Connect with us

Društvo

Vakcinacija ukupne dječje populacije se ne preporučuje

U Crnoj Gori se vakcinacija ukupne dječje populacije još uvijek ne preporučuje, a razlog je što se kod oboljele djece do sada najčešće nijesu javljale teže forme kovida, pa su se najmlađi, uglavnom, vrlo brzo oporavljali, kazao je epidemiolog Milko Joksimović.

Published

on

Izvor FOS Media

Još jedan razlog što se vakcinacija ne preporučuje svoj djeci je, dodaje, bezbjednost vakcina.

“Čekamo dodatne podatke u vezi sa vakcinacijom djece u drugim državama, jer je u ovim situacijama dodatni oprez neophodan”, objašnjava Joksimović za Radio Kotor.

Preporuka je da se vakcinom proizvođača Fajzer, vakcinišu djeca uzrasta od 12 do 17 godina, ali isključivo ona kod kojih su zabilježena određena hronična stanja, ali i ona djeca koja žive u zajednici sa osobama čije je zdravlje ugroženo poput onkoloških pacijenata, osoba na dijalizi ili osoba sa nekim od imunoloških poremećaja.

“Takve osobe ne možete zaštititi samo tako što ih vakcinišete, već je neophodno graditi takozvani bedem zaštite oko njih, što bi značilo da je jako važno da su osobe sa kojima su u kontaktu vakcinisane”, objašnjava Joksimović.

On dodaje da se za pomenute kategorije djece preporučuje Fajzerova vakcina, jer je to jedina koja ima dozvolu za upotrebu kod najmlađe populacije ovog uzrasta.

“U svijetu još postoji vakcina Moderna koja je rađena na sličnoj tehnologiji, ali kod nas nije dostupna”, dodaje Joksimović.

Zbog čega je, prema podacima koji pristižu, u svijetu sve više mlađih koji obolijevaju se, ističe, još uvijek sa preciznošću ne zna.

“Ne zna se da li je razlog što takozvani delta soj ima veći afinitet prema djeci ili zato što su u nekim državama veoma dobro vakcinisane starije uzrasne grupe pa se virus pomjera ka djeci odnosno zadržava se tamo gdje je ne imuna populacija“, navodi Joksimović.

Situacija u vezi sa preporukama se, ističe, mijenja u skladu sa situacijom i novim saznanjima.

“Sasvim je jasno da se protokom vremena mijenjaju preporuke i naučni dokazi koji pristižu ali je izazov posla zdravstvenih radnika upravo u tome što moraju da donose odluke permanentno, u odnosu na ona znanja koja imaju u tom momentu”, zaključuje doktor Joksimović.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Opština Danilovgrad pokrenula Viber zajednicu

Published

on

By

U želji da dodatno unaprijedi svoju komunikaciju sa javnosti, i da značajne vijesti stignu do svakog domaćinstva na našoj teritoriji, Opština Danilovgrad pokrenula je svoju Viber zajednicu!

Iz Opštine su pozvali građane da se pridruže i da uvijek budu obaviješteni o svim aktuelnostima koje se tiču rada lokalne samouprave.

Zajednici se možete pridružiti putem linka KLIKOM OVDJE

Nastavite čitanje

Društvo

Danas počinje elektronski upis u vrtiće

Published

on

By

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje 23. maja i trajaće do 15. juna 2024.

 

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu prosvjete nauke i inovacija, ovo se odnosi na djecu koja se po prvi put upisuju u ustanovu ili djecu koja su tokom prethodne školske bila ispisana iz vrtića.

“Djeca koja su prethodne godine pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja samo potpisuju ugovor sa Upravom vrtića, za šta će datum naknadno biti objavljen. Elektronski upis u predškolske ustanove obavlja se preko portala www.upisi.edu.me što roditeljima i starateljima znatno olakšava proceduru upisa koja iziskuje samo unošenje matičnog broja djeteta, čime se iz baze podataka povlače ostali potrebni podaci kao što je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda centara za socijalni rad i druga dokumenta”, navode u saopštenju.

Detaljno uputstvo za elektronski upis dostupno je na sljedećem linku: https://bit.ly/3ODdy4E

Portal će biti dostupan do 15. juna, 24 sata dnevno.

“Ukoliko roditelj ili staratelj nije u mogućnosti da dijete upiše elektronski, svakako postoji mogućnost upisa u predškolskoj ustanovi. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nastavlja da radi na podizanju svijesti o važnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da teži cilju što većeg obuhvata djece predškolskim obrazovanjem. Takođe, Ministarstvo aktivno radi na rješavanju problema prebukiranosti vrtića, naročito u Podgorici i na primorju, kao i na stvaranju boljih uslova u ustanovama kroz predstojeću nabavku novog namještaja”, napomenuli su u Ministarstvu.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije