Connect with us

Hronika

Zeta i dalje trpi

Za ovakvo stanje, kako je pokazalo istraživanje CIN-CG/BIRN/Monitor, odgovorni su prije svih Uprava za vode, Agencija za zaštitu životne sredine, inspekcijske službe i Vladini resori koji dopuštaju rad ozbiljnih zagađivača, iako te kompanije često nemaju ekološku saglasnost, vodnu dozvolu i druge dokaze o kvalitetu materija koje ispuštaju u rijeku i uticaju na životnu okolinu.

U nastavku video na kojem se mogu vidjeti otpadne vode koje dolaze sa obližnje mljekare.

Hronika

Zbog vožnje pod dejstvom alkohola 15 dana zatvora

Juče je policija u Danilovgradu, u ulici Bijelog Pavla, kontrolisala vozača M.R. (55).

Kako navode, utvrđeno je da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,28 g/kg.

„Lišen je slobode i priveden sudiji za prekršaje koji mu je izrekao kaznu zatvora – 15 dana“, naveli su u objavi na društvenoj mreži X.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Hronika

Ukinuta presuda Jovanoviću za ubistvo Zorana Pavićevića

U optužnici se navodi da je Jovanović zadao Pavićeviću najmanje 19 udaraca u predjelu glave. Jovanović izjavio da nije kriv za ubistvo, prenosi portal Vijesti.me

Prema pisanju ovog medija, Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu advokata Borisa Adžića i ukinuo prvostepenu presudu kojom je okrivljeni Zlatko M. Jovanović iz Danilovgrada, osuđen u Višem sudu u Podgorici, na 30 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo.

Predmet je vraćem sudu na ponovno suđenje.

“Uvažavaju se žalbe optuženog i njegovog branioca po službenoj dužnosti advokata Borisa Adžića , a povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti ukida se presuda Višeg suda u Podgorici i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje”, navodi se u rješenju.

U obrazloženju se navodi da u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, na koje se dijelom ukazuje izjavljenim žalbama, a koje je dijelom utvrdio i Apelacioni sud.

“Bitne povrede se sastoje u tome da u prvostepenoj presudi nijesu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, razlozi koji su navedeni potpuno su nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni i o odlučnim činjenicama postoji protivrječnost između onoga što se navodi u razlozima presude. Osnovano se žalbama optuženog i njegovog branioca ukazuje da nema razloga o odlučnim činjenicama u pogledu iskaza svjedoka K.P., S. M., J. C. i I.M., na kojima prvostepeni sud zasniva svoju odluku, i koji su od bitnog uticaja za utvrđivanje krivice optuženog”, piše u obrazloženju rješenja.

Dalje se navodi da je za postojanje ubistva na svirep način potrebno da se ostvare objektivni i subjektivni elementi.

“Objektivni element ostvaren je nanošenjem teških muka i patnji ubijenom licu, koje bi po rezultatu i trajanju prelazile okvir redovnih patnji kod lišenja života. Subjektivan elemenat se sastoji u takvom ponašanju izvršioca koje u većoj mjeri ukazuje na njegovu neosjetljivost, pokvarenost i želju za uživanjem u nanošenju muka i patnji žrtvi, odnosno da je učinilac bio svjestan da usljed povreda koje nanosi, žrtva trpi bolove i patnju jakog intenziteta, odnosno da je bio svjestan da žrtvu muči u dužem vremenskom intervalu i da ona pati, pa je to htio ili na to pristao. Da bi postojalo krivično djelo teško ubistvo na svirep način, pored objektivnih, potrebno je da se ostvare i subjektivni elmenti, o čemu u prvostepenoj presudi nema razloga, kada je u pitanju ova kvalifikatorna okolnost”, navidi se u obrazloženju rješenja Apelacionog suda. Iznoseći odbranu pred sudom, okrivljeni Jovanović je izjavio da nije kriv za ubistvo Zorana Pavićevića u Danilovgradu u restoranu “Obala”.

“Razumio sam navode optužnice. Nisam kriv. Nije tačno ono što je tužilac pročitao u optužnici da sam iz koristoljublja ubio Pavićevića”, naveo je okrivljeni.

U optužnici se navodi da je okrivljeni Jovanović zadao Pavićeviću najmanje 19 udaraca u predjelu glave. Prema optužnici, on je u noći između 23. i 24. novembra 2020. godine, u vremenu od 20,00 do 06,00 časova u Danilovgradu u restoranu “Obala” na svirep način iz koristoljublja sa umišljajem ubio Pavićevića.

“Svjestan svog djela, a čije izvršenje je htio, na način što je oštećenom zadao tri uboda nožem od kojih jedan u lijevom potključnom predjelu, a dva u unutrašnjoj polovini i na prednjoj strani grudnog koša, i nanio oštećenom posjekotine u predjelu prednje strane grudnog koša, u srednjem i lijevom prsnom predjelu na tri mjesta, te zadao najmanje 19 udaraca u predjelu glave čvrstim, mehaničkim oruđem. Dodaje se i dok se branio od udaraca, zadao mu najmanje dva udarca mehaničkim oruđem, nanijevši mu tako tjelesne povrede zbog kojih je oštećeni trpio bolove i strah jakog intenziteta. Okrivljeni je potom sa šanka objekta oduzeo sav novac koji se tamo nalazio u vlasništvu ugostiteljskog objekta u iznosu od oko 70 eura u metalnim apoenima. Zlatko Jovanović je optužen da je izvršio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 tačka 1 i 4 Кrivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u optužnici, a prenosi portal Vijesti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije