Zorica Kovačević na čelu Danilovgrada

Predsjednik Mjesne zajednice Zagarač Dragiša Lakićević obratio se, u ime više stotina mještana i građana Crne Gore koji potiču iz tog kraja, predsjednici opštine Danilovgrad Zorici Kovačević. – prenosi Dan

Prema pisanju dnevnog lista DAN, od gradonačelnice traže da se obrati nadležnima u Vladi kako bi se u okviru realizacije projekta rekonstrukcije regionalnog puta R-23 (R-14) Danilovgrad – Čevo uvrstio i projekat izgradnje vodovoda, odnosno proširivanje projektnog zadatka u dijelu ucrtavanja i postavljanja vodovodnih instalacija, s obzirom na to da neke od mjesnih zajednica, odnosno sela na predmetnoj trasi spadaju u nadležnost lokalne samouprave.

-S pomenutom incijativom smo se obraćali nadležnim organima kao i gradonačelnicima opština Danilovgrad i Cetinje u 2016., 2017. i 2018. godini, nakon čega smo naišli na razumijevanje nadležnih, na način da je naša inicijativa za rekonstrukciju predmetnog puta uvrštena u kapitalni državni budžet, kao i u godišnje planove rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva, na čemu smo, između ostalih, zahvalni i lokalnoj samoupravi Danilovgrada, navodi se u dopisu koji je potpisao Lakićević.

On objašnjava da je pomenuti put, najstariji u Crnoj Gori koji datira iz 1912. godine i koji su gradili mještani sela Katunske nahije svojim dobrovoljnim radom, a koji pored funkcije povezivanja u prostoru ima i neupitan istorijski značaj za Crnu Goru, 2018. godine je uvršten u plan redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva koji je usvojila Vlada CG, u dijelu obaveze izrade tehničke dokumentacije za njegovu rekonstrukciju.

-Međutim, pored potrebe za putem, mještani ovog kraja imaju i izraženu potrebu za redovnim vodosnabdijevanjem, budući da počev od Gornjeg Zagarača do Markovine nema vodovoda i mještani su u ovim krajevima uskraćeni za jedan od osnovnih infrastrukturnih objekata i podmirivanje jedne od osnovnih egzistencijalnih potreba za život u ovom kraju. Prema našim saznanjima, projekat izrade tehničke dokumentacije za rekonstrukciju regionalnog puta R-23 (R-14) Danilovgrad – Čevo, za čiju je izradu od strane Ministarstva saobraćaja i Uprave za saobraćaj raspisan tender, privodi se kraju i do kraja tekuće, najkasnije početkom sledeće godine, očekuje se završetak izrade predmetne tehničke dokumentacije, te je uvrštavanje dopune projektnog zadatka u dijelu postavljanja vodovodnih instalacija i njihovo projektovanje u sklopu projekta puta, najoptimalnije uraditi u ovom momentu, i na taj način riješiti višegodišnji problem mještana ovog kraja i napraviti značajne uštede da se u okviru projektovannja predmetne dionice puta, odradi i projekat vodovodne mreže i tehnička dokumentacija za vodovodne instalacije, ističe se u dopisu.

Ističe se da su mještani i privrednici iz tog kraja spremni da prikupljanjem donacija pomognu realizaciju projekta vodovoda, kako u dijelu izrade potrebne tehničke dokumentacije, tako i u dijelu njegove buduće izgradnje.