Connect with us

Društvo

Udruženje Crnogoraca “Crvenka” obilježilo deset godina rada

Udruženje Crnogoraca “Crvenka” je u petak, 15. septembra 2023. godine, u hotelu „Biser“ na Panoniji organizovalo manifestaciju „10. Crnogorski sabor“ u čast njihovog desetogodišnjeg postojanja i rada.  Organizator manifestacije je Udruženje Crnogoraca Crvenka, uz podršku opštine Kula, Turističke organizacije opštine Kula, Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Opštine Danilovgrad i Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

Manifestaciji je prisustvovao direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Arben Jakupi, kojem je Milovan Đuričković, predstavnik udruženja, uručio zahvalnicu te večeri za sve pozitivne doprinose koje je Uprava činila za crnogorsku dijasporu u Srbiji. Jakupi je pozdravio sve prisutne goste i čestitao udruženju na vrlo uspješnim rezultatima koje su postigli za svih deset godina postojanja udruženja i ujedno se zahvalio domaćinima na pozivu. Istakao je čast i zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje ovakvom događaju koji uspješno gaji očuvanje i razvijanje crnogorskog nacionalnog identiteta već punu deceniju.

Bogat kulturno-umjetnički program  je započet u 19 časova, a u okviru istog su nastupali: vokalni solista Miloje Bubanja, folklorni ansambl crnogorskog kulturno-prosvetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca, narodni guslar Petar Mišović, recitator Marko Bošnjak, režiser Božidar Kalezić i muzička grupa „Terapija bend“.

Ovaj već tradicionalni Crnogorski sabor, prevashodno, za cilj ima promociju crnogorske kulture, identiteta i običaja.

Advertisement

Društvo

Rukovodstvo Opštine posjetilo MZ Mosori, najavljena podrška

Predsjednik i potpredsjednik Opštine Aleksandar Grgurović i Bojan Pavićević posjetili su MZ Mosori i tom prilikom se neposrednije upoznali sa funkcionisanjem ove mjesne zajednice. Mještani su ovom prilikom izložili rukovodstvu Opštine probleme i izazove sa kojima se suočavaju mještani ovog kraja, stoji u saopštenju na sajtu Opštine Danilovgrad.

Već decenijama zapostavljan kraj suočava se sa problemima koji se tiču osnovnih životnih potreba. Kraj ne samo da je bogat istorijom, već i svim drugim resursima koji zaslužuju da budu valorizovani na najbolji način predočili su iz Mjesne zajednice rukovodstvu. Vjerski objekti, istorija, istorijske ličnosti, kulturni spomenici, plodno zemljište, poljoprivredni potencijal ne zaslužuju da budu zapostavljeni, kazali su mještani.

Između ostalog, Grgurović i Pavićević su istakli da će se trud Opštine usmjeriti ka rešavanju ovih problema po prioritetima. Vodosnadbijevanje i putna infrastruktura su problemi koji će biti rešavani u narednom periodu shodno finansijskim mogućnostima Opštine.

Prisutni su istakli da ne pamte kada ih je posjetilo rukovodstvo Opštine i da im to uliva nadu da će ovo mjesto zasijati nekadašnjim sjajem. Nadaju se da će poboljšanjem uslova života ponovo okupiti brojna domaćinstva, pa će samim tim i obrazovne ustanove ponovo biti u funkciji.

Grgurović i Pavićević obišli su puteve u ovom kraju kao i izvor koje će predstavljati bazu za rešavanje problema vodosnadbijevanja. Obišli su i zapuštene putne pravce čijom bi se sanacijom poboljšali uslovi za bavljenje poljoprivredom, zaključuje se u saopštenju na sajtu Opštine.

Nastavite čitanje

Društvo

Dvorište Dnevnog centra obogaćeno skulpturom iz Umjetničke kolonije

Skulptura poznatog vajara Rada Vilotijevića iz SAD-a „I love Montenegro“ koja je svojevremeno nastala u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu, od danas će krasiti dvorište JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Danilovgradu“.

Plan razmještanja skulptura po kojem je već odavno trebalo da bude postavljena ispred ove značajne institucije u našem gradu, konačno je realizovan u prisustvu novog v.d. poslovnog direktora JU „Umjetnička Kolonija“ Andrije Radulovića i v.d. direktorice Marije Bajčete JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom“ i ostalih zaposlenih u ove dvije institucije.

 

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Opština Danilovgrad (@opstinadanilovgrad)

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije