Connect with us

Društvo

Crna Gora pokreće svoj svemirski program

Foto Montenegro Space Research

“Crna Gora pokreće svoj svemirski program i kreće razvoj satelita Luča koji treba da se lansira u svemir. To će da finansira Fond za inovacije.  Ne radi se o velikim sredstvima, zahtijeva veliki rad. Ali Crna Gora će da otvori još jednu perspektivu, a to je da postane nacija koja učestvuje u aktivnostim adrugih država cijelog svijeta”, kazao je Abazović.

Abazović je saopštio i da će inovatore podržati novcem od ekonomskog državljanstva.

“Država ne želi da sve ostavi na entuzijaznu mladih ljudi, nego i da podrži. Ja se nadam da će naša Luča, u jednom doglednom periodu da služi na ponos. Naš satelit će se naći u orbiti kao sateliti brojnih država”, kazao je on.

Istakao je da je najveća prepreka inovatorima administracija koja će morati da se uskladi.

Dodao je da očekuje da će se u kratkom roku naš satelit, sa manjim gabaritima, naći u svemiru.

Podsjećanja radi 7. oktobra iz danilovgradskog sela Viš  lansiran je prvi, testni, satelit u svemir u oganizaciji Montenegro Space Research (MSR). Satelit su lansirali članovi organizacije Montenegro Space Research – Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević uz podršku kompanije Coinis iz Podgorice koja je ujedno i sponzor.

Let krenuo iz Viša: Stigle prve fotografije sa crnogorskog SatCube-a

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Dvorište Dnevnog centra obogaćeno skulpturom iz Umjetničke kolonije

Skulptura poznatog vajara Rada Vilotijevića iz SAD-a „I love Montenegro“ koja je svojevremeno nastala u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu, od danas će krasiti dvorište JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Danilovgradu“.

Plan razmještanja skulptura po kojem je već odavno trebalo da bude postavljena ispred ove značajne institucije u našem gradu, konačno je realizovan u prisustvu novog v.d. poslovnog direktora JU „Umjetnička Kolonija“ Andrije Radulovića i v.d. direktorice Marije Bajčete JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom“ i ostalih zaposlenih u ove dvije institucije.

 

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Opština Danilovgrad (@opstinadanilovgrad)

Nastavite čitanje

Društvo

JU Centar za kulturu Danilovgrad predstavlja: Podcast koji će promijeniti način na koji razmišljate o svom postojanju!

Centar za kulturu Danilovgrad sa ponosom najavljuje lansiranje svog najnovijeg projekta — podcasta pod nazivom “CREDO – Moje uvjerenje”. Ovaj inovativni podcast nas provodi kroz duboke razgovore sa raznolikim intelektualcima, istražujući temeljna pitanja ljudskog postojanja  podstičući nas da razmislimo o sopstvenim uvjerenjima.

 

“CREDO – Moje uvjerenje” nije običan podcast. On je poziv na putovanje unutar sopstvenih misli, kroz dijaloge sa istaknutim misliocima iz različitih sfera društva. Kroz raznolike perspektive i duboke analize, ovaj podcast će vas inspirisati da istražite smisao života, temelje vašeg postojanja i fundamentalna pitanja koja oblikuju našu egzistenciju.

U premijernoj epizodi ugostili su profesora dr Borisa Brajovića sa kojim istražuju put ka samospoznaji.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije