Njemački hemijski i farmaceutski gigant Bajer pristao je na nagodbu prema kojoj treba da isplati odštetu od 11 milijardi dolara zbog brojnih optužbi koje njegov herbicid Raundap povezuju sa izazivanjem raka.

Nagodbu u ime gotovo 100.000 ljudi postigao je njujorška advokatska kancelarija „Vajc i Luksenberg“, objavio je britanski Gardijan, dodajući da Bajerov herbicid na bazi glifosata sadrži kancerogene materije.

Njemački gigant je negirao krivicu, ali je poručio da će isplata 11 milijardi odštete „okončati nesigurnosti“.

Mediji preciziraju da će Bajer isplatiti 9,6 milijardi dolara na ime tužbi, dok će dodatnih 1,2 milijarde izdvojiti za buduće pravne akcije.

​Herbicid Raundap prvo je lansirala američka kompanija Monsanto koju je Bajer kupio prije dvije godine. Od svoje premijere prije 40 godina Raundap je postao najpopularniji svjetski herbicid za uništavanje korova.

Herbicidi na bazi glifosata koriste se ne samo u poljoprivredi, već i u javnim i privatnim vrtovima što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost.

Pojedina istraživanja su pokazala da herbicidi koji sadrže glifosat mogu poremetiti endokrinološki sistem i uticati na lučenje hormona, što može ugroziti plodnost kod ljudi, prenosi portal Biz lajf.

Pokazalo se da glifosat ugrožava i životinje. Njemačka agencija za okolinu takođe je otkrila značajne negativne posledice na biološku raznolikost zbog upotrebe pesticida u cjelini, a posebno glifosata.

Inače, glifosat ne ubija ciljano korov, već i korisno travnato područje koje je tretirano pomenutom hemikalijom.

Izvor PCNen