Šegrt u pritvoru do 30 dana zbog slučaja Meljine - Volim Danilovgrad
Connect with us

Hronika

Šegrt u pritvoru do 30 dana zbog slučaja Meljine

Budimiru Šegrtu, osumnjičenom za zloupotrebu položaja u slučaju Meljine,  određen je pritvor do 30 dana, saznaje Pobjeda.

Odluku o pritvoru donijelo je vanraspravno vijeće Višeg suda odlučujući po žalbi specijalne tužiteljke Lidije Vukčević na raniju odluku sudije za istragu da se ovaj osumnjičeni brani sa slobode.

Bivši ministar zdravlja i ambasador u Poljskoj Budimir Šegrt saslušan je u svojstvu osumnjičenog za zloupotrebu položaja u slučaju Meljine. Njemu i Radivoju Božoviću je prvobitno nakon saslušanja u svojstvu osumnjičenih u specijalnom tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata zbog zloupotrebe ovlašćenja u privrednom poslovanju.

Šegrt i Božović su pred specijalnom tužiteljkom negirali optužbe da su učestvovali u poslu kojim je vrijednost bolnice ,,Meljine” umanjena za više od deset miliona eura.

Šegrt je, nakon angažmana u bolnici koju je država prodala konzorcijumu na čelu sa Atlas grupom, bio ministar zdravlja 2015 – 2016. godine.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je na pres konferencijiSDT-a i Uprave policije u petak javnosti otkrila da je tužilaštvo istraživanjem kupovine kompleksa bolnice u Meljinama utvrdilo da je tim poslom država oštećena za više od deset miliona eura.

– U postupku izviđaja prikupljeni su podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su D. K, M. B, H. A. M, S. A, B. Š, i M.B. izvršili produženo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju – kazala je Vukčević.

Atlas grupa u vlasništvu biznismena Duška Kneževića je 2008. godine sa Vladom zaključila ugovor o kupoprodaji Vojnog centra Meljine za iznos od 25 miliona eura.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Hronika

Spremaju se hapšenja zbog garancija za KAP?

Zbog KAP-a mogući veći računi za struju?

Sagovornici Televizije Vijesti, bliski istrazi u poslu izdavanja garancija za kredite podgoričkog KAP-a, otkrivaju da će se pred Specijalnim tužilaštvom naći čelni ljudi ministarstava ekonomije i finansija, u periodu od 2009. do uvođenja stečaja, odnosno sredine 2013. godine.

Postoji osnov sumnje da su na organizovan način počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju. Pored njih, istraga će obuhvatiti članove vladine Komisije za praćenje i kontrolu državne pomoći.

U Naredbi za sprovođenje istrage, zbog pranja novca, trebalo bi da se nađe Centralnoevropska aluminijska kompanija, koja je u julu 2005. godine, za 48 i po miliona eura postala većinski vlasnik KAP-a.

Kako je KAP dobijao garancije Vlade, tužilaštvo je počelo da ispituje još 2014. godine, na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije objavljenog 2013. u kom su provjeravali izdate garancije 2009, 2010. i 2011. godine. Revizori su tada utvrdili da prije odobravanja izdavanja garancija KAP-u nije rađena procjena rizika.

Analizom Ugovora o poravnanju iz 2009. godine utvrđeno je da je Vlada izdavanjem državnih garancija za kredite KAP-u, bez odgovarajućih kontragarancija, preuzela značajan rizik od njihovog aktiviranja.

Pad garancija poreske obveznike koštao je, prema informacijama iz istrage, 137 miliona eura, a uz pristigle kamate 150 miliona.

Zbog izdatih garancija za KAP, poslanici Pokreta za promjene su u maju 2011. godine podnijeli krivične prijave protiv bivšeg premijera i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića i još sedam osoba – Olega Deripaske, Branimira Gvozdenovića, Branka Vujovića, Mihaila Banjevića, Vječeslava Krilova, Vujice Lazovića i Anđelka Lojpura. Nakon skoro desetogodišnjeg izviđanja očekuju se konkretni rezultati tužilaštva koje je zbog ovog slučaja često bilo na meti kritika.

Izvor: Vijesti.me

NASTAVI SA ČITANJEM

Hronika

Maloljetnik osumnjičen za paljenje vozila u Danilovgradu

Policija je sa vještakom obavila uviđaj na licu mjesta, odakle su izuzeti tragovi koji će biti predmet vještačenja

Izvor: VOP

Kako je saopšteno iz Uprave policije, juče je danilovgradskoj policiji oštećeno lice prijavilo da je u dvorištu njegove porodične kuće došlo do požara na putničkom motornom vozilu.

Policija je sa vještakom obavila uviđaj na licu mjesta, odakle su izuzeti tragovi koji će biti predmet vještačenja

Kako dodaju, daljim policijskim aktivnostima koje su preduzete od strane policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad, policija je došla do saznanja da je jedno maloljetno lice mogući počinilac ovog djela. Od njega su prikupljena obavještenja.

“Sa svim je upoznat nadležni državni tužilac koji se izjasnio da u radnjama M.R. nema elemenata krivičnog djela budući da je lice krivično neodgovorno”, zaključeno je iz Uprave policije.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 7°C
Ветар: 3km/h NNE
Влажност: 76%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПонУтоСре
13/5°C
11/6°C
11/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije