Connect with us

Spuž

Grupa građana dostavila prigovor na elaborat Farme svinja, sumnjaju na korupciju

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Grupa građana Spuža dostavila je opštini Danilovgrad odnosno nadležnom Sekretarijatu prigovor na davanje saglasnosti na elaborat o uticaju na životnu sredinu farme svinja “Niksen Čavor” D.O.O. Kako su naveli u prigovoru, zabrinjava ih nedostatak rezultata ispitivanja kvaliteta vazduha u okolini farme.

U prigovoru u koji smo imali uvid stoji da “u ime gradana naselja koji se nalaze u najbližoj okolini farme svinja “Niksen Čavor” D.O.O. podnosimo prigovor iz razloga što se iz podnesenog izvještaja farme svinja nigdje ne vidi da li je vršeno zvanično mjerenje štetnih gasova i čestica u vazduhu u okolnim naseljima a koje eventualno proizvodi pomenuta farma svojim radom i neadekvatnim održavanjem svojih objekata i postrojenja za pročišćavanje otpada . Ovo se odnosi najviše na štetni gas metan, koji nastaje uslijed ispuštanja gasova svinja i svinjskog izmeta a koji je izuzetno štetan i koji direktno utiče na psihu kod ljudi uslijed njegove prevelike količine u vazduhu. Takode taj isti gas je po lzvještaju Svjetske zdravstvene organizacije smrtonosan ako ga ima iznad 0,15g u vazduhu.

Zahtijevamo od nadležnih organa da ne dozvole izradu elaborata odnosno ne odobre dozvole za rad ovog privrednog subjekta do pribavljanja relevantnih izvještaja o zagađenosti vazduha u naseljima oko farme koje nastaje radom pomenute farme, u suprotnom ćemo biti uvjereni da se radi o korupciji na nivou lokalne uprave i bićemo prinuđeni da podnosimo krivične prijave protiv zaduženih lica u lokalnoj upravi koja donose odluku o ovim stvarima.”, zaključuje se u prigovoru.

Centralna javna rasprava o elaboratu zakazana je u MZ Spuž u petak u 12 časova.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Rasvjeta u Spužu: Neizmireni računi razlog mraka na saobraćajnici?

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Prošlo je više od 10 dana kako smo putem Facebook stranice portala, ukazali na nedostatak ulične rasvjete u Spužu, na pravcu od Stologlava do KPD-om, nadajući se da će problem ubrzo biti riješen.

Ipak, rasvjete u Spužu, na trenutno jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u opštini Danilovgrad, i dalje nema. Kako nezvanično saznajemo, razlog zašto nema osvjetljenja je to što nadležni iz opštine Danilovgrad nisu izmirili račune prema EPCG.

Prema istom izvoru, u sličnoj situaciji su bili i Pažići ali i dio Opštine koji se nalazi uz bulevar Podgorica – Danilovgrad, na samom ulazu u grad.

Građani u slučaju Spuža već gotovo dvije nedelje apeluju da se problem riješi, zbog sigurnosti pješaka, dok je dio u blizini kružnog toka u Danilovgradu bio mjesecima bez rasvjete. Srećom, do sada, nije bilo saobraćajnih nezgoda.

Pitanja smo večeras uputili opštini Danilovgrad, kako bismo saznali da li su neizmirene obaveze razlog mraka u Spužu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Spuž

Bašta restorana “Allata” u potpunosti izgorjela u požaru

Iz Uprave policije, nijesu odgovorili da li je utvrđen uzrok požara, kao ni da li je podmetnut

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Bašta restorana “Allata” u potpunosti je izgorjela u požaru koji je tokom minule noćni buknuo u tom spuškom objektu.

Iz Operativno komunikacionog centra Uprave policije Vijestima je saopšteno da u požaru nije bilo povrijeđenih.

“Požar je prijavljen u 4.44 sati. Nije bilo povrijeđenih, nastupila je materijalna šteta”, kazali su iz OKC-a.

Iz Uprave policije, međutim, nijesu odgovorili da li je utvrđen uzrok požara, kao ni da li je podmetnut.

Mještani Spuža su već duži period zabrinuti za sigurnost u naselju uslijed čestog otuđenja imovine, brze vožnje i pojedinaca koji su često pod dejstvom alkohola i narkotika. Apeluju na opštinu Danilovgrad ispuni obećano i postavi sigurnosne kamere na pozicijama kroz naselje Spuž.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije