Connect with us

Društvo

Danilovgradska javnost zaslužuje objektivne i pravovremene informacije

Iako se okolnosti koje su nas navele na gotovo tromjesečni odmor nisu značajno promjenile, donijeli smo odluku da nastavimo sa radom portala Volim Danilovgrad.

Gotovo 4 godine bez prestanka, izvještavajući i pišući o aktuelnostima i novostima sa teritorije naše Opštine u junu mjesecu ove godine donijeli smo odluku o odmoru na neodređeno vrijeme. Nedostatak finansijskih sredstava, finansijska neizvjesnost koju je donijela aktuelna zdravstveno-ekonomska kriza bili su neki od razloga medijskog mraka u opštini Danilovgrad.

Danas, iako se okolnosti nisu značajno promijenile, odlučujemo nastaviti sa redovnim izvještavanjem i aktivnostima koje smo realizovali.

Uz stalno aktuelni ciklus vijesti, teško je steći dovoljno pažnje da se  poruka uvijek proslijedi nacionalnim izvještačima pa moć medija u rješavanju i aktuelizovanju problema, za građane Danilovgrada, u mnogim slučajevima biva nedostupna. Dok se nacionalne publikacije prebacuju između različitih izdanja i tema, uglavnom pokrivajući širu sliku, lokalne novinske publikacije, kakav je i portal Volim Danilovgrad, su u stanju da se udube dalje u priču i revidiraju  iznova problem ako je potrebno. Sa ovim na umu, uviđajući značaj koji zajednica može imati od postojanja lokalnog novinskog izdanja, povratak i dalji rad su bili neminovni.

Baterije su napunjene, budućnost je svima jednako neizvjesna

Zašto bi iko trošio resurse na lokalne novine?

Prilikom izrade strategije kampanja za odnose s javnošću od vitalnog je značaja efikasno korišćenje lokalnih novinskih publikacija odnosno medija.

Lokalna informativna izdanja nude niz prednosti za efikasno pokretanje poruke preko nacionalnih publikacija, uključujući povezivanje sa čitaocima, one imaju dobro definisan set problema a nude i dublju analizu problema. Ulaganjem svojih resursa u strateški spoj lokalnih i nacionalnih vijesti, pozicionirat ćete se kao sila koju treba uvijek uzeti u razmatranje.

Pitanje je, šta se može učiniti na jačanju lokalnog, profesionalnog novinarstva i poboljšanju  njegove veze sa zajednicama?

Veća saradnja i partnerstva među novinarima iz lokalnih novina, TV i radio stanica, nevladinih i neprofitnih grupa i građana kao koncept obećava.

Održivost lokalnih medija

Često se dešava da lokalni privrednici u potpunosti ne razumiju značaj koje lokalni mediji imaju u predstavljanju njihove ponude, pa se obično odlučuju za marketinške kampanje u okviru društvenih mreža. Niska cijena ovakvih kampanja im omogućava manje budžete za marketing a poruka se dosta dobro distribuira. Ipak, ad blindness ili ti oglasno slijepilo procentualno raste pa se ova vrsta marketinških kampanja polako zamjenjuje zanimljivim video sadržajem ali i sve popularnijim native i content marketingom (ova vrsta oglašavanja je na zapadu prisutna jako dugo).

Kako bi opstali, lokalni mediji tj. oni koji isključivo pokrivaju lokalne teme, dolaze u situaciju da biraju: da li će se zadržati isključivo u okviru lokalnih tema i aktuelnosti; da li će svoje izvještavanje proširiti na širi region ili će početi primjenjivati click bait naslove i catchy teme kako bi popravili statistiku i privukli nove čitaoce – statistika je ono što prodaje oglasni prostor i dovodi do održivosti, unapređenja i dalje profesionalizacije lokalnih medija.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Otvoren tender za Martinićki put

Nakon radova na asfaltiranju saobraćajnice i ispred Osnovne škole “Vuko Jovović” danas je Opština Danilovgrad otvorila tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Pažići – Spuž -Stologlav.

“Priča o Martinićkom putu na zadovoljstvo najviše mještana tog kraja ulazi u završnu fazu.”, saopštio je na zvaničnoj Facebook stranici predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar grgurović.

Obezbeđivanje sredstava za eksproprijaciju bez dodatnog zaduživanja u iznosu od 240.000 eura, izrada novog projekta, revizija, raskid ugovora sa Gradnjom promet, obezbjeđivanje 5.9 miliona za radove iz Kapitalnog budžeta države, danas su zaokruženi otvaranjem tendera za izvodjaca radova na putu, naveo je predsjednik Opštine na Facebook-u.

Novim projektom, duzine 8.6km, predviđen je trotoar sa jedne strane, u dijelu puta GUR Spuž, trotoar će biti sa obje strane puta. Takođe su predviđena autobuska stajališta.

Podloga će u određenim djelovima puta u potpunosti morati biti izmijenjena zbog močvarnih karakteristika zemljišta, navodi se dalje u objavi i podjseća da će vrijednost radova prema revidovanom Glavnom projektu iznosi 5.741.400 € i obuhvata: saobraćaj, hidrotehniku, konstrukciju, signalizaciju i uz to elaborat zaštite od požara.

Novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta u vrijednosti od 5,9 miliona eura za izvođenje radova i licencirani nadzor su obezbijeđeni amandmanom na tehnički rebalans budžeta koji je pisao naš poslanik i sugrađanin Darko Dragović. Amandman je usvojen od strane parlamentarne većine.

Na ovaj način smo uspjeli da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo poslednji i najvazniji uslov neophodan za otvaranje tendera za izbor izvođača, naveo je Grgurović na Facebook-u i istakao da upućuje zahvalnost porodici Kalezić i firmi Gradnja promet na sporazumnom raskidu ugovora sa Upravom javnih radova. U slučaju da ugovor nije bio raskinut, došlo bi do dugih sudskih sporova koji bi neminovno prolongirali otvaranje tendera za izvodjača radova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U petak dobrovoljna akcija davanja krvi

Giving blood

Klub Dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad u saradnji sa Crvenim krstom Danilovgrad, povodom Dana Opštine Danilovgrad, Nedelje Crvenog krsta i povodom 15 godina od osnivanja kluba, organizuje tradicionalnu akciju davanja krvi koja će se održati u petak, 8. decembra 2023. godine (petak), u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Prijem gostiju i davanje krvi od 08 – 14h nakon čega će u Hotelu Zeta biti organizovao svečani ručak i dodjela zahvalnica.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije