Connect with us

Ekonomija

Za meso 49 CENTI dnevno po osobi

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust, bez troškova stanovanja i sa minimalnim unosom kalorija, za četvoročlanu porodicu iznosila je 641,8 eura, saopštila je juče Uprava za statistiku (Monstat).

Prosječna zarada je 521 euro.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, troškovi za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 277,4 eura, dok su za neprehrambene proizvode i usluge iznosile 364,4 eura.

Prema ovim podacima, za ishranu jednog člana domaćinstva mjesečno je potrebno 69,35 eura, odnosno dnevno za sve obroke 2,23 eura.

Ova cijena utvrđena je po minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2.211 kalorije dnevno po osobi, što je dovoljno za preživljavanje organizma na minimumu životnih funkcije i bez bilo kakvih radnih aktivnosti.

Šta i koliko

Za kupovinu hljeba i proizvoda od drugih žitarica za četvoročlanu porodicu u avgustu, prema Monstatu, bilo je potrebno 27,2 eura, što je 22 centa dnevno po osobi za sve obroke.

Za kupovinu mesa i proizvoda od mesa mjesečno je dovoljno 60,7 eura, što je 49 centi dnevno po osobi. Četvoročlanoj porodici je za ribu mjesečno, prema Monstatu, dovoljno 3,80 eura ili tri centa dnevno po osobi.

Za mlijeko, sir i druge mliječne proizvode i jaja porodici je ostavljeno 71,8 eura, što je 58 centi dnevno po osobi. Minimalna potreba za ulje i mast je koštala 6,2 eura, što je pet centi dnevno po osobi.

Potrebe voća za četvoročlanu porodicu određene su na 31,1 euro, što je po osobi 25 centi dnevno. Za povrće je određeno 43,3 eura, što po jednom članu domaćinstva dnevno iznosi 35 centi.

Za šećer, med i džem predviđeno je 12,6 eura po domaćinstvu ili 10 centi dnevno po osobi.

U potrošačkoj korpi nalaze se i ostali nenavedeni prehrambeni proizvodi sa 6,3 eura mjesečno, kao i bezalkoholna pića sa 14,4 eura.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ekonomija

Siliranje površina pod silažnim kukuruzom: Opština Danilovgrad će obezbijediti sredstva za poljoprivrednike

Published

on

By

combine pours silage

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opština Danilovgrad će obezbijediti sredstva za pomoć za 2022. godinu poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem silažnog kukuruza za prevazilaženje trenutne situacije uslovljene sušom i povećanjem troškova na globalnom nivou, u cilju smanjenja troškova proizvodnje hrane za stoku na sopstvenom gazdinstvu.

Pravo na podršku imaju poljoprivredni proizvođači:

1. Upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava;
2. Da poštuje principe dobre poljoprivredne prakse i da redovno primjenjuje agrotehničke mjere, tj. da se poljoprivredne površine moraju održavati u takvom stanju da se obezbijedi pristup silažnom kombajnu.

Sredstva za podršku za siliranje površina pod silažnim kukuruzom su obezbijedena Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o Budžetu Opštine Danilovgrad za 2022. godinu, kroz subvencije za poljoprivredu.

Poljoprivredni proizvođači podnose zahtjev za dodjelu podrške, a podrška se obračunava na osnovu prihvatljivih površina, nakon administrativne i terenske kontrole, tj. na osnovu lzvještaja koji sačinjava Komisija za utvrđivanje površina na kojima je odrađeno siliranje kukuruza.

Rok za podnošenje zahtjeva za podršku je od 08.08. -12.08.2022. godine.
Uz zahtjev je obavezno priložiti fotokopiju žiro računa podnosioca zahtjeva.
Visina podrške iznosi 100,00 eura po hektaru.

Terensku kontrolu površina pod silaznim kukuruzom na kojima je odrađeno siliranje silažnim kombajnom vršice Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj – Sektror za poljoprivredu, obavljenog posla dostaviti lzvještaj predsjedniku opštine Danilovgrad.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Potpisiju sporazum sa trgovačkim lancima

Published

on

By

Abstract blurred photo of store with trolley in department store bokeh background

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo ekonomskog razvoja potpisaće danas sporazum sa predstavnicima pojedinih trgovačkih preduzeća u našoj državi, kako bi se obezbijedila nesmetana snabdjevenost tržišta osnovnim životnim namirnicama.

Direktorica direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u tom vladinom resoru Jasna Vujović za Radio Crne Gore navodi da će sporazum biti otvoren i za ostale trgovačke kompanije, ukoliko budu zainteresovane.

“Definisana je i lista proizvoda koji su obuhvaćeni ovim sporazumom. Na toj listi su brašno, ulje, šećer, tjestenine, meso i konzervirane mesne prerađevine”, kazala je Vujović.

Sporazum se potpisuje na period od šest mjeseci, sa mogućnošću produženja, navodi Vujović.

“Privrednici koji će biti potpisnici ovog sporazuma, preuzimaće na osnovu njega sve aktivnosti koje su im na raspolaganju, kako bi se na dobrovoljnoj osnovi, a na osnovu njihovih finansijskih i skladišnih kapaciteta obezbijedili i kontinuirano održavalo stanje na zalihama ovih proizvoda, koje je neophodno za zadovoljenje potreba stanovništva Crne Gore za period najmanje od 90 dana”, naglasila je Vujović, prenosi RTCG.

Vujović je istakla da je Ministarstvo ekonomskog razvoja započelo izradu studije o opravdanosti formiranja robnih rezervi.

Nedavno je završen tenderski postupak za izradu te studije, a kao najbolja izabrana je ponuda Ekonomskog fakulteta univerziteta Crne Gore.

“Ta studija treba da sadrži analizu prakse robnih rezervi u regionu i Evropskoj uniji, analizu unutrašnjih kapaciteta potrebnih za formiranje robnih rezervi, uporednu analizu različitih modela robnih rezervi, kao i konkretan prijedlog za institucionalizaciju robnih rezervi, kao i finansijski aspekt opravdanosti formiranja robnih rezervi”, istakla je Vujović.

Rok za izradu strategije je kraj oktobra, nakon čega će se utvrditi najbolji model za crnogorsko tržište zaključila je Vujović.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije