Naslovna - Novosti - Ekonomija - Poslodavca dobila 3.174 visokoškolca
Poslodavca dobila 3.174 visokoškolca
bankar.me

Poslodavca dobila 3.174 visokoškolca

Kako prenosi portal Bankar.me priliku za stručno osposobljavanje, u sedmoj generaciji, dobila su 3.174 visokoškolca, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja. Oni su upareni sa izabranim poslodavcima. Za učešće u program stručnog osposobljavanja ove godine prijavljeno je 3.600 visokoobrazovanih. To znači da poslodavca nije dobilo njih 426, iako je ostalo više nego duplo upražnjenih radnih mjesta (7.833).

Zvanično još nije poznato da li će biti drugog kruga uparivanja poslodavaca i diplomaca. O tome će se izjasniti Ministarstvo prosvjete.

Poslodavci su ove godine ponudili ukupno 11.007 radnih mjesta, od kojih su 4.103 u realnom sektoru, a 6.904 u javnom.

Ministarstvo javne uprave juče je objavilo rezultate povezivanja poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca. Lista korisnika Programa stručnog osposobljavanja 2018. nalazi se na sajtovima Zavoda za zapošljavanje, eUprave, Uprave za kadrove i Ministarstva prosvjete.

Podsjetimo, kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz šest prethodnih ciklusa, prošlo je nešto više od 20.000 visokoškolaca. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50 odsto korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

Kompletan spisak možete pogledati OVDJE

Takođe pogledajte

Produžen rok za prijavu u okviru Javnog poziva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća

Rok za prijavu projekata u okviru Javnog poziva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća za …

Potrošačka korpa 641,6 eura, za riblja jela porodici dovoljno 3,8 eura mjesečno(!)

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 270,9 …

Оставите одговор

%d bloggers like this: