Connect with us

Društvo

Radulović: Izgorio gotovo dvadeseti dio teritorije opštine Danilovgrad

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Poslednji period teritorija opštine Danilovgrad je stresirana velikim brojem požara od kojih su najteži na obroncima i površini Garča. O sveukupnoj situaciji razgovarali smo sa Goranom Radulovićem, Komandirom Službe zaštite i spašavanja.


Kao što Vam je poznato dana 27.07.2020. godine u kasnim večernjim satima u podnožju planine Garač, preciznija lokacija Donji Lug, došlo je do izbijanja požara. Kako niko nije prijavio da je u tom području izbio požar, došlo je do širenja istog prema selu Velja Zagreda, naveo je za naš portal Goran Radulović, komandira Službe zaštite i spašavanja.

Foto čitalac portala Volim Danilovgrad, Pogled sa Manastira Ostrog

“Od strane Službe zaštite primijećen je požar u jutarnjim satima oko 08:00 h kada je i upućena ekipa u mjestu Velja Zagreda gdje su bili ugroženi stambeni i pomoćni objekti porodica Burić i Đinović.

Znajući da se radi o nepristupačnom terenu kao i to da se radi o terenu koji nije očišćen i neprohodan tj. da je zapušten i obrastao visokom sasušenom travom i rastinjem (naseljeni stambeni i pomoćni objekti), te činjenici da se požar širio izuzetno brzo, istog momenta smo uputili zahtjev za angažovanje avio jedinice MUP-a CG.

Od tog momenta bezuspješno smo pokušavali zaustaviti dalje širenje požara prema vrhu Garča, jedina alternativa je bila zaustavljanje i širenje požara prema objektima u čemu smo i uspjeli. Nažalost nijesmo uspjeli zaustaviti širenje požara prema vrhu Garča i on je za nepunih 8 (osam) časova prešao na drugu stranu Garča ( jugozapadni dio Garča), te potpomognut jakim vjetrom opožario ogromnu teritoriju Garča.”

Kako nam je dalje naveo u razgovoru, požar se proširio prema malom Garču a da je 30.07. u jutarnjim satima izbio požar i u Musterovićima – jugozapadna strana Malog Garča.

Narednih dana angažovane su 3  ekipe Službe zaštite i spašavanja Danilovgrad kao i avio jedinica MUP-a CG, po jedna ekipa Službe zaštite Podgorice i Nikšića i Vojske CG na sprečavanju širenja požara prema stambenim i pomoćnim objektima u naseljima: Velja Zagreda, Mala Zagreda, Gropa, Lazarev Krst, Povrhpoljina, Musterovići, Bešin Uba, Dolovi i Miogost. Ovim požarom je takođe bila ugrožena plantaža vinove loze Vinarije „Lipovac“.

Požar je i dalje aktivan i isti prijeti daljem širenju južno prema Malenzi (Donji Zagarač) i Bandićima i jugozapadno prema Barjamovici odnosno zapadno prema Markovini.

Ukupna površina ovog opožarenog područja Veliki i Mali Garač je oko 2.557 hektara ili 25,57 km2  što je gotovo dvadeseti dio teritorije opštine Danilovgrad.

S obzirom da je požar nastao u večernjim satima kada nema visokih temperatura, kada je frekventnost saobraćaja mala ili je uopšte nema, pretpostavljamo da je požar izazvan ljudskim faktorom i to namjerno. Isto smo prijavili OB Danilovgrad koji su po našoj prijavi pristupili u daljem postupku.

Na pitanje da li je iko odgovarao za podmetanje požara Radulović je naveo da u poslednjih 10 godina, koliko je poznato Službi za spašavanje, procesuirano je jedno lice za požar koji je izazvao čišćenjem svog imanja u s Barjamovica. Postupak prema tom licu je još uvijek u postupku. Utvrđivanje uzroka požara koji su se desili prethodnih dana u reonu Velikog i Malog Garča je u postupku kod nadležnih državnih organa –  OB Danilovgrad.

Na pitanje da li postoji plan sanacije i buduće prevencije požara, Radulović je naveo da s obzirom da su šumski kompleksi dati na upravljanje Upravi za šume, izrada Planova zaštite od požara je isključivo njihova nadležnost kao i sama sanacija odnosno pošumljavanje istih površina.

Što se tiče Opštine Danilovgrad, ista je uradila Plan zaštite i spašavanja od požara za područja za koje je Zakonom o zaštiti i spašavanju odgovorna.

U cilju preventivnog djelovanja svake godine se prije početka požarne sezone šalje se upozoravanje svim subjektima koji su odgovorni za sprovođenje mjera zaštite i spašavanja, (državnim i lokalnim javnim preduzećima i ustanovama, privrednim subjektima, mjesnim zajednicama, takođe se vrši apel prema građanima putem sredstava javnog informisanja o preduzimanju propisanih mjera).

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Društvo

“Ujedinjeni za pravi grad”: Potvrđena još jedna izborna lista u Danilovgradu

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na lokalnim izborima koji će se održati 23. oktobra u Danilovgradu, prema informacijama koje su dostupne na sajtu OIK Danilovgrad, učestvovaće 10 lista.

 

Poslednja lista za koju je donijeto rješenje o proglašenju je “Ujedinjeni za pravi grad”.

 

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Danilovgradu na dan 2. avgust je 13.195.

Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

– Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište – navodi MUP..

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me“, navodi MUP.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Među učesnicima izbora u opštini Danilovgrad, nalaze se za sada, uz listu “Ujedinjeni za pravi grad”, sljedeće liste:

Građanska lista – Građanska inicijativa “21. maj”;
Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Demokrate;
Može Danilovgrad, može Crna Gora – Građanski pokret URA;
Prava stvar – koalicija Stabilno naprijed za Danilovgrad – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija; Branko Bošković;
Preokret za Danilovgrad – Vuk Iković;
Svim srcem za Danilovgrad – Socijaldemokratska partija i Građani;
Za Danilovgrad – Evropa sad;
Za budućnost Danilovgrada – Demokratski front (NSD, DNP, PZP, Radnička partija);
SNP – Temeljno za Danilovgrad.

Sjutra se očekuje, da bude proglašena još jedna lista.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Akvaponijske jedinice uskoro u opštini Danilovgrad

Akvaponija predstavlja jednostavan vid poljoprivredne proizvodnje, koji je baziran na uzgoju biljaka u vodenom supstratu, a ne na zemlji i uzgoja ribe i vodenih organizama. Najveće komponente akvaponije predstavljaju biljke i ribe.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U okviru projekta “Artos – prilika za inovativno zaposlenje” dva aplikanta, poljoprivredna preduzetnika, na teritoriji opštine Danilovgrad pokrenuće akvaponijsku proizvodnju. U pitanju su Đuro Đurović iz Grlića i Milan Mijajlović iz sela Podostrog.

Ovaj projekat će ih osposobiti i povećati njihovu sposobnost da otvore nova radna mjesta i prošire sopstvene kapacitete.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
19°
Углавном облачно
06:4018:25 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 6km/h E
Влажност: 88%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
26/12°C
25/11°C
23/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']