Connect with us

Uncategorized

EnvPro nastavila sa sprovođenjem edukativnih aktivnosti biomonitoring programa na rijeci Zeti

Objavljeno

on

NVO Program za životnu sredinu nastavila je sa sprovođenjem edukativnih aktivnosti biomonitoring programa na području Parka prirode “Rijeka Zeta”. Ovog puta, aktivnost je sprovedena sa obrazovnim ustanovama sa teritorije Podgorice: OŠ “Sutjeska”, OŠ “Štampar Makarije” i OŠ “Radojica Perović”. Realizacija ovih aktivnosti sprovedena je kroz projekat Vode Balkana: bioindikatori, edukacija i turizam kao primjer održivog koncepta očuvanja ovog područja.

I ovog puta učesnici su imali priliku da se upoznaju sa vrijednostima ovog zaštićenog područja, značajem rijeka, vodenih staništa ili slatkovodnih ekosistema, ali i odabranih vrsta koje su dobri indikatori očuvane životne sredine (bioindikatori). Učenicima su predstavljene osnovne odlike bioindikatorskih vrsta – vilini konjici, rječni rakovi i školjke, koje se odnose na njihovu građu, život i značaj u prirodi, metode biomonitoringa, kao i metode mjerenja fizičko-hemijskih parametara vode.

Terenski rad je obavljen upotrebom adekvatne terenske opreme – mreže za lov i uređaji za mjerenje parametara kvaliteta vode, koji su donirani školama. Zahvaljujući tome, nastavnicima i učenicima je omogućeno da u narednom periodu budu aktivni učesnici u prikupljanju važnih podataka koji će biti integrisani u bazu podataka PP “Rijeka Zeta”. U tu svrhu, prezentovana je veb i mobilna aplikacija za biomonitoring program, koja je i razvijena kroz ovaj projekat. Nadalje, aplikacija će biti predstavljenja i dostupna i široj javnosti kako bi svi zainteresovani bili u prilici da daju doprinos istraživanju ovog područja u cilju očuvanja i unapređenja zaštite značajnih vrsta i njihovih staništa. Aplikacija ima mogućnost proširenja i na druge istraživačke oblasti, i opciju prijave problema tako da u narednom periodu može biti korišćena kao alat za prošireno naučno i građansko djelovanje.

 

Nakon sprovedenih edukativnih aktivnosti, djeca su imala priliku da izradom crteža slikovito prenesu svoje utiske. Odabrani crteži izrađeni ovom prilikom, poslužiće EnvPro za kreiranje vizuelnog identiteta ovog biomonitoring programa.

Program za životnu sredinu će nastaviti saradnju sa obrazovnim institucijama kojima će do kraja projekta ponuditi edukativni program za izvođenje nastave u prirodi na podučju PP “Rijeka Zeta”, uz primjenu naučenih metoda terenskog rada i donirane opreme.
Projekat je podržala globalna ekološka organizacija The Nature Conservancy i United States Forest Service (USFS), i isti će trajati do kraja, 2023. godine.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Uncategorized

Projekcija filma “Živko Nikolić – nedosanjani san” (2023)

Objavljeno

on

By

Film Živko Nikolić – nedosanjani san je priča o posljednjem, nedovršenom djelu velikog crnogorskog i jugoslovenskog sineaste Živka Nikolića.

Riječ je o materijalu koji će nakon skoro 30 godina prvi put ugledati svjetlost dana.

 

📍Četvrtak, 11. jul 2024. godine

🕘21:00h

➡️Amfiteatar ispod gradskog mosta

Nastavite čitanje

Uncategorized

Lučama uručene knjige i novčane nagrade

Objavljeno

on

By

U Velikoj sali SO Danilovgrad, danas je upriličen prijem za učenike Osnovnih škola “Vuko Jovović” i “Njegoš” i Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš”, dobitinike diplome “Luča”. Nagrađene učenike u ime Opštine su pozdravili predsjednik, Aleksandar Grgurović, potpredsjednik Bojan Pavićević i sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti, Ivan Lakić.

U svom obraćanju predsjednik Grgurović uputio je roditeljima, nastavnom kadru i upravama škola, a učenicima, kao poklon, za trud i posvećenost uručio knjige uz novčanu nagradu. Podijelio je svoja uvjerenja da će iz danilovgradskih škola nastaviti da izlaze sjajne generacije učenika, koje će na sebe preuzeti važne uloge u izgradnji Danilovgrada kao savršenog  mjesta za život.

Prisutnima se obratila i učenica generacije Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš”, Snežana Vujisić, na čijem primjeru se najbolje oslikava isplativost upornog rada i posvećenosti. Ona je iskoristila priliku da se zahvali profesorima i direktorima škole, kao i Opštini Danilovgrad na kontinuiranoj podršci učenicima koji to bez sumnje zaslužuju.

Dodjela nagrada učenicima dobitnicima diplome “Luča” počela je minutom ćutanja, kojim je odata pošta preminulom pjesniku i profesoru književnosti, Slavenu Fatiću.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije