Unapređenje efikasnosti: Opština uvela elektronsko kancelarijsko poslovanje - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Unapređenje efikasnosti: Opština uvela elektronsko kancelarijsko poslovanje

U opštini Danilovgrad, u decembru 2020. godine, instaliran je informacioni sistem za elektronsko upravljanje dokumentima – IS „Hermes“.

Kako navode u saopštenju na sajtu Opštine, kancelarijsko poslovanje obuhvata prijem, razvrstavanje, evidentiranje, administrativno – tehničku obradu i otpremanje akata, kao i njihovo čuvanje i arhiviranje. Može se vršiti u elektronskom obliku, odnosno u informacionom sistemu za elektronsko upravljanje dokumentima.

Cilj uvođenja informacionog sistema, kako su naveli iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, za elektronsko upravljanje dokumentima je stvaranje efikasnije, kvalitetnije i transparentnije e-uprave, poboljšanje komunikacije i pristupa informacijama između građana i lokalne uprave, jednostavnost i fleksibilnost u radu i jedinstvenost podataka u sistemu.

“Sistem je razvijen kao integralni informacioni sistem i organizovan je prema modulima, koji u potpunosti prati proces poslovanja lokalne uprave. Prilagođen je našoj lokalnoj upravi i poslovnom procesu koji se obavlja. Koncipiran kao niz nadogradivih modula”, navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Osnovu informacionog sistema predstavlja modul Pisarnica. Kroz ovaj modul se vrši zavođenje svih predmeta koji stižu u lokalnu upravu – formiraju se predmeti, unose se osnovni podaci o predmetu i prosleđuju organima na rješavanje. Omogućava se praćenje rješavanja predmeta, unose načini rješavanja, eventualno prosleđivanje na rješavanje drugim instancama, i na kraju vrši arhiviranje predmeta.

U prošloj godini pripremljena je detaljna funkcionalna specifikacija za implementaciju Sistema, koja je podrazumijevala kreiranje modula i prilagođavanje lokalnoj upravi.

Kako su naveli u saopštenju, sistem je u decembru prezentovan zaposlenima koji će raditi na istom, kako bi se upoznali sa funkcionalnostima sistema i mogućnostima koje on pruža.  Organizovane su i realizovane onlajn obuke. U januaru 2021. godine, otpočela je primjena test varijante, a sistem će početi sa implementacijom početkom februara 2021. godine.

U cilju uspješnijeg realizovanja informacionog sistema, formiran je radni tim za praćenje implementacije sistema za elektronsko upravljanje dokumentima i pripremu predloga za dalju implementaciju, a sve u cilju stvaranja kvalitetnije, efikasnije i transparentnije javne uprave.

Sistem je moguće obogatiti i modulima za komunikaciju sa građanima, kao što su e-uprava – intranet (infokiosk), internet (web portal), SMS i e-mail servis, što je u planu u narednom periodu.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Društvo

Stiglo još pet hiljada vakcina Sputnjik V

U Crnu Goru je stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, čime smo do sada dobili deset od ugovorenih 50 hiljada doza tog proizvođača.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu preuzeli ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar ministarstva, Borko Bajić.

“Do sad je, ukupno, u Crnu Goru stiglo je 42 hiljade vakcina. Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Borovinić Bojović.

Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade Sputnjik V od Srbije, dobije još toliko.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Preminuo Aleksandar Sanja Ilić

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posljedica kovida 19, saznaje RTS.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani”, a zatim u grupi „San”.

Njegova pjesma Halo, halo u izvođenju grupe „Aske” predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1982. godine.

Dvije godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspjehom snimaju njegovu kompoziciju Princeza koja je postala i ostala hit.

Grupu „Balkanika” osnovao je 1998. godine, sa kojom organizuje i prvi koncert u junu 2000. godine.

Izdao je više muzičkih albuma: Delta project (Sanja i Sloba, 1987), Plava ptica (Sanja Ilić, 1994), Balkan 2000 (Sanja Ilić i Balkanika, 1999), Balkan koncept (Sanja Ilić i Balkanika, 2004), Oda radosti (Pravac Evropa) (Sanja Ilić, 2006), Ceeepaj (Sanja Ilić i Balkanika, 2009).

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 10°C
Ветар: 5km/h S
Влажност: 54%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПонУтоСре
13/5°C
12/6°C
12/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije