Mnoga područja od marta do juna pratiće dugotrajni periodi suvog vremena, ali biće i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje!

Ciklon sa Atlantika uskoro više neće zahvatati Britaniju, već će se njihov koridor pomjeriti sjevernije, što će omogućiti dolazak toplih anticiklona. Nadolazećeg proljeća Akuveder predviđa najveće temperaturno odstupanje na Pirenejskom poluostrvu, južnoj Njemačkoj i južnoj Britaniji.

Već u maju djelovi Španije i Portugala imaće prave ljetnje temperature uz veći broj dana sa vrijednostima iznad 32 stepena, a pojedini mikrolokaliteti mogli bi mjeriti i 37, tako da će se toplo vrijeme vrlo brzo pretvoriti u nepodnošljive vrućine

“Visoke temperature vazduha iznad 30 stepeni u drugom dijelu maja mogle bi se bilježiti od Pariza do Berlina”, objasnio je meteorolog Akuvedera Alan Repert.

Rani dolazak topline uzrokovaće povećan rizik razvoja jačih oluja u drugoj polovini klimatološkog proljeća širem srednje Evrope. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, te sjeverozapadnoj Poljskoj postojati najveća mogućnost pojave jakih oluja. Istovremeno, na istoku Evrope postojaće povećan rizik od pojave suše.

Šta čeka Balkan

Jedini dio Evrope gdje se očekuju prosječne padavine ili njihov suficit je Balkansko poluostrvo, predviđaju u Akuvederu. Najkišovitiji dio proljeća biće njegov prvi dio, naročito mart i april kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.

Nevrijeme koje se očekuje u ovom regionu od druge polovine aprila i maja, donose sa sobom velike grmljavine, a moguće su i snažni vjetrovi koji bi mogli da lokalno nanesu štetu.

Iako će lokalno prijetiti poplave, kiša će dobro doći prje ljetnjih mjeseci kada će postojati povećana mogućnost pojave dugotrajnih suša. U martu može biti obilnih snjegova, koji su izostali ove zime. Proljećni snijeg može izazvati probleme u saobraćaju.

Drugi dio proljeća trebao bi donijeti mirnije i stabilnije vrijeme uz više temperature vazduha od prosjeka od Italije do Rumunije, sve do Grčke.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •