još jedne istaknute urbane cjeline opštine Danilovgrad. Iako zanemaren od lokalnih institucija na portalu Volim Danilovgrad zavrijedio je posebnu pažnju kroz istaknutu kategoriju.

Lokalni mediji pružaju potrebne informacije i bave se temama relevantnim za zajednicu u kojoj rade. Pravo na informisanost jedno je od osnovnih ljudskih prava, a kroz svoj rad lokalni mediji upravo preuzimaju na sebe odgovornost da svojim sugrađanima obezbijede ostvarenje ovog prava.

Ono što mora da karakteriše kvalitetne lokalne medije jeste da su u službi građana i same zajednice, kao i da predstavljaju zaštitnike interesa i glasnogovornike stanovništva svoje zajednice pred svim nosiocima političkih i društvenih funkcija.

Iako se šest godina većina  rada bazira na volonterskoj osnovi i uz podršku par kompanija, Volim Danilovgrad očekuje blistava budućnost.

Zašto pratiti lokalne medije?

Iskomunicirajte svoju poruku direktno donosiocima odluka:

Donosioci odluka i kreatori politika na lokalnom nivou, prvo gledaju lokalne vijesti da bi utvrdili šta im je najvažnije.

Praćenjem i podrškom lokalnim novinskim publikacijama, bilo one štampane ili elektronske, oblikujete pitanja koja zanimaju i glasače i političare.

Pažnja nacionalnih novinskih publikacija:

Uz stalno aktuelni ciklus vijesti, teško je steći dovoljno pažnje da se  poruka uvijek proslijedi nacionalnim izvještačima. Dok se nacionalne publikacije prebacuju između različitih izdanja i tema, uglavnom pokrivajući širu sliku, lokalne novinske publikacije su u stanju da se udube dalje u priču i revidiraju  iznova problem ako je potrebno.

Pokrivenost lokalnih medija može se potom koristiti za privlačenje pažnje većih nacionalnih publikacija.

Održivost lokalnih medija. Često se dešava da lokalni privrednici u potpunosti ne razumiju značaj koje lokalni mediji imaju u predstavljanju njihove ponude, pa se obično odlučuju za marketinške kampanje u okviru društvenih mreža. Niska cijena ovakvih kampanja im omogućava manje budžete za marketing a poruka se dosta dobro distribuira. Ipak, ad blindness ili ti oglasno slijepilo procentualno raste pa se ova vrsta marketinških kampanja polako zamjenjuje zanimljivim video sadržajem ali i sve popularnijim native i content marketingom (ova vrsta oglašavanja je na zapadu prisutna jako dugo).

Kako bi opstali, lokalni mediji tj. oni koji isključivo pokrivaju lokalne teme, dolaze u situaciju da biraju: da li će se zadržati isključivo u okviru lokalnih tema i aktuelnosti; da li će svoje izvještavanje proširiti na širi region ili će početi primjenjivati click bait naslove i catchy teme kako bi popravili statistiku i privukli nove čitaoce – statistika je ono što prodaje oglasni prostor i dovodi do održivosti, unapređenja i dalje profesionalizacije lokalnih medija.

Ukoliko želite podržati naš rad, to možete učiniti donacijom na žiro račun NVO Volim Danilovgrad: 510 – 156301 – 35  , CKB banka. A više detalja na linku klikom OVDJE.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije