Connect with us

Društvo

Zagađivanje Zete: Traže inspekcijski nadzor mljekare

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Organizacija KOD podnijela je četvrtu inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora u vezi sa poslovanjem mljekare „Šimšić-Montmilk“ zbog, kako tvrde, ispuštanja otpadnih voda u rijeku Zetu. Napominjući da je Zeta proglašena parkom prirode, očekuju da će ovaj put inspekcija postupiti prema Zakonu i zabraniti vršenje bilo koje radnje kojom se ugrožava životna sredina.

Predstavnici Organizacije KOD i Agencije za zaštitu životne sredine obišli su mjesto gdje mljekara, kako tvrde, ispušta otpadne vode u rijeku Zetu. Obilazak je urađen sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju koji je uzeo uzorke na analizu.

“Shodno dobijenim rezultatima kvaliteta otpadne vode, izvršiće se dalje procesuiranje odgovornih i nadoknada počinjene štete”, navodi se u saopštenju KOD-a.

Organizacija KOD je nastavila da motri na proces praćenja najvećih zagađivača rijeke Zete uprkos, kako su rekli, nezainteresovanosti ekološke inspekcije i organa lokalne samouprave da to isto zagađenje spriječi.

“Jedan od najvećih zagađivača, mljekara „Šimšić-Montmilk“ je dobila ekološku saglasnost od Opštine Danilovgrad koja ne definiše rokove u kojima zagađenje treba biti riješeno. Na taj način Opština Danilovgrad ovom privrednom društvu formalno dozvoljava da posluje i to bez mjera zaštite životne sredine, te da istu zagađuje i oštećuje, bez ikakvih zakonskih posljedica i sankcija”, kazali su iz Organizacije KOD.

Kazali su da razumiju da Opština uvijek treba da podržava razvoj privrede i proizvodnje, ali nikad na račun životne sredine i zdravlja mještana.

“Očekivano, mljekara je nastavila da ispušta otpadne vode u rijeku Zetu, a dokaz tome je snimak na kome se jasno vidi kako otpadne vode pune mliječnih ostataka i kisjelina formiraju potok koji se direktno sliva u rijeku Zetu”, navode iz KOD-a.

 

Na osnovu toga, Organizacija KOD je podnijela četvrtu inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora u vezi sa poslovanjem mljekare „Šimšić-Montmilk“ pozivajući se na Odluku kojom je rijeka Zeta proglašena parkom prirode i u kojoj je propisano da je zabranjeno ispuštanje otpadnih voda. “Očekujemo da će ovaj put inspekcija postupiti prema Zakonu i zabraniti vršenje bilo koje radnje kojom se ugrožava životna sredina”, kazali su iz te organizacije.

Kako dodaju, inspekcija je do sada imala više prilika da uradi svoj posao, ali ipak rezultati izostaju.

“Nečinjenjem i nedjelovanjem, inspekcija ne postiže ni cilj ni svrhu inspekcijskog nadzora jer zagađenje i dalje postoji. Ovih dana smo svjedoci rekordnih visina temperatura i umjesto da uživamo u rijeci Zeti, mnogi građani je svjesno izbjegavaju znajući količinu otpadnih voda koje se u njoj ispuštaju”, saopšteno je iz Organizacije KOD

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Društvo

Reagovanje Opštine Danilovgrad na tekst „Javna zahvalnost Opštini Danilovgrad“

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Reagovanje Opštine Danilovgrad na tekst „Javna zahvalnost Opštini Danilovgrad“, objavljen na Portalu „Volim Danilovgrad“, dana 05.10.2022. godine

Ne osvrćući se na malicioznost prisutnu u navedenom tekstu, zarad tačne informisanosti građana, navodimo slijedeće:

Opština Danilovgrad, Budžetom opredjeljuje sredstva za podršku i razvoj sporta. Jedan od oblika podrške sportu je sufinansiranje programa rada sportskih organizacija putem Javnog konkursa, koji je JAVAN i važi za sve sportske organizacije koje su aktivne na teritoriji opštine Danilovgrad; Ne iz Kosića i ne sa Orje Luke, već sa cijele teritorije naše opštine.

Uslovi za pravo učešća na Javni konkurs su propisani Zakonom o sportu, nalaze se u Odluci o utvrđivanju osnova i kriterijuma za finansiranje aktivnosti u sportu, kao i u tekstu Javnog konkursa. Navešćemo prvi od njih: „Pravo učešća na Konkurs imaju sportske organizacije koje ispunjavaju sljedeće uslove:

  • Imaju sjedište na teritoriji opštine Danilovgrad, najmanje jednu godinu;“

Javni konkurs je objavljen 14. februara 2022. godine. Prijave je podnijelo 10 sportskih organizacija. OFK Zora Spuž je dostavila, između ostalog, Rješenje kojim se vrši upis u Registar sportskih organizacija, doneseno 17.06.2021. godine, dok je Rješenjem KMF „Zora“ upisan u Registar sportskih organizacija 24.06.2021. godine.

U navedenom se nalazi razlog zbog kojeg je Komisija za vrednovanje programa rada sportskih organizacija odbila prijave ove dvije sportske organizacije, kao nevalidne: Ni jedna od njih, u vrijeme rješavanja konkursa, nije egzistirala godinu dana na teritoriji naše opštine.

Nekorektne su insinuacije pisca teksta „Javna zahvalnost Opštini Danilovgrad“ da su predsjednica Zorica Kovačević i sada predsjednik Branko Bošković, na bilo koji način favorizovali bilo koju od sportskih organizacija; Ako ćemo pravo, oni bivaju upoznati sa činjenicama konkursa, prijava i predloga Odluke tek na samom kraju procedure i ne mogu uticati na njen tok. I, ako ćemo pravo, sportski radnici naše opštine zaista trebaju da budu zahvalni i jednom i drugom, i predsjednici Zorici i predsjedniku Branku, jer su u teškom vremenu bili i jesu podrška i oslonac za sve sportiste i sportske organizacije naše opštine.

U prilog ovoj tvrdnji dostavljamo podatak da je od 2018. godine, godine kada je Zorica Kovačević imenovana Predsjednicom Opštine, u razvoj sporta, sportskih organizacija i klubova, kao i sportske infrastrukture, Opština Danilovgrad uložila više od milion eura.

Ovim podatkom su obuhvaćeni Javni konkurs za sufinansiranje sportskih organizacija i klubova, zatim podrška po posebnim zahtjevima prilikom održavanja takmičarskih i revijalnih sportskih aktivnosti kao i školskih, para i rekreativnih događaja i samostalno ili ugovorno sufinansiranje radova na infrastrukturi.

Sve navedene aktivnosti Opštine Danilovgrad bile su javne, medijski propraćene i nailazile su na zadovoljstvo građana i sportskih radnika. Sklonost predsjednice Kovačević da podrži razvoj sporta niko nije dovodio u pitanje… osim autora pomenutog teksta; A on svoja pitanja, prigovore, spletke protiv susjednog fudbalskog kluba u Spužu, verbalne napade na predsjednicu Kovačević, sada i predsjednika Boškovića, dostavlja skoro pa svakodnevno (do prije par dana) od dana objavljivanja Odluke o izvršenoj raspodjeli sredstava, kojom organizacije na čijem se čelu nalazi nijesu obuhvaćene zbog neispunjenog zakonskog uslova o dužini trajanja organizacije. Na dopise mu je odgovarano, a kada su, kroz salve napada na Opštinu, što Predsjednice, što Predsjednika, a što organa nadležnog za sport, isplivali uznemiravajući podaci o činjenju i nečinjenju u njegovim organizacijama, obavijestili smo nadležne institucije. Vjerujemo da su pokrenute procedure pomenutih institucija svele retoriku pisca teksta Javne zahvalnosti sa grandioznih optužbi i prijetnji na malicioznu patetiku.

Umjesto što se zahvaljuje za 0 € pomoći, mogao bi se zahvaliti što su Komisija i organi uključeni u proceduru raspodjele sredstava odradili zadatak po zakonu; To bi mogao da mu bude garant da će i njegove organizacije, ako i on bude radio u skladu sa zakonom, ne pokušavajući da imenom nakalemi svoj klub na slavnu spušku Zoru i prigrabi Zorine uspjehe i tradiciju, biti korisnici sredstava Opštine Danilovgrad opredijeljenih za sport.

Za sva eventualna dalja podmetanja i laži javno izrečene, Opština Danilovgrad će tačnost i ispravnost svog rada dokazati preko organa državnog sistema, što smo preporučili i piscu teksta Javna zahvalnost, s tim da se tamo traže dokazi i činjenice, a ne snoviđenja i frustracije.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Jutros je lansiran prvi crnogorski satelit i to iz sela Viš u Danilovgradu (Video)

Crna Gora je jutros u 7 časova lansirala prvi satelit u svemir iz sela Viš, u oganizaciji Montenegro Space Research (MSR). Ovu mladu ekipu čine Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević koji su pokrenuli prvi projekat svemirskog istraživanja u našoj zemlji.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Uz pomoć prvog probnog satelita CubeSat izmjeriće i analizirati UV zračenja, stanje ozona iznad naše države, te da ćemo prvi put dobiti sliku svemira sa jednog crnogorskog satelita.

CubeSat kao prvi crnogorski satelit, ima poseban značaj i ulogu. U pitanju je probni projekat za lansiranje ključnog projekta “Luča” koji je mnogo kompleksniji i podrazumijevaće dvije faze i misije.

 

“Nastojimo da podignemo svijest o značaju naučno-istraživačkih projekata i poduhvata, jer to je ključ opstanka naše planete. Uz podršku ministarstva i saradnju sa državnim institucijama, možemo da Crnu Goru učinimo jednom od centara svemirske industrije u ovom dijelu Evrope”, istakli su.

Osnivači projekta kažu da u našoj zemlji ne postoji dovoljno prostora za proizvodnju tehnoloških inovacija, ali da se nadaju da će se iz godine u godinu situacija mijenjati na bolje.

Satelit će preletjeti Podgoricu i krenuti ka Cetinju i dostići maksimalnu visinu od 38km nakon čega će sletjeti u cetinjskoj opštini.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
27°
Ведро
06:4718:15 CEST
Осећај: 27°C
Ветар: 11km/h S
Влажност: 29%
Притисак: 1022.35mbar
УВ индекс: 3
СубНедПон
26/13°C
26/14°C
25/16°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']