Connect with us

Društvo

Sezona protesta u Danilovgradu: Presmrđelo je? Il će tek?

Danilovgrađani sve češće izlaze na ulice. Protestvuju zbog nepravdi koje su ih zadesile ili ih čekaju u bliskoj budućnosti i žele da, za sada mirnim protestima, koriguju loše politike. U nekim situacijama imaju i podršku lokalnih vlasti dok u drugim protestvuju upravo zbog odluka koje su one donijele

Objavljeno

on

Piše Milan Mijajlović

Prije godinu dana mnogi su pričali da Danilovgrad mrtvijem snom spava i da ga ne dotiču nepravde koje su pogađale građane širom Crne Gore. Danas (ili već decenijama?) muka je (za)kucala na vrata Danilovgrađana pa je san prekinut, zasigurno najavljujući uzbudljivu jesen. Ako dozvole epidemiolozi?, ili je ipak muka veća od očekivanih restriktivnih mjera.

Više nije ni važno ko je na vlasti – neprijatni mirisi (ili oni budući), nemogućnost dolaska do svojih kuća zbog zaboravljenih saobraćajnih  priključaka, dnevna dvosatna dostupnost vode, prelili su ionako prepunu čašu.

Reaktivirane su cjelodnevne straže na Landži – građani ne žele postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na meandru Landža, koji je savršen za gradski park i rekreativnu zonu. Najavljuje se korišćenje zakonskih mehanizama ali i radikalizacija protesta. Protiv Opštine il pak Vlade? Protiv sebe više ne žele.

 

Detalj sa prošlih protesta u Spužu

Dvije ipo decenije građani Spuža, tačnije Stologlava i Grba, ne mogu otvoriti prozore od kuća zbog neprijatnih mirisa koji stižu sa obližnje farme svinja. Nisu prezadovoljni ni što se ne mogu osvježiti na rijeci Zeti jer bez kožne infekcije, ili oboljenja, se ne mogu vratiti doma. Nisu sigurni ni žele li. Znaju šta ih čeka.

 

Mještani Tomaševića očekuju posjetu Ministara, žele saobraćajni priključak i pristup imanjima

Sa druge strane brda, mještani Tomaševića, sa ništa manje važnim pitanjima, planiraju radikalizaciju i blokiranje saobraćajnice (radova?). Pismo iz budućnosti navelo ih da juče blokiraju dio te saobraćajnice koja se rekonstruiše, najavljujući radikalizaciju protesta ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni. Traže priključak.

U Martinićima, gdje je vječna rekonstrukcija puta (kad bi put vječan bio), priključci su problem. Doduše, oni za vodu. – Koju vodu, rekli bi mještani, kod joj dva sata dnevno imaju pristup. Stražare i oni, pored slavina, ne bi li ufatili vode u kante i sprali dan sa sebe.

“Na Grad” jedni kače transparente, drugi grabe priliku da ih zapale – a onih, koji nam zapališe šume, ni na vidiku.

 

Presmrđelo je? Il će tek?

 

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Danas je Petrovdan

Objavljeno

on

By

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, danas obilježavaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

– Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovijedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepeo. Savle je tri dana bio sijlep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Nastavite čitanje

Društvo

Komunalno saniralo udarne rupe na pravcu Novo Selo – škola Donji Zagarač

Objavljeno

on

By

Komunalno preduzeće Danilovgrad danas je intenzivno radilo na sanaciji udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač. Radovi su obavljeni u okviru redovnog održavanja putne infrastrukture, što uključuje popravku i održavanje saobraćajnica širom opštine.

Današnje aktivnosti bile su fokusirane na kritični putni pravac Novo Selo – Donji Zagarač. Ekipa komunalnog preduzeća je primijenila vrući asfalt za sanaciju udarnih rupa, čime se osigurava dugotrajnija i kvalitetnija popravka puta. Ovaj metod omogućava da se oštećenja na kolovozu efikasno otklone, što doprinosi sigurnijem saobraćaju.

U ovoj godini, komunalno preduzeće Danilovgrad je obavilo sanaciju puteva vrućim asfaltom na skoro čitavoj teritoriji opštine. Neki od značajnijih putnih pravaca koji su obnovljeni uključuju:

  • Orja Luka – Pješivci
  • Glavica – Velja Paprat
  • Od firme Megran – Pitoma Loza do izlaska na bulevar
  • Burum – Sabov krug
  • Novo Selo – škola Donji Zagarač

Pored ovih, sanirane su udarne rupe i kroz sledeća naselja:

  • Glavica
  • Grlić 1
  • Lazine
  • Velja Paprat
  • Ćurilac

U užem gradskom jezgru, komunalno preduzeće je koristilo hladni asfalt za sanaciju udarnih rupa. Ovaj pristup je posebno koristan za brzo popravljanje oštećenja na manjim površinama, što je važno za održavanje prohodnosti i sigurnosti u urbanim zonama. Takođe, više puta se intervenisalo na sanaciji udarnih rupa na Martinićkom putu, što svjedoči o kontinuiranom naporu Komunalnog preduzeća da obezbedi sigurnu putnu infrastrukturu.

Komunalno preduzeće Danilovgrad nastavlja sa intenzivnim radovima na održavanju i unapređenju putne mreže u opštini. Sanacija udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač je samo jedna od mnogih aktivnosti koje se sprovode kako bi se osigurao bezbedan i komforan saobraćaj za sve građane. Očekuje se da će se ovakvi radovi nastaviti i u narednom periodu, čime će se dodatno poboljšati infrastruktura i kvalitet života u opštini Danilovgrad.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije