Connect with us

Društvo

Udruženje Crnogoraca “Crvenka” obilježilo deset godina rada

Udruženje Crnogoraca “Crvenka” je u petak, 15. septembra 2023. godine, u hotelu „Biser“ na Panoniji organizovalo manifestaciju „10. Crnogorski sabor“ u čast njihovog desetogodišnjeg postojanja i rada.  Organizator manifestacije je Udruženje Crnogoraca Crvenka, uz podršku opštine Kula, Turističke organizacije opštine Kula, Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Opštine Danilovgrad i Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

Manifestaciji je prisustvovao direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Arben Jakupi, kojem je Milovan Đuričković, predstavnik udruženja, uručio zahvalnicu te večeri za sve pozitivne doprinose koje je Uprava činila za crnogorsku dijasporu u Srbiji. Jakupi je pozdravio sve prisutne goste i čestitao udruženju na vrlo uspješnim rezultatima koje su postigli za svih deset godina postojanja udruženja i ujedno se zahvalio domaćinima na pozivu. Istakao je čast i zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje ovakvom događaju koji uspješno gaji očuvanje i razvijanje crnogorskog nacionalnog identiteta već punu deceniju.

Bogat kulturno-umjetnički program  je započet u 19 časova, a u okviru istog su nastupali: vokalni solista Miloje Bubanja, folklorni ansambl crnogorskog kulturno-prosvetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca, narodni guslar Petar Mišović, recitator Marko Bošnjak, režiser Božidar Kalezić i muzička grupa „Terapija bend“.

Ovaj već tradicionalni Crnogorski sabor, prevashodno, za cilj ima promociju crnogorske kulture, identiteta i običaja.

Reklama

Društvo

Potencijalno dostupna inovativna rješenja: Nove prilike za unapređenje danilovgradskog Vodovoda

Krajem prethodne nedjelje u Tivtu je održana prezentacija inovativnih rješenja u oblasti automatizacije, energetske održivosti, tretmana i upravljanja postrojenjima za pitku vodu i komunalne otpadne vode, kompanija „Greenacle“, „Beo Expert“ i „Kolektor“.

U ime Opštine Danilovgrad, prezentaciji su prisustvovali potpredsjednica Opštine, Marija Radonjić, i predsjednik Odbora direktora d.o.o. „Vodovod i kanalizacija“, Lazar Bojat.

Tom prilikom, razmatrane su mogućnosti unapređenja funkcionisanja danilovgradskog Vodovoda, primarno kroz implementaciju geografskog informacionog sistema (GIS) i satelitskog monitoringa gubitaka na mreži, kao i drugih značajnih projekata koji bi mogli biti realizovani iz sredstava EU fondova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Đoković prisustvovao Danu opštine Gračanica

Predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad Velimir Đoković prisustvovao je Danu opštine Gračanica.

Liturgijom , litijama i rezanjem slavskog kolača u Gračanici obilježen je praznik Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice, nakon čega je održana i Svečana akademija u Domu kulture.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije