Connect with us

Društvo

Vakcinacija ukupne dječje populacije se ne preporučuje

U Crnoj Gori se vakcinacija ukupne dječje populacije još uvijek ne preporučuje, a razlog je što se kod oboljele djece do sada najčešće nijesu javljale teže forme kovida, pa su se najmlađi, uglavnom, vrlo brzo oporavljali, kazao je epidemiolog Milko Joksimović.

Izvor FOS Media

Još jedan razlog što se vakcinacija ne preporučuje svoj djeci je, dodaje, bezbjednost vakcina.

“Čekamo dodatne podatke u vezi sa vakcinacijom djece u drugim državama, jer je u ovim situacijama dodatni oprez neophodan”, objašnjava Joksimović za Radio Kotor.

Preporuka je da se vakcinom proizvođača Fajzer, vakcinišu djeca uzrasta od 12 do 17 godina, ali isključivo ona kod kojih su zabilježena određena hronična stanja, ali i ona djeca koja žive u zajednici sa osobama čije je zdravlje ugroženo poput onkoloških pacijenata, osoba na dijalizi ili osoba sa nekim od imunoloških poremećaja.

“Takve osobe ne možete zaštititi samo tako što ih vakcinišete, već je neophodno graditi takozvani bedem zaštite oko njih, što bi značilo da je jako važno da su osobe sa kojima su u kontaktu vakcinisane”, objašnjava Joksimović.

On dodaje da se za pomenute kategorije djece preporučuje Fajzerova vakcina, jer je to jedina koja ima dozvolu za upotrebu kod najmlađe populacije ovog uzrasta.

“U svijetu još postoji vakcina Moderna koja je rađena na sličnoj tehnologiji, ali kod nas nije dostupna”, dodaje Joksimović.

Zbog čega je, prema podacima koji pristižu, u svijetu sve više mlađih koji obolijevaju se, ističe, još uvijek sa preciznošću ne zna.

“Ne zna se da li je razlog što takozvani delta soj ima veći afinitet prema djeci ili zato što su u nekim državama veoma dobro vakcinisane starije uzrasne grupe pa se virus pomjera ka djeci odnosno zadržava se tamo gdje je ne imuna populacija“, navodi Joksimović.

Situacija u vezi sa preporukama se, ističe, mijenja u skladu sa situacijom i novim saznanjima.

“Sasvim je jasno da se protokom vremena mijenjaju preporuke i naučni dokazi koji pristižu ali je izazov posla zdravstvenih radnika upravo u tome što moraju da donose odluke permanentno, u odnosu na ona znanja koja imaju u tom momentu”, zaključuje doktor Joksimović.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Otvoren tender za Martinićki put

Nakon radova na asfaltiranju saobraćajnice i ispred Osnovne škole “Vuko Jovović” danas je Opština Danilovgrad otvorila tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Pažići – Spuž -Stologlav.

“Priča o Martinićkom putu na zadovoljstvo najviše mještana tog kraja ulazi u završnu fazu.”, saopštio je na zvaničnoj Facebook stranici predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar grgurović.

Obezbeđivanje sredstava za eksproprijaciju bez dodatnog zaduživanja u iznosu od 240.000 eura, izrada novog projekta, revizija, raskid ugovora sa Gradnjom promet, obezbjeđivanje 5.9 miliona za radove iz Kapitalnog budžeta države, danas su zaokruženi otvaranjem tendera za izvodjaca radova na putu, naveo je predsjednik Opštine na Facebook-u.

Novim projektom, duzine 8.6km, predviđen je trotoar sa jedne strane, u dijelu puta GUR Spuž, trotoar će biti sa obje strane puta. Takođe su predviđena autobuska stajališta.

Podloga će u određenim djelovima puta u potpunosti morati biti izmijenjena zbog močvarnih karakteristika zemljišta, navodi se dalje u objavi i podjseća da će vrijednost radova prema revidovanom Glavnom projektu iznosi 5.741.400 € i obuhvata: saobraćaj, hidrotehniku, konstrukciju, signalizaciju i uz to elaborat zaštite od požara.

Novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta u vrijednosti od 5,9 miliona eura za izvođenje radova i licencirani nadzor su obezbijeđeni amandmanom na tehnički rebalans budžeta koji je pisao naš poslanik i sugrađanin Darko Dragović. Amandman je usvojen od strane parlamentarne većine.

Na ovaj način smo uspjeli da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo poslednji i najvazniji uslov neophodan za otvaranje tendera za izbor izvođača, naveo je Grgurović na Facebook-u i istakao da upućuje zahvalnost porodici Kalezić i firmi Gradnja promet na sporazumnom raskidu ugovora sa Upravom javnih radova. U slučaju da ugovor nije bio raskinut, došlo bi do dugih sudskih sporova koji bi neminovno prolongirali otvaranje tendera za izvodjača radova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U petak dobrovoljna akcija davanja krvi

Giving blood

Klub Dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad u saradnji sa Crvenim krstom Danilovgrad, povodom Dana Opštine Danilovgrad, Nedelje Crvenog krsta i povodom 15 godina od osnivanja kluba, organizuje tradicionalnu akciju davanja krvi koja će se održati u petak, 8. decembra 2023. godine (petak), u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Prijem gostiju i davanje krvi od 08 – 14h nakon čega će u Hotelu Zeta biti organizovao svečani ručak i dodjela zahvalnica.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije