Connect with us

Društvo

Udruženja sudskih vještaka Crne Gore: Pozivamo nadležne da rade zaštiti i unapređenju radnog statusa sudskih vještaka

Udruženje sudskih vještaka Crne Gore obavještava javnost da je, tokom procesa izbora kandidata za sudije Ustavnog suda Crne Gore u Skupštini Crne Gore, od strane pojedinih prijavljenih kandidata za ove visoke sudske funkcije, došlo do paušalnog pominjanja sudskog vještačenja i sudskih vještaka u Crnoj Gori na neprimjeren, negativan i diskriminišući način.

Naime, kako se navodi u saopštenju koje je dostavljeno našem portalu, na javno dostupnom video materijalu sa predmetnih sjednica, tokom lične prezentacije i opisa stanja u pravosudnom sistemu, od strane pojedinih kandidata, u kontekstu navođenja faktora koji negativno utiču na pravovremenost i kvalitet sudskih odluka, uopšteno, bez konkretnih dokaza i preciznog navođenja pokušano je javno generalno negativno kvalifikovanje sudskog vještačenja i sudskih vještaka u Crnoj Gori.

Iz Udruženja sudskih vještaka Crne Gore upozoravaju i najoštrije osuđuju svaki, pa i nenamjerni, diskriminatorski i stigmatizirajući odnos prema sudskim vještacima. Nije prvi put da su profesija vještačenja i sudski vještaci lično u Crnoj Gori izloženi neprimjerenim i neutemeljenim napadima i kvalifikacijama, naveli su iz ovog Udruženja.

„Ponovo pozivamo nadležne da preduzmu sve neophodne mjere i radnje u profesionalnoj i ličnoj zaštiti i unapređenju radnog statusa sudskih vještaka kao jedne od izuzetno bitnih karika u pravosudnom sistemu Crne Gore,“ zaključuju u obbraćanju javnosti iz Udruženja sudskih vještaka Crne Gore.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Speed shooters Montenegro domaćin međunarodnog takmičenja u gađanju iz puške sa optičkim nišanom

used gun target with holes after bullets in shooting range
Izvor Vijesti

Streljački klub Speed shooters Montenegro domaćin je međunarodnog takmičenja u gađanju iz puške sa optičkim nišanom.

Takmičenje „Eisberg kup“ održaće se u subotu, 30. septembra, na vojnom poligonu u kasarni Danilovgrad.

Takmičenje se održava u četiri discipline – Open rifle na daljini od 300 metara, Open rifle na daljini od 300 metara, Target fifle na daljini od 300 metara i Target fifle na daljini od 500 metara.

Pregled i mjerenje oružja i prijava takmičenja počinje u 8 časova, sat prije početka.

Organizator je obezbijedio i novčane nagrade za najbolje takmičare u svim disciplinama, kao i medalje i diplome za pojedinačna tri mjesta u svim disciplinama.

Organizatori „Eisberg kupa“ obezbijedili su i pehare i medalje za ekipni plasman u svim disciplinama.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Postavljeni kontejneri za kabasti otpad, pokrivene najkritične lokacije

Lokalna samouprava određuje lokaciju za odlaganje kabastog otpada, na čemu ista radi, a do tada ovo Društvo kabasti otpad odvozi na Deponiju Livade – Konik.

„Komunalno“ doo je prije dvije godine definisalo lokacije i termine za odlaganje kabastog otpada ali je praksa pokazala da građani nijesu poštovali navedene lokacije i termine.

U cilju rješavanja navedenog problema ovo Društvo je upravo postavilo na kritičnim lokacijama velike kontejnere zapremine 5 kubika i to: Željeznička stanica Spuž, Stologlav – raskrsnica za Grbe, Podanje i Klikovače.

„Komunalno“ doo trenutno ne pruža usluge odvoza kabastog otpada fizičkim licima, ali je u planu u narednom periodu da pružimo i tu uslugu građanima za adekvatnu nadoknadu. Što se tiče pravnih lica, Društvo svakodnevno po pozivu vrši uslugu odvoza kabastog otpada.

Usvajanjem Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Opštine i DOO „Komunalno“ riješio se dugogodišnji problem potraživanja između ova dva pravna lica koji datira još od 2013.,2014.,2015.godine,….. kada je Komunalno izvodilo građevinske radove za potrebe Opštine i lokalne samouprave. S druge strane Opština je Sporazumom sa Upravom prihoda preuzela dugovanja Komunalnog prema Upravi prihoda i carina a pri čemu Društvo nije uplaćivalo Opštini one iznose rata koje je Opština uplatila po sporazumu. Ovim će se u 13 godišnjih rata, kompenzacijom na kraju svake kalendarske godine izmiriti međusobne obaveze, čime će Društvo izmiriti dugoročne obaveze prema Opštini.

Društvo je u prethodnom periodu procesuiralo sva fizička i pravna lica koja imaju dugovanja prema DOO „Komunalno“. Na današnji dan dugovanja pravnih lica prema DOO „Komunalno“ iznose 170.000,00 eura, dok fizička lica duguju 103.000,00 eura.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije