Connect with us

Društvo

Radonjić: Komandir Furtula na Skupštini da objasni nepravilnosti u radu OB DG

“Radonjić navodi da će javno pokazati dokumentaciju sa kojom raspolaže i vjeruje da je ovo pravi način da građani Danilovgrada jednom za svagda, kako kaže, vide i razumiju da je Uprava policije Crne Gore tu da služi i štiti građane, a ne da služi ličnim interesima bilo kojeg pojedinca”

U petak, 28. aprila zakazana je IX sjednica SO Danilovgrad a jedna od tačaka dnevnog reda je Izvještaj o stanju bezbjednosti u Danilovgradu i radu lokalnog odeljenja bezbjednosti, u skladu sa poslovnikom o radu Skupštine, Mitar Radonjić, magistar bezbjednosti, će ispred NVO sektora, a kroz institut slobodne stolice ukazati na određene nepravilnosti u radu lokalnog odeljenja bezbjednosti.

Proučavajući izvještaj o radu Odeljenja bezbjednosti Danilovgrad uočio sam jako puno nelogičnosti, kontradiktornosti ali i nepravilnosti na šta ću ukazati na samoj sjednici Skupštine, naveo je Radonjić u svom obraćanju javnosti ističući da ga posebno brine činjenica da u ovom izvještaju, koordinator ovog odeljenja bezbjednosti policijski inspektor Svetislav Čović posebno ističe rezultate uniformisanog sektora policije kojim rukovodi komandir Ratko Furtula, pa Radonjić, kako kaže, interesuje da li su posebni rezultati uniformisane policije to što su uspjeli da falsifikuju službene zabilješke pa je državna tužiteljka Ivana Petrušić Vukašević po prijavi Unutrašnje kontrole MUP-a formirala predmet, ili misli na rezultat kada je kod jednog PS došlo do teške povrede dužnosti pa isti upućen disciplinskom tužiocu MUP-a što je Unutrašnja kontrola identifikovala, navodi dalje Radonjić.

-Možda misli na rezultat kad u 2022-oj nije bilo blokova za pisanje kazni u saobraćaju pa je ova ista policija smatrala da ne treba da upotrijebi Zakonom predviđenu mjeru upozorenja već su izreda građane Danilovgrada slali kod sudije za prekršaje samo zbog toga što nisu imali formulara za pisanje kazne? Sjajni rezultati, zaista. Onako, baš za pohvalu od strane predstavnika građana, kaže dalje u obraćanju.

Možda misli na to što službenici glavom bez obzira emigriraju i bježe iz ovog odeljenja bezbjednosti u druge da ne bi više bili pod konstantnim mobingom komandira stanice pa je tako pomoćnik komandira za saobraćaj napustio Danilovgrad, pomoćnik za prekršajnu preventivu takođe, niži službenici saobraćajne policije svakodnevno traže premještaj ili su prinuđeni na bolovanje da odu a samo zbog odnosa komandira stanice prema njima, a pogotovo nakon rada Unutrašnje kontrole MUP-a koja je identifikovala enormne nepravilnosti u radu ovog odeljenja bezbjednosti. Takođe, postoji više službenih zabilješki o načinu rada starješine ali o svemu tome ćemo na Sjednici upoznati predstavnike građana ali i same građane, navodi dalje Radonjić.

Pored pređašnjeg, kako dalje navodi Radonjić, ukazaće na, kako kaže, činjenicu da građani Danilovgrada nisu dužni da trpe bilo čije nezakonito postupanje pa su se samoinicijativno organizovali u vidu peticije koja već broji veliki broj potpisa za smjenu određenih rukovodilaca ovog odeljenja bezbjednosti o čemu će takođe biti riječi, jer građani Danilovgrada nisu poklekli ni pod mnogo jačim represijama, a ne pred samovoljom jednog policijskog službenika koji je odlučio da na nečastan i nadasve nepravilan način gradi sebi karijeru na uštrb građana Danilovgrada, ističe Radonjić.

Radonjić navodi da je zvaničnim putem tražio da komandir stanice Ratko Furtula dođe na sjednicu SO ali, kako kaže, nije dobio odgovor, pa sada koristim priliku i javno poziva komandira stanice Ratka Furtulu da dođe u Skupštinu opštine na narednu sjednicu, da sa Radonjićem, kako kaže, ukrsti argumente ukoliko smatra da je časno i zakonito svoj posao radio i odbrani izvještaj o radu ovog odeljenja bezbjednosti.

Radonjić navodi da će javno pokazati dokumentaciju sa kojom raspolaže i vjeruje da je ovo pravi način da građani Danilovgrada jednom za svagda, kako kaže, vide i razumiju da je Uprava policije Crne Gore tu da služi i štiti građane, a ne da služi ličnim interesima bilo kojeg pojedinca, na ma kojoj se funkciji u Upravi policije on nalazio, zaključuje u saopštenju.

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije