Danilovgradski vodovodni sistem, posle cetinjskog, je najstariji vodovodni sistem u Crnoj Gori - Volim Danilovgrad
Connect with us

Mjesta i znamenitosti

Danilovgradski vodovodni sistem, posle cetinjskog, je najstariji vodovodni sistem u Crnoj Gori

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Da bi se stanovništvu Danilovgrada i okolnih sela obezbijedili što povoljniji životni uslovi, početkom poslednje decenije devetnaestog vijeka odlučeno je da se u varoš dovede pitka voda sa Slatinskih izvora. Za izradu Projekta vodovoda, angažovan je inženjer Marko Đukanović.

Marko Đukanović

Knjaz Nikola je 1896.god. u Moskvi prisustvovao krunisanju ruskog cara Nikolaja II Romanova, i tom prilikom poznati ljekar i profesor medicinskog fakulteta u Moskvi, Gligorij Antonovič – Zaharin, poklonio je Knjazu Nikoli 45.000 zlatnih rubalja za izgradnju vodovoda za Cetinje i Danilovgrad.

Čelične cijevi za vodovod kupljene su u Austrougarskoj, parabrodom dovezene u Kotor, odakle su ih mještani, na svojim ramenima, donijeli do Danilovgrada. Kopanje kanala za cjevovode, kao i za sve druge građevinske radove, obavljali su mještani „kulukom“ (obaveznim radom koji se ne plaća). I tako je voda iz prve danilovgradske česme potekla na Petrovdan davne 1897.god., sa slatinskog izvorišta „Bistiga“.

Nakon toga nastavljeno je širenje vodovodne mreže, pa se sada stanovnici Danilovgrada snabdijevaju pitkom vodom sa 7 izvorišta: „Oraška jama“, „Milojevića vrelo“, „Viško vrelo“, „Brajovića jama“, „Žarića jama“, „Slatinski izvori“ i „Mareza“.

Danilovgradski vodovodni sistem takođe je jedan od najkompleksnijih vodovodnih sistema u Crnoj Gori, zbog razuđenosti teritorije na kojoj se vrše usluge vodosnabdijevanja. Dužina vodovodne mreže iznosi oko 700km, i njome je pokriveno oko 85% stanovništva opštine Danilovgrad, dok rezervoarski prostor iznosi 1.845m³.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Mjesta i znamenitosti

Džamije u Spužu

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Prva džamija u Spužu izgrađena je 1704. godine i dobila je ime sultana Ahmeda III koji je tada upravljao Carstvom. Džamija je bila izgrađena ispod Spuške glavice u njenom podnožju.

Džamija je bila izgrađena ispod Spuške glavice u njenom podnožju, na lokalitetu koji se danas nalazi preko mosta na rijeci Zeti na udaljenosti od oko 50 m. Kako je vojna posada tvrđave Spuž bila mnogobrojna, a sudeći i prema činjenici da je džamija bila podignuta u okviru gradskih zidina, slobodno bi se moglo zaključiti da je ona u početku najviše služila članovima vojnog garnizona, kako bi uspješno mogli obavljati vjerske dužnosti. Kasnije, sa porastom broja civilnog stanovništva, namaze su u njoj mogli obavljati i ostali građani Spuža.

Izgradnja džamije podrazumijevala je da ona mora imati i svoje službenike – hatibe (visoko pobožne ljude koji su se starali o sprovođenju svih propisa koje je nalagao šerijat), mutavelije (starali su se oko utroška novca, održavali su objekat raznim opravkama i sl.), imama (vjerski obrazovani ljudi – službenici koji su bili vrlo ugledni i povjerljivi među džematlijama i koji su ih predvodili u vjerskim radnjama, molitvama), mujezina (službenik koji je predvodio vjernike
u namazu i koji se prvi oglašavao sa munare ezanom (pozivom) na molitvu), kajima (lice koje se staralo o higijeni u džamijskom zdanju) i druge službenike.

Prema raspoloživim podacima može se reći da su službenici Sultan Ahmedove džamije u Spužu primali platu iz državne blagajne, jer pomenuta džamija u početku nije imala svoj vakuf. Interesantno je dodati da se zdanje Sultan Ahmedove džamije dugo održalo u Spužu i negdje do 1938. godine bio je očuvan i džamijski krov, koga nije bilo 1939. godine, ali je uz džamiju bio još uvijek dobro očuvan minaret.

Husein-age Mećikukića džamija u Spužu podignuta je prije 1723. godine na mjestu zvanom Ada, zapadno od puta prema Martinićima.

Treća spuška džamija bila je podignuta na lijevoj obali Zete, na udaljenosti od oko 200 m zapadno od ulaza na most, ispod puta prema Martinićima, između mahale Derdemez i Bećirovića mahale… Na staroj fotografiji skroz lijevo vide se ostaci džamije i munare.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Uređena staza do martinićke Gradine

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Uz veliku volju smo doveli teren da bude čist i prohodan, a unutrašnjost ostataka Crkve oslobodili rastinja kako bi zainteresovani mještani i ostali građani mogli doći u obilazak, saopštili su iz crkvenog odbora crkve Sv. Petra Cetinjskog.

Istorijat:

Gradina u Martinićima (Gornjim, Donjim i Gradini) istočno od Spuža u Crnoj Gori, predstavlja ruševine utvrđenja iz prednemanjićke epohe. Smještena je na jednom brežuljku, uz rub doline rijeke Zete.

Ne pominje se u istorijskim izvorima, a kao Gradina u Martinićima se javlja tek u novijoj literaturi. Nastala je najverovatnije u vrijeme seobe naroda odnosno dolaska Slovena na taj dio Balkana. U lokalnoj tradiciji pominje se kao mjesto u kome je rođen otac Stevana Nemanje, Zavida.

Martinićka gradina se vjerovatno može identifikovati sa gradom Lontodoklom, koju Konstantin Porfirogenit pominje kao jedan od tri naseljena grada u Duklji.

Moguće je da su ovo naselje, formirano samo na dva sata hoda od antičke Dokleje, osnovali njeni izbjegli stanovnici u vrijeme doseljavanja Slovena. Vrijeme napuštanja naselja se ne zna, ali se pretpostavlja da se to moglo dogoditi vrlo rano, već krajem XII vijeka.

Gradina je formirana na prostranom vrhu brda koje skoro sa svih strana ima nepristupačne litice. Unutar bedema nalaze se ostaci jedne četvorougaone građevine, kao i jedan manji objekat koji podsjeća na rimske vojne logore (kastrume). Ovi ostaci je moguće da su postojali i prije nego što su bili izgrađeni bedemi.

U sjevernom dijelu Gradine, nalaze se ostaci velike trobrodne bazilike. Tokom arheoloških istraživanja, kod nje je pronađen veliki broj predromaničke plitkoreljefne kamene plastike, čijom analizom se potvrđuje da se radi o reprezentativnom sakralnom objektu, nastalom u X ili XI vijeku. U njenom središtu, pronađeno je postolje episkopskog prestola, a na pronađenim fragmentima ikonostasa postoje ostaci natpisa. Na njima se, na latinskom jeziku, pominje arhangel Mihajlo (kome je crkva vjerovatno bila posvećena) odnosno, na grčkom jeziku, izvjesni Petar, koji je vjerovatno bio ktitor crkve, a koga pojedini autori izjednačavaju sa knezom Petrom Gojnikovićem (kraj IX—početak X vijeka).

MARTINIĆKA GRADINA

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije