EBRD: Alter Modus-u dva miliona eura za dalje kreditiranje preduzeća - Volim Danilovgrad
Connect with us

Ekonomija

EBRD: Alter Modus-u dva miliona eura za dalje kreditiranje preduzeća

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Saopštili da će se finansiranje koristiti za kreditiranje lokalnih preduzeća kojima su potrebna kratkoročna obrtna sredstva ili podrška likvidnosti nakon dramatičnog smanjenja ekonomske aktivnosti usljed nametanja dalekosežnih zdravstvenih mjera u Crnoj Gori, prenosi Mina Business.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je zajam od dva miliona eura mikrofinansijskoj instituciji Alter Modus za pomoć u suzbijanju uticaja pandemije koronavirusa na ekonomiju.

Iz EBRD-a su saopštili da će se finansiranje koristiti za kreditiranje lokalnih preduzeća kojima su potrebna kratkoročna obrtna sredstva ili podrška likvidnosti nakon dramatičnog smanjenja ekonomske aktivnosti usljed nametanja dalekosežnih zdravstvenih mjera u Crnoj Gori.

“Kredit će doprinijeti daljem funkcionisanju ekonomije tako što će smanjiti pritisak na likvidnost i podržati privatni sektor u prevazilaženju direktnih implikacija pandemije”, navodi se u saopštenju.

Alter Modus je najveća mikrofinansijska institucija u Crnoj Gori sa tržišnim učešćem od 75 odsto u ukupnoj aktivi i kreditnim zajmovima u sektoru mikrofinansiranja. Opslužuje oko 21,5 hiljada malih i srednjih preduzeća i maloprodajnih klijenata preko 18 svojih filijala i poslovnica širom zemlje.

“Kredit EBRD-a dolazi iz njenog Okvira za otpornost, seta mjera podrške za postojeće klijente koji su pogođeni krizom koronavirusa”, dodaje se u saopštenju.

Nakon izbijanja pandemije, kako su kazali, EBRD je značajno pojačao svoj angažman i izvijestio o rekordnim opredjeljenjima u iznosu većem od pet milijardi eura u prvih šest mjeseci ove godine, u poređenju sa 3,7 milijardi eura godinu ranije.

“Banka očekuje da će uložiti cjelokupnu investiciju do 21 milijarde eura u periodu ove i naredne godine za borbu protiv ekonomskog uticaja Covid-19”, kazali su iz EBRD-a.

EBRD je počela da investira u Crnu Goru 2006. godine. Do danas je banka uložila više od 700 miliona eura u preko 70 projekata u korporativni, finansijski, energetski i infrastrukturni sektor crnogorske ekonomije.

Ekonomija

Smanjenje stope PDV-a na jaja povećaće obim domaće proizvodnje

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

 Smanjenjem stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na jaja znatno će se uticati na poboljšanje i povećanje obima domaće proizvodnje, kao i na konkurentnost tog proizvoda na domaćem tržištu, ocijenjeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz Ministarstva su podsjetili da su dali predlog da se stopa PDV-a na jaja kao osnovne životne namirnice smanji sa 21 odsto na sedam odsto, što je i predviđeno Predlogom zakona o budžetu za ovu godinu.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović je poslednjih mjeseci imao niz sastanaka sa predstavnicima živinarskog sektora u Crnoj Gori, a sve u cilju prevazilaženja problema sa kojima se proizvođači suočavaju.

Na sastancima je ukazano da je jedan od ključnih problema visoka stopa PDV-a na jaja, na koji živinarski sektor ukazuje godinama.

Osluškujući njihove potrebe i zahtjeve Ministarstvo je iniciralo izmjene stope PDV-a sa ciljem jačanje domaće proizvodnje.

“Koliki je značaj ove inicijative, najbolje govori činjenica da se u Crnoj Gori godišnje proizvede preko 100 miliona jaja, dok se dodatno uveze oko 40 miliona jaja”, navodi se u saopštenju.

Taj predlog je, kako se dodaje, naišao na pozitivne reakcije kako proizvođača, tako i cjelokupne javnosti, čime su pokazali da su interesi potrošača na prvom mjestu, ali da je moguće istim mjerama stimulisati i proizvođače i zaštititi i njihove interese dobrim upravljanjem.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od početka svog mandata konstantno radi na unapređenju uslova rada poljoprivrednih proizvođača, i ovo je samo jedan od koraka koje je Ministarstvo preduzelo”, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu smatraju da je krajnje vrijeme da se preduzmu konkretni koraci kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori u rješavanju njihovih problema.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Radovi na autoputu ušli u završnu fazu

Oko 93 odsto radova na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare je završeno, saopšteno je Dnevnim novinama u kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je glavni izvođač radova na tom projektu.

Angažovano više od 1.000 radnika, od čega je 488 iz CRBC-a (Foto: RTCG Arhiva)

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Sa dolaskom proljeća, kako su kazali, aktivnosti na dionici od Smokovca do Mateševa su intenzivirani i ušli su u završnu fazu.

“Na mostovima se radi hidroizolacija i postavljaju barijere za zaštitu od vjetra, gdje je to neophodno”, naveli su u CRBC-u.

Kada je riječ o tunelima, u toku je povezivanje i ispuštanje drenažnih voda iz tunela, povezivanje sistema unutrašnje odvodnje atmosferskih voda u separatore i ugradnja separatora, kao i završna obrada tunelske obloge farbanjem.

“Obavljaju se radovi koji se odnose na ventilaciju i osvjetljenje u tunelima, ugradnju SOS kabina, kao i završni radovi na sistemu protivpožarne hidrantske mreže u tunelima. Radi se i na postavljanju kanalizacije za 20 kilovati kablova. U toku su i građevinski i elektromontažni radovi na malim trafostanicama”, naveli su u CRBC-u.

Duž trase prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare, kako su dodali, biće 24 male trafostanice.

U CRBC-u su istakli da se, kada je riječ o krupnijim građevinskim radovima, privodi kraju gradnja kružnog toka na uključenju na petlju Smokovac.

Grade se i komandni centar i baza za održavanje, ugrađuju se šipovi na osiguranju kosine na izlazu iz tunela Mateševo, kao i tamponski sloj 0-32 na otvorenoj trasi na sekcijama 3 i 4.

“Preostalo je da se završe prethodno navedeni radovi, asfaltiranje i povezivanje svih instalacija u komandni centar. Ovdje treba imati u vidu da je značajan dio asfaltiranja bituminiziranih nosivih slojeva već završen”, ukazali su predstavnici kineske kompanije.

Oni su dodali da je na izgradnji dionice Smokovac-Uvač-Mateševo angažovano više od 1.000 radnika, od čega je 488 iz CRBC-ija, dok je 551 angažovan u kompanijama koje su podizvođači na projektu.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić ranije je najavio da će prva dionica auto-puta biti završena do kraja ove godine. Izgradnja je počela 2015. i najprije je bilo predviđeno da traje četiri godine.

Država se za prvu dionicu, od Smokovca do Mateševa, kod kineske Exim banke zadužila 688,16 miliona eura ili 85 odsto, dok je ostatak od 121,44 miliona ili 15 odsto obezbijeđen iz budžeta. Rok otplate kredita je 20, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Nova vlada uputila je zvaničan zahtjev Evropskoj komisiji, kojim traži pomoć evropskih institucija za poravnanje kineskog duga. Crnogorska vlada traži podršku evropskih institucija u procesu diversifikacije kineskog duga i završetka ostatka auto-puta Bar Boljare.

“Primili smo pismo i pripremamo odgovor”, potvrdila je portparolka Komisije Ana Pisonero.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
12°
Слаба киша
05:5519:29 CEST
Осећај: 12°C
Ветар: 3km/h SSE
Влажност: 79%
Притисак: 1013.21mbar
УВ индекс: 1
УтоСреЧет
13/7°C
14/6°C
17/10°C

Facebook

Instagram

Najčitanije