Connect with us

Društvo

EnvPro predstavila rezultate projekta “Vode Balkana: bioindikatori edukacija i turizam”

NVO Program za životnu sredinu, EnvPro održala je završni događaj u velikoj sali Skupštine Opštine Danilovgrad, na kojem je predstavila rezultate svog projekta “Vode Balkana: bioindikatori edukacija i turizam”.

Objavljeno

on

Ovom prilikom predstavljen je jedan od značajnijih rezultata ovog projekta – aplikacija www.biomonitoring.me, koja je namijenjena sprovođenju biomonitoring programa u Parku prirode “Rijeka Zeta”. Ova online platforma pruža mogućnost identifikacije i unos podataka o bioindikatorskim vrstama osjetljivim na promjene u životnoj sredini. Cilj je prikupljanje relevantnih podataka kako bi se preduzele mjere za unapređenje i zaštitu ovog područja. Aplikacija je prilagođena različitim korisničkim profilima, uz prateći protokol i uputstva za sprovođenje biomonitoring programa.


U okviru projekta, kreiran je i Vodič za biomonitoring proces, namijenjen obrazovnim ustanovama u cilju sprovođenja sličnih aktivnosti u prirodi. Takođe, duž obale rijeke Zete, na četiri lokacije biće postavljene edukativne table, koje će pružati posjetiocima smjernice o načinima doprinosa očuvanja ovog dragocjenog područja.

Na početku događaja, u ulozi domaćina, prisutnima se obratila vd. sekretarka Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine u Opštini Danilovgrad, Andrea Grgurović Pavićević, koja je izrazila zahvalnost svima koji su doprinijeli unapređenju i zaštiti ovog područja jer su aktivnosti koje sprovode upravo usmjerene ka očuvanju zaštićenog područja Park prirode “Rijeka Zeta”.

Izvršna direktorica NVO Program za životnu sredinu, Ana Katnić, predstavila je rezultate projekta naglašavajući koristi kako za Park prirode “Rijeka Zeta”, tako i za lokalno stanovništvo. Posebno je istakla važnost uključivanja lokalnog stanovništva i šire javnosti u aktivnosti organizacije kao ključnog faktora dugoročnog očuvanja i unapređenja životne sredine i zaštićenih područja uopšte.

Ekspert na projektu, Bogić Gligorović, detaljno je predstavio edukativni program i Vodič za biomonitoring, naglašavajući važnost obrazovnih ustanova u sprovođenju ovakvih aktivnosti i razvoju ekološke svijesti kod najmlađih.

Učenici OŠ “Radojica Perović”, koji su aktivno sarađivali kroz projekat, takođe su podijelili svoje iskustvo na događaju. Nastavnica biologije u ovoj školi, Bojana Miranović, i učenik VII-4 razreda, Andrija Đuranović, predstavili su edukativni program iz perspektive onih kojima je isti namijenjen. Upravo je crtež ovog dječaka kao jedna od aktivnosti projekta poslužio kao inspiracija za izradu logoa predmetnog projekta.
Koordinatorka projekta, Snežana Dragićević, upoznala je prisutne sa sprovedenim aktivnostima biomonitoring programa, kao i sa dešavanjima tokom Festivala nauke 2023 – Dani nauke i inovacija.


Prisutnima se obratila i gđa Arina Maraš ispred Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, zatim gđa Branka Knežević ispred Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada, gđa Suzana Kontić ispred Skupštine Društva sa ograničenom odgovornošću Park prirode “Rijeka Zeta”, vd direktorica gđa Jasna Gajević ispred Agencije za upravljanje zaštićenim prodručjima Glavnog grada, vd direktorica gđa Dušica Brnović ispred Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, kao i koordinatorka Sektora za monitoring životne sredine gđa Lidija Šćepanović ispred Agencija za zaštitu životne sredine. Svi prisutni ispred pomenutih institucija pohvalili su rezultate projekta i aktivnosti koje EnvPro sprovodi u oblasti zaštite životne sredine i iskazali dobru volju i spremnost za podrškom i produbljivanjem saradnje. Njihova prisutnost na događaju potvrđuje zajednički angažman u očuvanju životne sredine i unapređenju zaštićenih područja.

Na završnom događaju prisustvovali su i predstavnici osnovnih škola sa kojima je EnvPro aktivno sarađivala tokom trajanja projekta, OŠ „Vuko Jovović“, Danilovgrad, OŠ „Milosav Koljenšić“, Slap, OŠ „Njegoš“, Spuž, kao i osnovne škole sa teritorije Podgorice – OŠ „Radojica Perović“, OŠ „Štampar Makarije“, OŠ „Sutjeska“, zatim NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica, NVO Parkovi Dinarida, Univerzitet Eberswalde,Njemačka/EnvPro, Sportsko – ribolovni klub – SRK Podgorica, Portal Volim Danilovgrad, koji su podržali aktivnosti organizacije EnvPro u zaštićenim područjima Danilovgrada i Glavnog grada Podgorica, ali i u cijeloj Crnoj Gori.

Projektom “Vode Balkana”, EnvPro je ne samo ostvarila značajan doprinos zaštiti životne sredine već i podstakla saradnju između lokalne zajednice, obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva u cilju očuvanja prirode.


Posebno je naglašeno da su sve faze projekta “Vode Balkana”, kojih je do sada bilo tri, finansirane od strane globalne ekološke fondacije The Nature Conservancy (TNC) i podržane od Američke šumarske službe (United States Forest Service – USFS).

Koordinator za jugoistočnu Evropu iz TNC, gospodin Matija Penezić, obratio se prisutnima tokom završnice događaja, izražavajući podršku i značaj ovog projekta.

Raduje nas što su razvijeni koncepti unutar projekta dostupni svim zainteresovanim stranama, a isti se mogu potpuno besplatno koristiti.
Pozivamo sve zainteresovane da doprinesu očuvanju i zaštiti životne sredine putem platforme www.biomonitoring.me.

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije