Saobraćajni kolaps u Danilovgradu
Saobraćajni kolaps

Zatvor za alkoholisane i drogirane vozače

Prijedlog zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji je utvrdila Vlada, ima niz novina koje se odnose na zimsku opremu, važenje vozačke dozvole, evidentiranje nezgoda shodno evropskim standardima, oduzimanje vozačke na licu mjesta, te na način polaganja vozačkih ispita.

 

Najznačajnija novina odnosi se na kaznene odredbe, pa je tako za najteže prekršaje predviđena zatvorska kazna u trajanju do 60 dana za vozača koji upravlja vozilom u alkoholisanom stanju u koncentraciji od 2 i više promila alkohola.

Na to je ukazao državni sekretar MUP-a Dragan Pejanović, koji je obrazložio i da zatvor slijedi za vozače koji upravljaju vozilom, a koristili su drogu, za vozače koji voze kroz naseljeno mjesto brzinom većom za 70 od dozvoljene, a van naselja 90km/h preko ograničenja. Takođe, ovu kaznu mogu dobiti i oni koji odbiju na licu mjesta da se povrgnu alko-testiranju, kazao je Pejanović.

 

Zimska oprema

 

Sva putnička i teretna vozila u periodu od 15. novembra do 1. aprila za vrijeme zimskih uslova, odnosno kad se na putu nalaze snijeg, led ili poledica moraju imati sve 4 zimske gume i minimalna dubina šare mora biti 4mm.

To znači da se više neće moći voziti uz ljetnje gume i lance na putu gdje ima snijega, već ili sve 4 zimske gume na putu gdje ima snijega, leda i poledice, ili ljetnje gume, ali vožnja gdje nema snijega.

Na taj način se izašlo u susret građanima koji žive na primorju i na teritoriji Podgorice, kaže Pejanović.

Saobraćajni kolaps u Danilovgradu
Saobraćajni kolaps

Vozačke dozvole važe kraće

U izdavanje vozačkih dozvola skraćen je rok važenja. Za kategorije C, D i E kategorije, važiće pet godina, a do sada je bilo 10.

Takođe, osobama starijim od 67 godina vozačka dozvola se izdaje sa rokom važenja do tri godine.

”Koliko će tačno biti ovaj rok zavisiće od ljekarskog uvjerenja svakog vozača”- objasnio je Pejanović.

Postojeće zakonsko rješenje koje podrazumijeva oduzimanje vozačke dozvole na licu mjesta, u novom zakonu se briše, “jer je u praksi obesmišljeno”. Vozači često odbijaju pokazivanje vozačke pravdajući se da su je zaboravili’

Novim rješenjem vozačke dozvole se neće fizički oduzimati već će se ograničavanje prava na upravljanjem motornih vozila evidentirati, o čemu će vozači dobiti rješenje.

 

Za rad auto- škola bolji nadzor

Još jedna novina odnosi se na unaprijeđenje rada auto-škola i način polaganja vozačkog ispita.

Propisani su uslovi koje škole moraju ispunjavati, a tiču se automobila u kojima se vozači uče, kao i instruktora. Sada će postojati licence. Nad njihovim radom Ministarstvo prosvjete imaće nadzor.

Takođe pogledajte

Ambasada Bugarske donirala Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju

 Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Danilovgradu dobiće …

Filantropija u/za Danilovgrad, XIX i XX vijeka

Riječ filantropija vodi porijeklo od grčkih riječi philos-prijatelj (ljubav), i anthropos-čovjek (čovječanstvo). Prevodi se kao …

Оставите одговор

%d bloggers like this: