Iako je uvreženo mišljenje da se u julu radovi privode kraju to nije tako. U ovom nam mjesecu stiže berba plodova, potrebno je češće zalivanje, treba okopavati i plijeviti, malčirati, a još uvek nije kasno ni za sjetvu određenih kultura, prenosi portal agroklub.


Za jul su karakteristične visoke temperature i suša iako to zavisi od vremenskih prilika i same godine pa tako u nekima ovaj mesec ima i previše kiše. Najčešće mišljenje je da se tokom ljeta radovi u bašti privode kraju, ali to ipak nije tako, jer u ljetnim mesecima tamo ima puno posla. Stiže berba ukusnih plodova, potrebno je češće zalivanje, treba okopavati, plijeviti, malčirati, a još uvek nije kasno ni za sjetvu nekih kultura.

Potrebno češće zalivanje

Visoke temperature i isušivanje tla dovode i do većih potreba biljaka za vodom, a s obzirom na to da je u julu i vegetacija na vrhuncu, biljkama treba osigurati dodatne količine vode, ali i hranjivih materija. Biljke se zalivaju rano ujutro ili u sumrak kada temperatura nije visoka jer će u suprotnom doći do uvenuća i bolesti.

 

Teba napomenuti da plodonosnom povrću posebno potrebna vlaga jer je ovo mesec kada ono dozrijeva, a kako bi bilo što kvalitetnije, potrebno im je obezbijediti vodu, ali i prihranu tečnim đubrivima.

Korovima malčirajte biljke

Toplo vrijeme, pogotovo kada padne i dosta kiše, podstiče korove da bolje rastu pa ih je potrebno okopavati i plijeviti. Okopavati je najbolje par dana nakon kiše ili zalivanja kako bi se iščupano bilje osušilo na suncu i ne bi ponovno primilo. Iz tog razloga vadite biljke s korijenom i iznesite iz zasada. No, možete ih i ostaviti sa strane, osušiti pa njime malčirati oko povrća.

Malčirani vrtovi su zdraviji, otporniji na sušu, eroziju tla, smanjuju rast korova, ali i prisutnost nekih štetočina.

 

Biljke koje nisu vezane uz potporu treba vezati i poduprijeti, a one koji su već povezane i intenzivno rastu, treba takođe pričvrstiti radi nesmetanog razvoja.

Šta se bere u julu?

Jul je mesec kada dozrevaju plodovi paradajza paprike, a njih je važno brati pravovremeno i redovno kako bi se pospešila dalje cvetanje, zametanje i dozrevanje plodova. Osim njih, tu su i mahune i krastavci koje takođe treba brati redovno kako bi što bolje plodonosili.

Beru se i tikvice, dinje, kupus, kelj, karfiol, keleraba, praziluk, a vade beli i crni luk, krompir, šargarepa i peršun. Berba graška, za one koji su ga posejali kasnije se privodi kraju. Dakle, jul je vreme pravog izobilja i prekrasnih plodova u bašti pa uživajte u njima.

Setva još nije gotova

Iako se mnogima čini da je ovaj mesec vrhunac povrtarske sezone, to nije tačno. Nakon što se gredice oslobode, imamo prazan prostor za ponovnu setvu ili sadnju, a seju se kulture koje imaju kraću vegetaciju i brzo dozrevaju. Brzom nicanju pogoduje i to što je zemlja u julu toplija.
 

Zemlja treba da se prekopa i poravna, ali i nađubri kako bi posađene i posijane biljke imale dobar izvor hraniva. Na njemu se može sijati kasna keleraba, rotkvica, endivija, ali i niske sorte pasulja koje imaju kratku vegetaciju. Mogu se saditi i kupus, kelj, karfiol, a kako se salata sije cele godine, tako može i u julu.

S obzirom na to da su ove kulture posejane kasno i da je jul mesec s manjom količinom padavina, u takvim uslovima posađene biljčice će biti potrebno češće zalivati.

Pazite na bolesti i ne zaboravite njegovati cveće

Ako tokom jula bude mnogo vlage biće i gljivičnih obolenja što uz povišenu temperaturu čini idealne uslove za brže širenje. Najčešće u bašti oboljeva plodonosno povrće stoga pratite pojavu bolesti i reagujte na vreme.

 

Ovo je vrijeme i kada je cvijeće u punom sjaju, a nikako ne zaboravite da uklonite precvjetale djelove ruža, višegodišnjeg i ljetnjeg cveća. Redovno ga zalivajte i prihranjujte. Pazite i na pojavu bolesti, ali i lisnih vaši. Ako ih uočite, djelujte na vrijeme.