Connect with us

Ekonomija

Seljak i VD: Izvještaj distribucije poljoprivrednih proizvoda u Danilovgradu

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U periodu od 24. 05. do 31. 05. tekuće godine na temu distribucije poljoprivrednih proizvoda na sajtu seljak.me sa teritorije opštine Danilovgrad dobijeni su sledeći rezultati:

Iz oblasti stočarstva dobijeni su sledeći podaci:

Iz kategorije svinjarstva u ponudi su bila prasad, prasice za priplod, suprasne prasice i nerasti. Cijena prasadi kretala se od 65€ do 100€ ili po kilogramu žive mjere od 3.50€ do 3.80€. Prasice za priplod bile su od 350€ do 400€, dok je cijena suprasnih prasica po kilogramu žive mjere bila 2.50€. Cijena nerasta u ovom periodu bila je 400€.

Iz kategorije govedarstva u ponudi su bila telad starosti 15 dana po cijeni od 220€, i telad starosti 2 mjeseca 250€. Cijena teladi starosti od 3 do 3 i po mjeseca po kilogramu žive mjere bila je 3.30€, dok je za kilogram mesa potrebno izdvojiti 6€.

Iz kategorije ovčarstva i kozarstva u ponudi su bila jagnjad sa cijenom po kilogramu mesa od 6€, i ovce sa jagnadima po cijeni od 80€. Cijena koza sa jaradima kretala se od 120€ do 250€.

Iz kategorije konjarstva u ponudi su bili konji i ždrebad od 2 godine po cijeni od 3500€, dok je cijena ždrebica u ovom periodu bila 300€.

Iz oblasti živinarstva izdvajamo: pilad po cijeni od 1€ do 5€, tovni pilići od 0.55€ do 0.60€, tovni ćurići od 5.5€ do 7€. U ponudi su bile koke nosilje po cijeni od 6€ do 7€, morke 4€, ćurići od 5€ do 10€, patke od 5€ do 10€, i prepelice po cijeni od 3€.

Iz oblasti prehrambrenih proizvoda izdvajamo domaće pšenično integralno brašno po cijeni od 5€ za 5 kilograma, zatim domaće bijelo kukuruzno brašno po cijeni od 5€ za 5 kilograma, i jabukovo sirće po cijeni od 2.50€.

Iz kategorije stočne hrane izdvajamo baliranu lucerku i djetelinu po cijeni od 2.50€ do 3€.

Iz kategorije opreme za pčelarstvo u ponudi su bili nukleusi sa 5 ramova po cijeni od 50€.

Iz kategorije opreme za stočarstvo izdvajamo čerupaljku po cijeni od 300€, kavez za prepelice kapaciteta 25 kljunova po cijeni od 25€, i inkubator kapaciteta 50 jaja po cijeni od 60€.

Iz kategorije usluga izdvajamo uslužnu kosidbu.

Sve oglase sa teritorije opštine Danilovgrad možete pogledati klikom OVDJE

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ekonomija

Siliranje površina pod silažnim kukuruzom: Opština Danilovgrad će obezbijediti sredstva za poljoprivrednike

Published

on

By

combine pours silage

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opština Danilovgrad će obezbijediti sredstva za pomoć za 2022. godinu poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem silažnog kukuruza za prevazilaženje trenutne situacije uslovljene sušom i povećanjem troškova na globalnom nivou, u cilju smanjenja troškova proizvodnje hrane za stoku na sopstvenom gazdinstvu.

Pravo na podršku imaju poljoprivredni proizvođači:

1. Upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava;
2. Da poštuje principe dobre poljoprivredne prakse i da redovno primjenjuje agrotehničke mjere, tj. da se poljoprivredne površine moraju održavati u takvom stanju da se obezbijedi pristup silažnom kombajnu.

Sredstva za podršku za siliranje površina pod silažnim kukuruzom su obezbijedena Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o Budžetu Opštine Danilovgrad za 2022. godinu, kroz subvencije za poljoprivredu.

Poljoprivredni proizvođači podnose zahtjev za dodjelu podrške, a podrška se obračunava na osnovu prihvatljivih površina, nakon administrativne i terenske kontrole, tj. na osnovu lzvještaja koji sačinjava Komisija za utvrđivanje površina na kojima je odrađeno siliranje kukuruza.

Rok za podnošenje zahtjeva za podršku je od 08.08. -12.08.2022. godine.
Uz zahtjev je obavezno priložiti fotokopiju žiro računa podnosioca zahtjeva.
Visina podrške iznosi 100,00 eura po hektaru.

Terensku kontrolu površina pod silaznim kukuruzom na kojima je odrađeno siliranje silažnim kombajnom vršice Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj – Sektror za poljoprivredu, obavljenog posla dostaviti lzvještaj predsjedniku opštine Danilovgrad.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Potpisiju sporazum sa trgovačkim lancima

Published

on

By

Abstract blurred photo of store with trolley in department store bokeh background

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo ekonomskog razvoja potpisaće danas sporazum sa predstavnicima pojedinih trgovačkih preduzeća u našoj državi, kako bi se obezbijedila nesmetana snabdjevenost tržišta osnovnim životnim namirnicama.

Direktorica direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u tom vladinom resoru Jasna Vujović za Radio Crne Gore navodi da će sporazum biti otvoren i za ostale trgovačke kompanije, ukoliko budu zainteresovane.

“Definisana je i lista proizvoda koji su obuhvaćeni ovim sporazumom. Na toj listi su brašno, ulje, šećer, tjestenine, meso i konzervirane mesne prerađevine”, kazala je Vujović.

Sporazum se potpisuje na period od šest mjeseci, sa mogućnošću produženja, navodi Vujović.

“Privrednici koji će biti potpisnici ovog sporazuma, preuzimaće na osnovu njega sve aktivnosti koje su im na raspolaganju, kako bi se na dobrovoljnoj osnovi, a na osnovu njihovih finansijskih i skladišnih kapaciteta obezbijedili i kontinuirano održavalo stanje na zalihama ovih proizvoda, koje je neophodno za zadovoljenje potreba stanovništva Crne Gore za period najmanje od 90 dana”, naglasila je Vujović, prenosi RTCG.

Vujović je istakla da je Ministarstvo ekonomskog razvoja započelo izradu studije o opravdanosti formiranja robnih rezervi.

Nedavno je završen tenderski postupak za izradu te studije, a kao najbolja izabrana je ponuda Ekonomskog fakulteta univerziteta Crne Gore.

“Ta studija treba da sadrži analizu prakse robnih rezervi u regionu i Evropskoj uniji, analizu unutrašnjih kapaciteta potrebnih za formiranje robnih rezervi, uporednu analizu različitih modela robnih rezervi, kao i konkretan prijedlog za institucionalizaciju robnih rezervi, kao i finansijski aspekt opravdanosti formiranja robnih rezervi”, istakla je Vujović.

Rok za izradu strategije je kraj oktobra, nakon čega će se utvrditi najbolji model za crnogorsko tržište zaključila je Vujović.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije