Connect with us

Društvo

Sezona protesta u Danilovgradu: Presmrđelo je? Il će tek?

Danilovgrađani sve češće izlaze na ulice. Protestvuju zbog nepravdi koje su ih zadesile ili ih čekaju u bliskoj budućnosti i žele da, za sada mirnim protestima, koriguju loše politike. U nekim situacijama imaju i podršku lokalnih vlasti dok u drugim protestvuju upravo zbog odluka koje su one donijele

Piše Milan Mijajlović

Prije godinu dana mnogi su pričali da Danilovgrad mrtvijem snom spava i da ga ne dotiču nepravde koje su pogađale građane širom Crne Gore. Danas (ili već decenijama?) muka je (za)kucala na vrata Danilovgrađana pa je san prekinut, zasigurno najavljujući uzbudljivu jesen. Ako dozvole epidemiolozi?, ili je ipak muka veća od očekivanih restriktivnih mjera.

Više nije ni važno ko je na vlasti – neprijatni mirisi (ili oni budući), nemogućnost dolaska do svojih kuća zbog zaboravljenih saobraćajnih  priključaka, dnevna dvosatna dostupnost vode, prelili su ionako prepunu čašu.

Reaktivirane su cjelodnevne straže na Landži – građani ne žele postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na meandru Landža, koji je savršen za gradski park i rekreativnu zonu. Najavljuje se korišćenje zakonskih mehanizama ali i radikalizacija protesta. Protiv Opštine il pak Vlade? Protiv sebe više ne žele.

 

Detalj sa prošlih protesta u Spužu

Dvije ipo decenije građani Spuža, tačnije Stologlava i Grba, ne mogu otvoriti prozore od kuća zbog neprijatnih mirisa koji stižu sa obližnje farme svinja. Nisu prezadovoljni ni što se ne mogu osvježiti na rijeci Zeti jer bez kožne infekcije, ili oboljenja, se ne mogu vratiti doma. Nisu sigurni ni žele li. Znaju šta ih čeka.

 

Mještani Tomaševića očekuju posjetu Ministara, žele saobraćajni priključak i pristup imanjima

Sa druge strane brda, mještani Tomaševića, sa ništa manje važnim pitanjima, planiraju radikalizaciju i blokiranje saobraćajnice (radova?). Pismo iz budućnosti navelo ih da juče blokiraju dio te saobraćajnice koja se rekonstruiše, najavljujući radikalizaciju protesta ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni. Traže priključak.

U Martinićima, gdje je vječna rekonstrukcija puta (kad bi put vječan bio), priključci su problem. Doduše, oni za vodu. – Koju vodu, rekli bi mještani, kod joj dva sata dnevno imaju pristup. Stražare i oni, pored slavina, ne bi li ufatili vode u kante i sprali dan sa sebe.

„Na Grad“ jedni kače transparente, drugi grabe priliku da ih zapale – a onih, koji nam zapališe šume, ni na vidiku.

 

Presmrđelo je? Il će tek?

 

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Speed shooters Montenegro domaćin međunarodnog takmičenja u gađanju iz puške sa optičkim nišanom

used gun target with holes after bullets in shooting range
Izvor Vijesti

Streljački klub Speed shooters Montenegro domaćin je međunarodnog takmičenja u gađanju iz puške sa optičkim nišanom.

Takmičenje „Eisberg kup“ održaće se u subotu, 30. septembra, na vojnom poligonu u kasarni Danilovgrad.

Takmičenje se održava u četiri discipline – Open rifle na daljini od 300 metara, Open rifle na daljini od 300 metara, Target fifle na daljini od 300 metara i Target fifle na daljini od 500 metara.

Pregled i mjerenje oružja i prijava takmičenja počinje u 8 časova, sat prije početka.

Organizator je obezbijedio i novčane nagrade za najbolje takmičare u svim disciplinama, kao i medalje i diplome za pojedinačna tri mjesta u svim disciplinama.

Organizatori „Eisberg kupa“ obezbijedili su i pehare i medalje za ekipni plasman u svim disciplinama.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Postavljeni kontejneri za kabasti otpad, pokrivene najkritične lokacije

Lokalna samouprava određuje lokaciju za odlaganje kabastog otpada, na čemu ista radi, a do tada ovo Društvo kabasti otpad odvozi na Deponiju Livade – Konik.

„Komunalno“ doo je prije dvije godine definisalo lokacije i termine za odlaganje kabastog otpada ali je praksa pokazala da građani nijesu poštovali navedene lokacije i termine.

U cilju rješavanja navedenog problema ovo Društvo je upravo postavilo na kritičnim lokacijama velike kontejnere zapremine 5 kubika i to: Željeznička stanica Spuž, Stologlav – raskrsnica za Grbe, Podanje i Klikovače.

„Komunalno“ doo trenutno ne pruža usluge odvoza kabastog otpada fizičkim licima, ali je u planu u narednom periodu da pružimo i tu uslugu građanima za adekvatnu nadoknadu. Što se tiče pravnih lica, Društvo svakodnevno po pozivu vrši uslugu odvoza kabastog otpada.

Usvajanjem Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Opštine i DOO „Komunalno“ riješio se dugogodišnji problem potraživanja između ova dva pravna lica koji datira još od 2013.,2014.,2015.godine,….. kada je Komunalno izvodilo građevinske radove za potrebe Opštine i lokalne samouprave. S druge strane Opština je Sporazumom sa Upravom prihoda preuzela dugovanja Komunalnog prema Upravi prihoda i carina a pri čemu Društvo nije uplaćivalo Opštini one iznose rata koje je Opština uplatila po sporazumu. Ovim će se u 13 godišnjih rata, kompenzacijom na kraju svake kalendarske godine izmiriti međusobne obaveze, čime će Društvo izmiriti dugoročne obaveze prema Opštini.

Društvo je u prethodnom periodu procesuiralo sva fizička i pravna lica koja imaju dugovanja prema DOO „Komunalno“. Na današnji dan dugovanja pravnih lica prema DOO „Komunalno“ iznose 170.000,00 eura, dok fizička lica duguju 103.000,00 eura.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije