Connect with us

Uncategorized

EnvPro nastavila sa sprovođenjem edukativnih aktivnosti biomonitoring programa na rijeci Zeti

NVO Program za životnu sredinu nastavila je sa sprovođenjem edukativnih aktivnosti biomonitoring programa na području Parka prirode “Rijeka Zeta”. Ovog puta, aktivnost je sprovedena sa obrazovnim ustanovama sa teritorije Podgorice: OŠ “Sutjeska”, OŠ “Štampar Makarije” i OŠ “Radojica Perović”. Realizacija ovih aktivnosti sprovedena je kroz projekat Vode Balkana: bioindikatori, edukacija i turizam kao primjer održivog koncepta očuvanja ovog područja.

I ovog puta učesnici su imali priliku da se upoznaju sa vrijednostima ovog zaštićenog područja, značajem rijeka, vodenih staništa ili slatkovodnih ekosistema, ali i odabranih vrsta koje su dobri indikatori očuvane životne sredine (bioindikatori). Učenicima su predstavljene osnovne odlike bioindikatorskih vrsta – vilini konjici, rječni rakovi i školjke, koje se odnose na njihovu građu, život i značaj u prirodi, metode biomonitoringa, kao i metode mjerenja fizičko-hemijskih parametara vode.

Terenski rad je obavljen upotrebom adekvatne terenske opreme – mreže za lov i uređaji za mjerenje parametara kvaliteta vode, koji su donirani školama. Zahvaljujući tome, nastavnicima i učenicima je omogućeno da u narednom periodu budu aktivni učesnici u prikupljanju važnih podataka koji će biti integrisani u bazu podataka PP “Rijeka Zeta”. U tu svrhu, prezentovana je veb i mobilna aplikacija za biomonitoring program, koja je i razvijena kroz ovaj projekat. Nadalje, aplikacija će biti predstavljenja i dostupna i široj javnosti kako bi svi zainteresovani bili u prilici da daju doprinos istraživanju ovog područja u cilju očuvanja i unapređenja zaštite značajnih vrsta i njihovih staništa. Aplikacija ima mogućnost proširenja i na druge istraživačke oblasti, i opciju prijave problema tako da u narednom periodu može biti korišćena kao alat za prošireno naučno i građansko djelovanje.

 

Nakon sprovedenih edukativnih aktivnosti, djeca su imala priliku da izradom crteža slikovito prenesu svoje utiske. Odabrani crteži izrađeni ovom prilikom, poslužiće EnvPro za kreiranje vizuelnog identiteta ovog biomonitoring programa.

Program za životnu sredinu će nastaviti saradnju sa obrazovnim institucijama kojima će do kraja projekta ponuditi edukativni program za izvođenje nastave u prirodi na podučju PP “Rijeka Zeta”, uz primjenu naučenih metoda terenskog rada i donirane opreme.
Projekat je podržala globalna ekološka organizacija The Nature Conservancy i United States Forest Service (USFS), i isti će trajati do kraja, 2023. godine.

Uncategorized

Mještani Gornjeg Grlića uputili inicijativu Opštini, traži se rasvjeta, usporivači i saobraćajna ogledala

Mještani Gornjeg Grlića predali su jutros inicijativu za postavljanje ulične rasvjete, usporivača brzine i saobraćajnog ogledala. Inicijativa je predata Opštini Danilovgrad i predsjedniku Opštine, Aleksandru Grguroviću, za naselje Ledine u ulici Gornji Grlić.

Ova inicijativa je pokrenuta od strane mještana zbog problematične raskrsnice i nedostatka rasvjete u ulici Gornji Grlić koja se proteže od drugog kružnog toka, iz pravca Danilovgrada ka Podgorici, do kraja Ledina.

Kako nam je kazao jedan od pokretača ove inicijative, Darko Zarubica, u ovoj ulici stalno živi 21 domaćinstvo. Struktura stanovsništva je od male djece i školaraca do penzionera, a naselje takodje čini jedno poljoprivredno gazdinstvo, dva skladišta i novo elitno naselje.

Kao obrazloženje inicijative, Zarubica nam je kazao da je raskrsnica ulica Krsta Zrna Popovića i Gronji Grlić  jako opasna zbog nepreglednosti kada se ulazi iz pravca kružnog toka, jer zbog rasitinja i lošeg ugla sa desne strane je skoro u potpunosti smanjena vidljivost i preglednost, te se u tom slučaju lako može dogoditi da se dva automobila ili druga motorna vozila tek vide u neposrednoj blizini, kada je teško reagovati i zaustaviti vozila, što može dovesti do sudara i do neželjenih posledica. Kako dalje ističe ova raskrsnica je još opasnija noću jer je vidljivost još manja.

U inicijativi se naglašava i opasnost od vožnje nedozvoljenim brzinama pa se tako traži i postavljanje usporivača brzine. Rješenje vide i u nabavci i postavljanju pomoćnog saobraćajnog ogledala, kao i adekvatnih znakova i usporivača na putu.

