Connect with us

Društvo

Radulović: Izgorio gotovo dvadeseti dio teritorije opštine Danilovgrad

Poslednji period teritorija opštine Danilovgrad je stresirana velikim brojem požara od kojih su najteži na obroncima i površini Garča. O sveukupnoj situaciji razgovarali smo sa Goranom Radulovićem, Komandirom Službe zaštite i spašavanja.


Kao što Vam je poznato dana 27.07.2020. godine u kasnim večernjim satima u podnožju planine Garač, preciznija lokacija Donji Lug, došlo je do izbijanja požara. Kako niko nije prijavio da je u tom području izbio požar, došlo je do širenja istog prema selu Velja Zagreda, naveo je za naš portal Goran Radulović, komandira Službe zaštite i spašavanja.

Foto čitalac portala Volim Danilovgrad, Pogled sa Manastira Ostrog

„Od strane Službe zaštite primijećen je požar u jutarnjim satima oko 08:00 h kada je i upućena ekipa u mjestu Velja Zagreda gdje su bili ugroženi stambeni i pomoćni objekti porodica Burić i Đinović.

Znajući da se radi o nepristupačnom terenu kao i to da se radi o terenu koji nije očišćen i neprohodan tj. da je zapušten i obrastao visokom sasušenom travom i rastinjem (naseljeni stambeni i pomoćni objekti), te činjenici da se požar širio izuzetno brzo, istog momenta smo uputili zahtjev za angažovanje avio jedinice MUP-a CG.

Od tog momenta bezuspješno smo pokušavali zaustaviti dalje širenje požara prema vrhu Garča, jedina alternativa je bila zaustavljanje i širenje požara prema objektima u čemu smo i uspjeli. Nažalost nijesmo uspjeli zaustaviti širenje požara prema vrhu Garča i on je za nepunih 8 (osam) časova prešao na drugu stranu Garča ( jugozapadni dio Garča), te potpomognut jakim vjetrom opožario ogromnu teritoriju Garča.“

Kako nam je dalje naveo u razgovoru, požar se proširio prema malom Garču a da je 30.07. u jutarnjim satima izbio požar i u Musterovićima – jugozapadna strana Malog Garča.

Narednih dana angažovane su 3  ekipe Službe zaštite i spašavanja Danilovgrad kao i avio jedinica MUP-a CG, po jedna ekipa Službe zaštite Podgorice i Nikšića i Vojske CG na sprečavanju širenja požara prema stambenim i pomoćnim objektima u naseljima: Velja Zagreda, Mala Zagreda, Gropa, Lazarev Krst, Povrhpoljina, Musterovići, Bešin Uba, Dolovi i Miogost. Ovim požarom je takođe bila ugrožena plantaža vinove loze Vinarije „Lipovac“.

Požar je i dalje aktivan i isti prijeti daljem širenju južno prema Malenzi (Donji Zagarač) i Bandićima i jugozapadno prema Barjamovici odnosno zapadno prema Markovini.

Ukupna površina ovog opožarenog područja Veliki i Mali Garač je oko 2.557 hektara ili 25,57 km2  što je gotovo dvadeseti dio teritorije opštine Danilovgrad.

S obzirom da je požar nastao u večernjim satima kada nema visokih temperatura, kada je frekventnost saobraćaja mala ili je uopšte nema, pretpostavljamo da je požar izazvan ljudskim faktorom i to namjerno. Isto smo prijavili OB Danilovgrad koji su po našoj prijavi pristupili u daljem postupku.

Na pitanje da li je iko odgovarao za podmetanje požara Radulović je naveo da u poslednjih 10 godina, koliko je poznato Službi za spašavanje, procesuirano je jedno lice za požar koji je izazvao čišćenjem svog imanja u s Barjamovica. Postupak prema tom licu je još uvijek u postupku. Utvrđivanje uzroka požara koji su se desili prethodnih dana u reonu Velikog i Malog Garča je u postupku kod nadležnih državnih organa –  OB Danilovgrad.

Na pitanje da li postoji plan sanacije i buduće prevencije požara, Radulović je naveo da s obzirom da su šumski kompleksi dati na upravljanje Upravi za šume, izrada Planova zaštite od požara je isključivo njihova nadležnost kao i sama sanacija odnosno pošumljavanje istih površina.

Što se tiče Opštine Danilovgrad, ista je uradila Plan zaštite i spašavanja od požara za područja za koje je Zakonom o zaštiti i spašavanju odgovorna.

U cilju preventivnog djelovanja svake godine se prije početka požarne sezone šalje se upozoravanje svim subjektima koji su odgovorni za sprovođenje mjera zaštite i spašavanja, (državnim i lokalnim javnim preduzećima i ustanovama, privrednim subjektima, mjesnim zajednicama, takođe se vrši apel prema građanima putem sredstava javnog informisanja o preduzimanju propisanih mjera).

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Potencijalno dostupna inovativna rješenja: Nove prilike za unapređenje danilovgradskog Vodovoda

Krajem prethodne nedjelje u Tivtu je održana prezentacija inovativnih rješenja u oblasti automatizacije, energetske održivosti, tretmana i upravljanja postrojenjima za pitku vodu i komunalne otpadne vode, kompanija „Greenacle“, „Beo Expert“ i „Kolektor“.

U ime Opštine Danilovgrad, prezentaciji su prisustvovali potpredsjednica Opštine, Marija Radonjić, i predsjednik Odbora direktora d.o.o. „Vodovod i kanalizacija“, Lazar Bojat.

Tom prilikom, razmatrane su mogućnosti unapređenja funkcionisanja danilovgradskog Vodovoda, primarno kroz implementaciju geografskog informacionog sistema (GIS) i satelitskog monitoringa gubitaka na mreži, kao i drugih značajnih projekata koji bi mogli biti realizovani iz sredstava EU fondova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Đoković prisustvovao Danu opštine Gračanica

Predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad Velimir Đoković prisustvovao je Danu opštine Gračanica.

Liturgijom , litijama i rezanjem slavskog kolača u Gračanici obilježen je praznik Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice, nakon čega je održana i Svečana akademija u Domu kulture.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije