Connect with us

NVO Sektor

Danas projekcija filma “Deponijska harmonija” u organizaciji NVU “Za napredak Zagarča”

Objavljeno

on

Foto: Trailer, print screen

Danas u 17.00h u prostorijama Mjesne zajednice Donji Zagarač, NVU Za napredak Zagarča organizuje prvu projekciju filma o zaštiti životne sredine. Ove nedelje, posjetioci će imati priliku da gledaju film Deponijska harmonija.

Iz ove organizacije pozvali su sve zainteresovane da prisustvuju projekciji filma i osjete čar umjetnosti koja nosi važne poruke i inspiriše u kreativnim težnjama kako se nositi sa pitanjem zaštite životne sredine.

Deponijska harmonija prati „Reciklirani orkestar“, nevjerovatan orkestar koji svira na instrumentima napravljenim od recikliranog otpada. Dok ova grupa upoznaje svijet sa svojim inspirativnim spektaklom trash-into-music, pratimo živote sakupljača smeća, učitelja muzike i grupe djece iz paragvajske sirotinjske četvrti. Deponijska harmonija je božanstvena priča o transformativnoj moći muzike, koja takođe ističe dva vitalna pitanja našeg doba: siromaštvo i zagađenje životne sredine.

Nakon projekcije filma učesnici će imati mogućnost da uz koktel diskutuju o temama koje se prožimaju kroz film, kao i da se informišu o sprovedenim projektnim aktivnostima NVO-a Za napredak Zagarča i daljim naporima usmjerenim očuvanju životne sredine u Donjem Zagarču.

Projekcije filmova o zaštiti životne sredine organizovane su u okviru  projekta ,,Podrška u sanaciji ilegalnog otpada u selu Donji Zagarač i podizanje svijesti o važnosti zaštite sredine” koji NVU ,,Za napredak Zagarča” realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD2 koji finansira EU, a implementira UNDP. U Crnoj Gori, ReLOaD2 program sprovodi se u partnerstvu sa petanest lokalnih samouprava, među kojima su Opštine Danilovgrad i Zeta, Glavni grad i Prijestonica Cetinje, čineći klaster ,,Središnji region”.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Zeleni ambasadori organizuju akciju sadnje u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

NVO Gnijezdo sa zadovoljstvom najavljuje predstojeću akciju Zelenih ambasadora, koja će se održati u utorak, 18. juna u 11 časova, u dvorištu JU OŠ “Vuko Jovović” u Danilovgradu.

Ova inicijativa uključuje sadnju drveća i uređenje školskog dvorišta, sa ciljem očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svijesti među mladima. Zeleni ambasadori, mladi ekološki aktivisti, predano rade na promociji ekoloških vrijednosti u svojoj zajednici, a ova akcija predstavlja korak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti, stoji u najav ove nevladine organizacije

„Pozivamo sve građane i građanke, organizacije civilnog društva i mlade ljude da se pridruže ovoj akciji i podrže napore Zelenih ambasadora. Ova inicijativa nije samo prilika za zajednički rad na očuvanju prirode, već i za edukaciju i osnaživanje mladih ljudi da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti životne sredine,“  istakli  su iz NVO Gnijezdo.

Akciji će se pridružiti i predstavnici Komunalnog preduzeća Danilovgrad, koje pruža tehničku podršku, čime dodatno potvrđuju važnost zajedničkog delovanja u cilju stvaranja zelenijeg okruženja.

Svi koji su zainteresovani da se podrže ovakve aktivnosti ili imaju neka pitanja mogu pisati na  društvenim mrežama NVO Gnijezdo ili putem mejla [email protected]

Nastavite čitanje

NVO Sektor

KompostirajDG: Danilovgrad pokazao put ka održivom odlaganju otpada

Projekat KompostirajDG, čiji je glavni cilj promovisanje održivog odlaganja otpada, uspješno je završen, ostavljajući trajni pečat u lokalnoj zajednici i postavljajući primjer koji bi mogao nadahnuti druge gradove širom Crne Gore. Marija Iković, koordinatorka projekta, ističe da je inicijativa privukla pažnju ne samo stanovnika Danilovgrada već i šire javnosti, te da je postala prepoznatljiva i na nacionalnom nivou.

Objavljeno

on

By

“KompostirajDG nije bio samo projekat, već pokret koji je aktivno uključivao građane, škole i preduzetnike u procese smanjenja organskog otpada ali i edukaciju o značaju reciklaže organskog otpada”, istakla je Iković.

Jedan od elemenata projekta bila je edukacija, posebno mladih. Kroz organizaciju radionica u Osnovnoj školi “Vuko Jovović” i Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš”, te podršku lokalne zajednice, učenici su upoznati s procesom kompostiranja i važnošću reciklaže, pružajući im alate i znanja za buduće aktivno učešće u očuvanju životne sredine.

“Od najmlađih kreće talas ekoloških vrijednosti i pozitivnih promjena u društvu”, naglašava Iković. “Zbog toga je važno da se edukacija počne od najranijih uzrasta, jer na taj način oblikujemo buduće generacije svjesnih građana i lidera koji će se brinuti o okolini u kojoj žive.”

Jedan od najistaknutijih rezultata projekta jeste inicijativa započeta u Osnovnoj školi “Vuko Jovović”, gdje će proces kompostiranja postati redovna praksa, zahvaljujući podršci direktorice Mirjane Keković i organizacije KOD.

“Kompostiranje će postati sastavni dio života Danilovgrađana”, optimistično predviđa Iković. “Ovaj projekat nije samo pokazao kako se može efikasno upravljati organskim otpadom, već je i inspiracija za buduće planove razvoja grada i šire zajednice.”

“Glavni cilj nam je bio temu održivog odlaganja otpada staviti u fokus, a sve kroz konkretne aktivnosti smanjenja komunalnog otpada pojedinačnih domaćinstava i edukaciju učenika, građana i privrednih društva o značaju i benefitima reciklaže organskog otpada i u krajnjem razviti ekološku svijest kod šire javnosti o potrebi reciklaže.

Kroz projekat KompostirajDG uspjeli smo da podijelimo 40 kompleta za kompostiranje građanima opštine Danilovgrad i predstavimo novu, efikasniju metodu kompostiranja uz primjenu efektivnih mikroorganizama japanske EM tehnologije, održimo dvije radionice o procesu kompostiranja učenicima Osnovne škole Vuko Jovovic i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš.

Pored toga, realizovali smo i radionice za preduzetnike a jedan od rezultata je taj što će privredno društvo NEMESIS grupe, proces kompostiranja uvrsisti u svoje poslovanje i sav organski otpad koji proizvedu, reciklirati.

Kompostiraj.DG zajednica je u toku predhodnih mjeseci sakupila više od 200 kanti organskog otpada iz domaćinstva, odnosno preko 2 i po hiljade kilograma otpada, koji je pomiješan sa zemljom dao preko 7 hiljada kilograma hranjivog đubriva.”, istakla je Iković.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije