kako zaraditi na internetu


Posao i zarada na internetu u 2020. godini više nisu novost. Svako ko ima računar (ili laptop) s konekcijom može početi zarađivati na internetu već danas. Pretražili smo cijeli internet, i sastavili listu 21 trenutno najboljih poslova koje pojedinac može raditi kako bi došao do novca od rada na internetu.

U današnjem članku ćemo predstaviti 5 poslova koji vam mogu donijeti zaradu na internetu.

Kriterijum poretka poslova

Lista poslova poređana je tako da su na početku oni poslovi za koje je potrebno manje ulaganje (novca, znanja) i zarada se isplaćuje praktično odmah po obavljenom poslu. Isto tako, treba uzeti u obzir da je iz takvih izvora potencijalna zarada vrlo mala.

Što se lista bliži kraju, poslovi postaju sve teži, u smislu da je za njih potrebno uložiti novac, znanje ili je vremenski period u kojem se dolazi do zarade nešto duži.

Kod poslova na kraju liste, krajnja zarada može biti jako velika, od koje se može živjeti bez potrebe za normalnim radom u nekoj firmi.

Da, od zarade na internetu se može živjeti! (i to jako jako dobro) 🙂

Danas ćemo za vas prenijeti listu od prvih 5 poslova putem kojih možete ostvariti prihode na internetu.

Ocjene poslova

Svaki posao je ocijenjen u odnosu na sledeće:

  • težina,
  • potencijalna zarada
  • vrijeme do zarade.

Svaka kategorija ima ocjene od 1 do 5, gdje je 1 najlošija, a 5 najbolja ocjena.

Na primjer:

  • Težina: 1 – lagano, 5 – jako teško.
  • Potencijalna zarada: 1 – mala zarada, 5 – vrlo velika zarada.
  • Vrijeme do zarade: 1 – potrebno je čekati duži vremenski period do isplate novca za uloženi rad, 5 – novac je dostupan odmah po obavljenom poslu.

[ads1]

1. Ispunjavanje online anketa

Težina: Lagano (2/5)
Potencijalna zarada: Mala (1/5)
Vrijeme do zarade: Kratko – srednje (3/5)

Postoje stranice na internetu koje na dnevnoj bazi svojim korisnicima prikazuju ankete koje je potrebno ispuniti. Ankete su na engleskom jeziku i obuhvataju razne teme.

Nakon ispunjene ankete korisnik dobija bodove koje kasnije mijenja za poklon kartice na raznim servisima (Amazon, Microsoft Store i sl.) ili isplaćuju direktno na PayPal račun.

Na neke stranice moguće se registrirvati samo s ip adresom iz Amerike za što će ti biti potreban VPN kako bi se uopšte moglo registrovati.

Većina stranica preferira korisnike iz SAD-a koji dobijaju više anketa što znači da je period do isplate duži. To se može kompenzovati s time da se možete registrovati na više različitih stranica što bi  omogućilo “dovoljnu” količinu anketa za ispunjavanje.

Potencijalna zarada

Cijene za svaku ispunjenu anketu se kreću od $1, pa do $20. Na nekim stranicama je potrebno skupiti određen iznos za isplatu dok druge isplaćuju po obavljenom poslu.

Naš stav

Nama se lično ne sviđa ovakav tip zarade i ne bi ga preporučilii drugima. Zarada (ako se to uopšte može nazvati zaradom) je vrlo mala s obzirom na uloženo vrijeme i trud u odgovaranje anketa.

Vjerujemo da se može zaraditi nešto novca ako se dobro sve organizuje.

Više preferiramo neki drugi oblike zarade (kao što je pisanje bloga) od kojih je moguće za isto vrijeme i trud dobiti veći novac.

Ako ipak želite probati evo lista stranica koje plaćaju za ispunjavanje anketi:

2. Odrađivanje mini poslova

Težina: Lagano (2/5)
Potencijalna zarada: Mala (1/5)
Vrijeme do zarade: Kratko – srednje (3/5)

Ako ste probali stranice za zaradu od ispunjavanja anketi, moramo vas razočarati jer ni zarada od odrađivanja mini poslova nije ništa puno bolja.

Stranice koje nude ovakav tip zarade spajaju kompanije koje nude mini poslove i pojedince koji ih izvršavaju i za to su plaćeni.

Nakon što se registrujete, na osnovu popunjenih podataka na profilu dobijate poslove koje je potrebno obaviti (bitno popuniti sve podatke na profilu).

Po uspješno završenom ispunjavanju podataka na profilu, pojavljuje se lista poslova na koje se možete prijavljivati.

Potencijalna zarada

Po obavljenom poslu dobijate kredit na svom računu koji nakon što dostignete određeni limit možete isplatiti na svoj račun.

Kao što se može zaključiti iz naslova ove kategorije internet poslova, zarada je mini tj. vrlo mala. Cijene poslova se kreću od 1 EUR na više.

Da biste mogli raditi više plaćene poslove, potrebno je proći testove za posebne tipove poslova koji zahtijevaju neko veće znanje.

Nakon uspješne kvalifikacije kroz testove za bolje plaćene kategorije, sistem počinje dodjeljivati neke bolje plaćene poslove.

Naš stav

Kao što već znate, nismo pretjerano veliki fanovi ovakvih tipova internet poslova. Po nama, zarada od obavljanja mini poslova ne opravdava uloženo vrijeme.

Stranice koje plaćaju za odrađivanje mini poslova:

3. Recenziranje i testiranje web stranica i aplikacija

Težina: Srednje teško (3/5)
Potencijalna zarada: Dobra (3/5)
Vrijeme do zarade: Kratko – srednje (3/5)

Recenziranje i testiranje web stranica je dosta slično ispunjavanju anketa i odrađivanju mini poslova.

Postoji dvije velike razlike:

  • puno više je plaćeno po obavljenom poslu
  • kompanije koje pružaju ovakve poslove su puno ozbiljnije i drže više do svojih korisnika.

Osim klikanja po ekranu, testiranje web stranica i aplikacija uključuje snimanje ekrana i svojih razmišljanja tijekom testiranja.

[ads1]

Da, potrebno je imati mikrofon za testiranje aplikacija na računaru, dok je za testiranje aplikacija na smartphone-u dovoljno instalirati aplikaciju koja se brine da sve bude snimljeno i to je praktično to.

Mikrofon, uz snimak ekrana, omogućava kompanijama da dobiju bolji uvid u razmišljanja i dojmove koje tester ima prilikom testiranja. Takođe, testeru se na ekranu prikazuju pitanja na koje odgovara usmeno tokom testiranja.

Svaki tester nakon registracije, kod većine stranica, mora proći inicijalno testiranje. Inicijalno testiranje uključuje provjeru da li posjedujete svu opremu i softver koji su potrebni za testiranje, te da kompanije vide da li dobro vladate engleskim jezikom.

Nakon što prođete inicijalno testiranje kompanije  šalju poslove testiranja web stranica i smartphone aplikacija.

Poslova nema puno na dnevnoj bazi na svakoj stranici, no možete se registrovati na više različitih stranica koje daju poslove i na taj način generisati posao na dnevnoj bazi.

Dobra je stvar to što kada se registrujete, dobijate na email sve nove ponude poslova koji su dostupni.

 

Potencijalna zarada

Testiranja traju vrlo kratko, svega 15-20 minuta za koje se može zaraditi od $3 do visokih $200 USD.

Neka testiranja se mogu odvijati u realnom vremenu telefonski ili preko aplikacija za razgovor (Skype i slični) u video obliku. Takvi testovi su obično bolje plaćeni od “običnih” testova, pa i do $200 USD.

Naš stav

Ovakav tip internet zarade je dosta dobar za zaraditi prve novce na internetu koje možete uložiti u izradu bloga s kojim se može zaraditi puno više.

Stranice koje plaćaju za testiranje web stranica i mobilnih aplikacija:

4. Transkripcija audio i video snimaka

Težina: Srednje teško (3/5)
Potencijalna zarada: Srednja – vrlo dobra (3/5)
Vrijeme do zarade: Kratko (5/5)

Transkripcija je postupak prebacivanja govora ljudi iz audio i video snimaka u tekstualni format.

Transkripcija audio i video snimaka na engleskom jeziku je dosta tražena u zadnje vrijeme.

Svako ko zna osrednje čitati i pisati na engleskom jeziku će bez problema odraditi video i audio transkripcije.

Poslove možete pronaći na stranicama koje spajaju freelancere i poslodavce kao što su UpWork, Freelancer i slične (lista svih stranica je na kraju ovog poglavlja).

Što je freelancing i kako funkcionira?

Freelancer je ime za osobu koja ima neke vještine koje je spremna ponuditi poslodavcima u zamjenu za novac. Freelanceri ne rade kao dio neke kompanije već isključivo samostalno nude svoje usluge na tržištu rada.

Freelance stranice funkcionišu na dva načina:

  1. Poslodavci objavljuju oglase za poslove, na koje se prijavljuju freelanceri, ili
  2. Freelanceri objavljuju svoje oglase preko kojih se poslodavci javljaju kako bi sklopili poslove.

Na kraju svakog obavljenog posla, poslodavci recenzuju i ocjenjuju freelancera i njegov rad. Ocjene su jako bitne jer je konkurencija jako velika.

Što bolje ocjene na profilu, to je veća vjerovatnoća da će neki poslodavac baš vas odabrati za sljedeći posao.

Ako želite dobiti dobre ocjene poslodavaca, transkripcije snimaka moraju biti gramatički tačne. U tome vam mogu pomoći razni alati koji ispravljaju gramatiku kao što je Grammarly.

Potencijalna zarada

Poslovi su plaćeni od $5 do $50 USD po satu snimka za transkripciju. Cijena po satu transkripcije zavisi od dogovora s poslodavcem.

Isplata novca se obavlja odmah po obavljenom poslu.

Naš stav

Po nama je ovo jako dobar način internet zarade za početnike. Na početku, dok ne izgradite profil s dobrim ocjenama zarada po satu audio snimka za transkripciju je nešto manja.

Kada se “ufurate”, bićete iskusniji što će vam omogućiti da brže odrađujete transkripcije.

S vremenom ćete izgraditi profil s dobrim ocjenama poslodavaca pa ćete moći naplaćivati svoj rad duplo ili tri puta više.

Web stranice na kojima možeš pronaći poslove transkripcija audio i video snimaka:

U pretragu na navedenim web stranicama upišite transcription, audio transcription, video transcription ili nešto slično.

5. Prodaja glasa za voiceovere

Težina: Srednje teško (3/5)
Potencijalna zarada: Srednja (3/5)
Vrijeme do zarade: Kratko (5/5)

Prodaja glasa za voiceovere je upravo suprotan posao od transkripcije audio i video snimaka.

Izrada voiceover-a je postupak prebacivanja teksta u audio format. Posao izrade voiceover-a možete pronaći na freelance stranicama.

Prilikom potrage za osobom koja bi mogla pružati usluge izrade voiceover-a, kompanije najčešće imaju striktne zahtjeve oko tipa glasa, boje glasa, naglaska.

Najviše ima poslova za osobe koje znaju engleski jezik. Dosta puta poslodavci znaju specifikovati da traže osobe koje pričaju engleski jezik i dolaze iz nekog dijela svijeta ili države. Na primjer, iz UK, SAD-a ili kanade, no to najčešće nije presudno.

Prilikom prijave na neki od poslova potrebno je priložiti testne snimke svog glasa ili snimke s prethodnih voiceover-a. Stoga, ponekad, pri odabiru kandidata za posao, može presuditi boja glasa.

Potencijalna zarada

Posao izrade voiceover-a ponekad dolazi zajedno s poslom video editora, pa zarada zavisi od zahtjeva i količine posla. Većina poslova na freelance stranicama se naplaćuje po projektu.

Naš stav

Posao snimanja voiceover-a bi mogao biti vrlo zanimljiv komunikativnim ljudima ili onima koji mogu glasovno imitirati druge ljude.

Ako mislite da bi ti ovako nešto bilo zanimljivo raditi za novac na internetu, svakako prođite kroz ponudu poslova na web stranicama ispod kako bi se bolje upoznali sa poslom i zahtjevima od strane poslodavaca.

Web stranice na kojima možeš pronaći poslove snimanja voiceover-a:

U pretragu na navedenim web stranicama upiši voiceover, english voiceover ili nešto slično.

Za početak smo naveli 5 poslova koji vam uz određena znanja i uloženo vrijeme mogu donijeti izvjesnu zaradu na internetu.

U narednom članku obradićemo još jednu seriju od 5 poslova koji donose zaradu na internetu

 

Izvor: Zaradanawebu