Ulična rasvjeta nužnost

Darko Zarubica navodi da je u ovoj ulici neophodna i rasvjeta iz više razloga, koje su naveli i u inicijativi. Noću kada je vidljivost na najmanjem mogućem nivou, ova uska ulica je jako opasna jer pješaci mogu biti direktno ugroženi od motornih vozila zato što nema adekvatnog prostora (trotoara) gdje se može pješak bezbjedno skloniti. Roditelji sa malom djecom i dječijim kolicima, školarci i studenti, biciklisti, stariji ljudi su u jos većoj opasnosti iz istog razloga čak kada je vidljivost potpuno normalna. Opasnost je veća onog momenta kada imamo dva automobila iz suprotnih pravaca ili ako ovom ulicom prolaze veći kamioni pa čak i šleperi kojima nije dozvoljen prolaz ovakvim putevima.

-Nadam se da Vam je jasno da nedostatak rasvjete može ugroziti živote svih nas koji ovdje živimo, pogotovu djece koja se zimi vraćaju iz škole, ako znamo da je u tom godišnjem dobu nakon 17:00h mrak, kategoričan je Zarubica i kao rješenje predlaže u hitnom postavljanju rasvjete duž čitave ulice. Na potezu ove ulice od kružnog toka do kraja naselja uz put postoje betonski stubovi od struje što dodatno olakšava postavljnje rasvjete jer infrastruktura postoji i troškovi su manji.

U inicijativi se ističe da su mještani voljni da pomognu u onim fizičkim poslovima koji su neophodni radi lakšeg postavljanja rasvjete.

Ovo naselje se nalazi u užem dijelu grada, na 1,5 km od centra grada. Neka mnogo udaljenija i manja naselja već imaju rasvjetu.

Uz inicijativu, Opštini su dostavljeni i potpisi mještana.

NASTAVI SA ČITANJEM

Uncategorized

Poništen javni poziv za izbor članova Savjeta Radija Danilovgrad

Odbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine Danilovgrad, na sjedniči održanoj 03.08.2023.godine, donio je Odluku o poništenju Javnog poziva ovlašćenim predlagačima za podnošenje predloga tri kandidata za imenovanje članova Savjeta Radio Danilovgrada.

Poništava se Javni poziv ovlaščenim predlagačima za podnošenje predloga tri kandidata za imenovanje članova Savjeta Radio Danilovgrada od 14.06.2023.godine.

U obrazloženju Odluke navodi se da je članom 27 stav 3 Statuta Lokalnog javnog emitera Radio Danilovgrad definisano da Javni poziv obavezno sadrz i: spisak ovlas č enih predlagač a iz č lana 21 Odluke osnivač a i broj prijedloga koji mogu podnijeti, uslove koje moraju da ispunjavaju ovlaščeni predlagači, uslove koje kandidat za č lana Savjeta mora da ispunjava, spisak dokumentačije koja se dostavlja uz prijedlog, naziv i adresu organa kojem se prijedlozi podnose i nač in podnošenja i rok za podnošenje prijedloga.

Članom 26 stav 1 tačka 3 Zakona o elektronskim medijima priopisano je da Javni poziv naroč ito sadrz i uslove koje moraju da ispunjavaju Nevladine organizačije kao ovlašćeni predlagači.

S obzirom da Javni poziv br: 02-016/23-283/1 od 14.06.2023.godine, ne sadrži uslove koje moraju da ispunjavaju NVO kao ovlašćeni  predlagač i i uslove koje moraju da ispunjavaju ostali ovlašćeni predlagač i isti je nepotpun pa Odbor za izbor i imenovanja nije u mogućnosti
da u skladu sa predmetnim Javnim pozivom donese pravilnu i zakonitu odluku.

S toga Odbor je jednoglasno odlučio da poništi predmetni Javni poziv iz gore navedenih razloga pa će u najkraćem roku raspisati novi Javni poziv koji će sadržati sve elemente propisane članom 27 stav 3 Statuta Lokalnog javnog emitera Radio Danilovgrad i članom 26
Zakona o elektronskim medijima.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Društvo29 минута ranije

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu...

Društvo36 минута ranije

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne...

Društvo2 сата ranije

Potreban projekat za Filendar: Bez informacija kada će se problemi plavljenja riješiti

Imanja oko 40 domaćinstava u Filendaru poplave sa prvim većim padavinama. Za rješavanje problema potrebna izrada projekta. Bez naznaka kada...

Društvo2 сата ranije

U subotu protest zbog puta preko Martinića: Vapaj za rješavanjem našeg glavnog problema u koji nas je uvela stara vlast

Mještani Martinića i okolnih sela sa područja Danilovgrada organizuju protest da bi njihov glavni i jedini put bio završen kako...

Hronika3 сата ranije

U Danilovgradu uhapšen osumnjičeni za proganjanje

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su u saradnji sa službenicima Odsjeka za suzbijanje visoko tehnološkog kriminala, podnijeli krivičnu prijavu protiv...

Servisne informacije4 сата ranije

Isključenja struje u Danilovgradu za 07.12.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 7. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati: Danilovgrad       -u terminu od 8:00 do...

Najčitanije