Promocija knjige “Đina” na trgu 9. Decembra

U subotu 28. jula u 20 časova na trgu 9. decembar održaće se promocija knjige “ĐINA” autorke Nine Vuksanović

Priča o moralnim predrasudama crnogorskog naroda

Treći roman “Đina” crnogorske autorke Nine Vuksanović objavljen je u junu i donosi priču o ženi žrtvi moralnih predrasuda svog naroda.

Kako navodi autorka, roman provodi čitaoca kroz Đininu biografiju kao ispovijest i upoznaje život crnogorskog mentaliteta koji snažno proživljava glavna junakinja i koji obilježava njen period djevojaštva pa i kasnije. Roman je prožet brojnim sporednim likovima koji su na neki način obilježili Đinin život. Karakterizacija nikada prežaljene ljubavi sa Davorinom Petričevićem, violinistom, uvodi čitaoca u jedan romantičan ljubavni svijet za tužnim završetkom.

FOTO: TOD

“U romanu ispisujem stranice o željama, potrebama, iluzijama, pokornosti i životu kakav Đina nije priželjkivala. Nemoćna da se suprotstavi moralnim načelima i predrasudama svog naroda, prevshodno majke i bliskih rođaka koji su joj legitimno pravo slobode sasijecali u korijenu, odveli je sa puta specijalizacije u Francusku i kreiranja sopstvenog života prema svojim potrebama i željama. Počev od perioda prvog zaljubljivanja, ljubavi sa Davorinom, sklapanja braka sa Kostom, a kasnije i odluci da se razvede od Koste, spriječena je bila da sluša svoje srce i razum. Roman je ujedno i ispovijest i pripovijest u kojoj se događaji jasno razotkrivaju kroz refleksiju unutrašnjeg realizma glavne junakinje, okružene dogmama, predrasudama, lažnim moralom i primitivizmom sporednih likova”, otkriva autorka Vuksanović.

 

Vuksanovićeva je završila Filozofski fakultet u Nikšiću, majka je dvije ćerke i živi u Beogradu.

Takođe pogledajte

Ambasada Bugarske donirala Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju

 Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Danilovgradu dobiće …

Filantropija u/za Danilovgrad, XIX i XX vijeka

Riječ filantropija vodi porijeklo od grčkih riječi philos-prijatelj (ljubav), i anthropos-čovjek (čovječanstvo). Prevodi se kao …

Оставите одговор

%d bloggers like this: