Connect with us

Vremenska prognoza

Četvrtak i petak stabilno vrijeme, tokom vikenda kiša i snijeg

Izvor RTCG

Nakon obilnih padavina koje se očekuju danas i sjutra, meteorolog Branko Micev najavljuje bolje vremenske prilike u četvrtak i petak. On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro kazao da se u zimskim turističkim centrima sjutra očekuju slabije sniježne padavine koje će nastaviti tokom vikenda, kada nailazi novi hladni talas i donosi ponovo nestabilno vrijeme.

Danas i sjutra Micev najavljuje nestabilne vremenske prilike.

“Danas popodne i sjutra očekuju se obilnije padavine na području Crne Gore. Inače obilne padavine su karakteristična slika za područje Crne Gore”, rekao je on.

Slabe sniježne padavine na Žabljaku, prema riječima Miceva, preći će u kišu tokom dana.

“U četvrtak i petak imaćemo bolju vremensku situaciju. Uglavnom bez padavina. Više sunca biće u centralnim i južnim predjelima. A već za vikend imaćemo novi talas, priliv hladne vazdušne mase sa sjevera Evrope, ponovo nestabilno vrijeme sa kišom i sniježnim padavinama u zimskim turističkim centrima”, kazao je meteorolog i dodaje da se sjutra očekuju slabije sniježne padavine koje će nastaviti tokom vikenda .

U ponedjeljak očekuje stabilnije vrijeme bez padavina, a od utorka ponovo nestabilne prilike sa učestalom pojavom kiše.

Od 15. novembra najviše kiše je palo na poručju Cetinja 281 litar, u Šavniku 240 litara, u Kolašinu 239 litara, u Podgorici i Baru 213 litara po kvadratnom metru.

“Imali smo i nagli skok nivoa vodostaja. Tajko je Morača u nedjelju imala porast u odnosu na 15. novembar od 9,78 metara. Sada je trenutno Morača u odnosu na nedjelju u padu 284 centimetra”, kazao je Micev.

Istakao je da će doći do novog porasta zbog kiše koja se očekuje danas.

“Kao posljedice velikih količina padavina imamo i skok nivoa vode Skadarskog jezera. Nivo jezera je u porastu za 182 centimtra u odnosu na stanje od 15. novembra. Volumen vode Skadarskog jezera uvećan je za 728 miliona kubika. Dakle ogromna količina vode se slila”, rekao je Micev.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vremenska prognoza

Sjutra moguće vremenske nepogode

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju za sjutra je izdao upozorenje na opasnost zbog rizika od obilnih padavina, jakog južnog vjetra i talasa na moru. Kako najavljuju jače padavine očekuju se ponovo u petak i subotu (1. i 2. decembar).

“U utorak (28.11.) ciklon sa centrom na sjeveru Evrope usloviće nestabilne vremenske prilike našem području koje se nalazi u jugoistočnom sektoru. Ciklon će usloviti intenzivnije padavine, mjestimično pljuskove i grmljavinu, ponegdje su moguće umjerene do obilne količine padavina, a lokalno i kratkotrajne vremenske nepogode. Krajem dana i tokom noći, intenzitet padavina će oslabiti”, upozoravaju iz ZHMS.

Kako najavljuju duvaće jak, na udare i veoma jak vjetar, južnih smjerova.
More će biti talasasto do jače talasasto.

“Takođe za petak i subotu, očekuju se ponovo intenzivnije padavine i jak južni vjetar. Kao posljedica obilne kiše lokalno su mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode -flashflood efekti. Posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presjecaju planinske kosine”, navodi se u upozorenju Zavoda.

NASTAVI SA ČITANJEM

Vremenska prognoza

MUP upozorio na vremenske nepogode, danas kišovito i hladno, na sjeveru snijeg i mećava

Danas umjereno do potpuno oblačno i hladno.

U južnim i centralnim predjelima mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, naročito u jutarnjim satima, a tokom dana u višim predjelima, kiša će preći u susnježicu i snijeg.

Od sredine dana, padavine će postepeno slabiti, a do kraja dana u većini predjela i prestati.

 

Na sjeveru snijeg, u nižim predjelima i susnježica, a usljed jačeg vjetra očekuje se ponegdje i mećava.

Vjetar umjeren do jak, ponegdje na udare i veoma jak, sjeverni.

Najviša dnevna temperatura vazduha do 14 stepeni.

Na padavine i jače zahlađenje upozorili su juče iz MUP-a i pozvali na podizanje operativne spremnosti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije