Gostujući na talasima Radio Danilovgrada Dejan Stojović, načelnik Komunalne policije, naglasio je da se po planu i programu realizuju redovne aktivnosti na sprovođenju mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, koje se odnose na rad noćnih klubova, barova i diskoteka.

Rad ugostiteljskih objekata je ograničen na vrijeme od 06 do 24 sata. Unutar lokala može za stolom da sjedi najviše dvije osobe, dok na otvorenim i zatvorenim terasama mogu, za istim stolom, biti do četiti osobe.

Nije dozvoljeno samoposluživanje, kao ni stajanje za šankom, takođe ni za visećim baštenskim stolovima, što znači da se u ugostiteljskim objektima može samo sjedjeti. Obavezan razmak između stolova je dva metra, kao i redovno održavanje higijene u svim objektima.

Stojović i Filipović, Foto Radio Danilovgrad

Naši ugostitelji prihvataju i poštuju preporuke, a pored Komunalne policije kontrolu, s vremena na vrijeme, vrše inspekcijski organi sa državnog nivoa.

Možemo zaključiti da danilovgradski ugostitelji poštuju mjere.

Pored Danilovgrada, Komunalna policija prati rad ugostiteljskih objekata koji se nalaze van grada, kao i u Spužu i, kako kažu, mjere se, uglavnom poštuju. Od 1.novembra počeće zimsko računanje radnog vremena za ugostiteljske objekte i trgovine. Odlukom o radnom vjremenu u opštini Danilovgrad određeno je da od 1.novembra do 1.aprila rade do 23 sata, a sve zbog mjera NKT-a.

Ukoliko dođe do prestanka pandemije virusa korona, ugostiteljski objekti koji imaju rješenja o produženom radnom vremenu će moći produžiti radno vrijeme do jedan sat poslije ponoći. Kontrole redovnog i produženog radnog vremena vrše se i nakon radnog vremena, to jest u večernjim satima, kao i u danima vikenda te danima kada su praznici, dodao je Stojović.

Kako je kazao Marko Filipović, komunalni policajac, u ovoj službi ovih dana sprovode aktivnosti po pitanju limitatora jačine zvuka.

U pitanju je uređaj koji će mjeririti određeni nivo buke, odnosno zvuka u objektu i van njega i da li su prekoračene vrijednosti koje su definisane Zakonom o buci. Imamo prepruke resornog ministarstva da se ovi uređaji ugrade i za sada je to uradilo 11 objekata, a svi ugostiteljski objekti koji imaju neku vrstu reprodukcije zvuka moraće ugraditi pomenute uređaje. Takođe, svi objekti ove vrste koji traže produženo radno vrijeme, najprije moraju ugraditi limitator, kazao je Filipović.

On je dodao da su prije donošenja pomenutih zakonskih normi, imali pritužbi građana na buku, međutim, sada je to riješeno i nadaju se da neće dolaziti do problema kada je prekoračenje u decibelima u pitanju. Međutim, ukoliko dođe do toga, svaka prijava će biti procesuirana.

Kako su kazali Stojović i Filipović, u toku su i aktivnosti na uklanjanju privremenih objekata koje su započete početkom prošle godine kada je uklonjen veći broj tih objekata na području grada i periferije. Međutim, u međuvremenu je došlo do oduzimanja nadležnosti Komunalnoj policiji po ovom pitanju kao lokalne inspekcije do avgusta ove godine kada je Zakonom o planiranju prostora i uklanjanju objekata vraćena nadležnost ovoj službi, pa se sa tim poslom nastavilo i samim tim planiraju da do kraja novembra završe sa tim zadacima, s obzirom da, a to vlasnici tih objekata znaju, ne ispunjavaju predviđene propise i standarde.

Komunalna policija izlazi u susret građanima odgovarajući svakodnevno na njihove pozive. Tokom kišnog perioda ti pozivi su učestaliji povodom nefunkcionisanja kanala za odvom atmosferskih voda.

-Imali smo dosta intervencija, kako na području grada, tako i prigradskih naselja, kazao je Filipović.

Oni su uputili apel svim građanima čije katastarske parcele zavise od tih atmosferskih kanala, da ih redovno čiste, a da u slučaju da nijesu u mogućnosti to da urade, da se jave nadležnim službama kako ne bi dolazilo do plavljenja i drugih većih problema. Takođe, gosti Radio Danilovgrada su zamolili građane da u ljetnjim periodu na svojim imanjima ne zatrpavaju kanale za atmosfersku kanalizaciju da bi proširili parcelu, kako ne bi kasnije dolazili u situaciju da se u njoj skuplja otpad i time stvore problemi plavljenja.