Connect with us

Mladi

CDE organizovao dva četvorodnevna kampa za djecu

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) organizovalo je krajem jula i sredinom avgusta, dva obrazovna kampa u prirodi za djecu, u mjestu Studeno koje pripada planini Prekornici.

Na dva četvorodnevna kampa pod nazivom ,,Čarolija munike – Studeno’’ učestvovalo je više od pedeset djece iz Spuža i Danilovgrada, a s vremena na vrijeme pridružila bi se i djeca koja su već bila na Studenom sa svojim porodicama.

Na kampu djeca su imala priliku da se povežu sa šumama bora munike koje široko okružuju područje kampa, ali i sa okolnim livadskim ekosistemom. Djeca su polako uranjala i upoznavala svijet slijepih miševa, insekata, sisara i gmizavaca kojima su Prekornica i Crna Gora dom.

U razgovorima uz logorsku vatru oživljavani su likovi iz priča naših predaka, za vrijeme predavanja o mitovima i legendama šuma, livada, nebeskih tijela, prirodnih ciklusa i naših mitskih bića.

Djeca su bila ohrabrena da osluškuju svoju inspiraciju i intuiciju stvarajući umjetnost materijalima koje su pronalazila u prirodi oko njih, ali su išla i u potragu za umjetničkim djelima koje priroda sama svakodnevno kreira. Djeca su stvarala i modele svojih bašP sa biljnim vrstama koje savršeno podržavaju jedna drugu, ali i cijela naselja i gradove koji su podignuti i funkcionišu na temeljima održivog razvoja.

Noću, pod nebom punim zvijezda, razgovarali smo o fenomenu svjetlosnog zagadjenja i njegovom uPcaju na čovjeka i na ostali živi svijet dana i noći.

Detalj sa kampa

 

Na licu mjesta djeca su učila o vještinama orijentacije i višednevnog boravka u prirodi, ali i o sporom ali sve jačem otkucavanju klimatskih promjena (dok su, pred kraj drugog kampa, čak i osjećala dim požara koji je gutao područje sa druge strane Lisca).

Kampovi su samo početak sprovodjenja edukativnih aktivnosti koje prije svega imaju svrhu uspostavljanja i jačanja konekcije djeteta sa ostalim oblicima i bićima prirode.

Kampovi su održani u okviru projekta ,,Od edukacije i povezivanja djece sa prirodom, preko dendrohronoloških istraživanja, do podizanja svijesti o promjenama klime u proteklih nekoliko vijekova u Crnoj Gori!’’, koji je kofinansiran od strane Evropske unije i Vlade Crne Gore.

Mladi

Članovi „Eko škole“ danilovgradske Gimnazije najbolji na takmičenju ,Mladi za čist vazduh”

U subotu, 25. marta 2023. godine u sedam opština Crne Gore održano je takmičenje u znanju u sklopu projekta ,,Mladi za čist vazduh” koji je podržan od strane UNICEF-a.

Takmičenje je bilo koncipirano na osnovu opšteg znanja iz ekologije, zaštite zagađenja vazduha, kao i zaštite životne sredine prilagođeno uzrastu od 14 do 17 godina, stoji na Facebook stranici Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“.

Danilovgradska Gimnazija imala je dvije ekipe koje su se takmičile u Podgorici.

Ekipa ,,Rijeka Zeta” koju su činili učenici prvog razreda i članovi Eko škole – Una Perović, Ksenija Kusovac, Jelena Bobičić i Balša Škrkić ostvarila je najviše bodova na kvizu i kao nagradu dobila je petodnevni boravak u Izviđačkom kampu na Grahovu od strane Saveza Izviđača Crne Gore. Tamo će imati priliku da u junu sa ostalim pobjednicima odmjere znanje na nacionalnom nivou.

Druga ekipa ,,Biom” koju su činili učenici Jelena Bajić, Dorotea Laković, Krsto Radusinović i Uroš Mujičić zauzela je treće mjesto.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Gitarista Martin Jovović osvaja nagrade na svim takmičenjima

Šesnaestogodišnji Danilovgrađanin Martin Jovović, učenik Srednje muzičke škole “ Vasa Pavić“, dobitnik je brojnih regionalnih i državnih nagrada, a prije nekolika dana osvojio je 1.mjesto na državnom takmičenju u Nikšiću u sviranju klasične gitare.

Talenat bez velikog rada i ulaganja, ne predstavlja gotovo ništa. Devetogodišnje usavršavanje tokom školovanja u područnom odjeljenju Muzičke škole „Vasa Pavić“ u Danilovgradu, donio je velike rezultate Martinu Jovoviću iz Danilovgrada.

Martin je dobitnik i nagrade iz Fonda za kvalitet i talente Ministarstva prosvjete Crne Gore za 2018. godinu.

Za školsku 2019/2020.g. postao stipendista Ministarstva prosvjete čija se stipendija dodjeljuje talentovanim učenicima.

Martin je do sada osvajao:

2018.godina

– 1. GUITAR FEST, Bijelo Polje – II nagrada, klasa dr Rada Amanovića

– XLV MUZIČKI FESTIVAL MLADIH CRNE GORE, Herceg Novi – Bronzana lira, klasa dr Rada Amanovića

– MONTENEGRO INTERNATIONAL GUITAR COMPETITION, Tivat – III nagrada, klasa dr Rada Amanovića

2019. godina

– 2. GUITAR FEST, Bijelo Polje – I nagrada, klasa dr Rada Amanovića

– MONTENEGRO INTERNATIONAL GUITAR COMPETITIN, Tivat – II nagrada, klasa dr Rada Amanovića

2021. godina

– 3. GUITAR FEST, Bijelo Polje- I nagrada, klasa dr Rada Amanovića

2022. godina

– Državno takmičenje srednjih škola iz oblasti muzičke umjetnosti- gitara, I kategorija- 1.mjesto, klasa: prof. Petar Dobričanin

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije