Connect with us

Spuž

Mještani Spuža traže da institucije završe svoj dio posla

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vuk Iković iz organizacije KOD prenio je stavove mještana Spuža, a povodom ekološke situacije u Spužu koja se tiče uticaja Farme svinja.

Biolog Vuk Iković je istakao da je vlasnik farme tokom rasprave kroz više odgovora potvrdio da nema higijenske i ekološke uslove za rad i držanje svinja u zatvorenom prostoru.

–U ovom trenutku inspekcije imaju sve neophodne mogućnosti i uslove da zatvore farmu. Čavor je istakao da ne radi ništa po pitanju neprijatnih mirisa, očigledno se ide u pravcu, ja ću da radim kako mi je najlakše, a mještani neka vrše pritisak na institucije, a institucije da bi pomogle mještanima moraće da pomognu meni. Treba da se napravi opštinski tim u kom će bitipredstavnici mještana, farme, nadležnog ministarstva i Uprave za inspekcijske poslove kako bi se dali rokovi za rješavanje ovog problema– kazao je Iković.

Neprijatnih mirisa ima, oni su vjerovatno mimo granica koje su po EU standardima i potpuno razumijem ljude da je život tamo nepodnošljiv pod ovakvim uslovima, naveo je izvršni direktor farme Dragan Čavor.

Ni nakon javne tribine o elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu projekta farme svinja “Niksen Čavor” Spuž, nije se došlo do rješenja. Mještani navode da elaborat nije urađen dobro i da nijesu zadovoljni odgovorima koje su dobili.

Mještanin Goran Đuričković naveo je da je elaborat paušalno napisan.

–Prigovor smo imali na to da nije izvršeno mjerenje negativnih čestica koje se ispuštaju sa farme u vazduh. Farma i firma koja je radila elaborat nalaze izgovor u tome da Crna Gora nema parametre za mjerenje čestica, a uspjeli su nekom njihovom računicom da dođu do toga da neprijatni mirisi od svinjskog izmeta izlaze na 320 metara od granice farme. Opština treba da pokrene krivičnu prijavu, jer ako se neko triput kažnjava za nešto, a ne vrši ispravku na osnovu prijave, dužni su da zbrinu životinje i zatvore farmu. Nemaju dozvolu, a vrše odlaganje atmosferskih voda u Zetu. Imali smo prigovor na njihove tvrdnje da ne može da dođe do miješanja vode s vodom sa izvorišta Kraljičino oko. Čekamo da li će nadležna komisija potpisati ovakav elaborat, ako dođe do toga tužbama ćemo ići protiv ministarstva i države i do Strazbura ako treba – naveo je Đuričković.

Izvršni direktor farme “Niksen Čavor” Dragan Čavor istakao je da je svjestan da se s farme šire neprijatni mirisi.

– Protesti mještana, koji su se žalili na izlivanje otpadnih voda u rijeku Zetu, protiv farme počeli su 2019. godine. Neprijatnih mirisa ima, oni su vjerovatno mimo granica koje su po EU standardima i potpuno razumijem ljude da je život tamo nepodnošljiv pod ovakvim uslovima. S izradom elaborata koji je bio naložen da uradimo još 2019. godine čekali smo dosad, jer u njemu ne možemo predvidjeti neprijatne mirise. Ispuštanje otpadnih voda u Zetu od 2019. godine se ne dešava, u šta se uvjerio i inspektor za vode nekoliko puta u nenajavljenoj kontroli. Po nalogu inspektora za ekologiju, obraćali smo se jedinoj licenciranoj kući u Crnoj Gori CETI, odakle su nam odgovorili da nemaju uređaje. Da bi neko elaboratom predvidio i eliminisao mirise, mora imati zakonske okvire, šta je nulta pozicija i šta jeste i nije dozvoljeno – naveo je Čavor.

Sekretarijat za urbanizam: Izjašnjenje nakon završene javne rasprave

Sekretar Sekretarijata za urbanizam Vasilije Otašević istakao je da je
javna rasprava o elaboratu počela 28. decembra 2021. godine i traje 30 dana od dana objavljivanja.
– Kako javna rasprava još traje, te ovom Sekretarijatu može biti dostavljeno još primjedbi i sugestija, nakon završetka ovaj organ će u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu, dostaviti Komisiji za ocjenu elaborata izvještaj sa mišljenjima i primjedbe sa javne rasprave. Komisija za ocjenu elaborata dužna je da izvještaj o ocjeni elaborata sa predlogom odluke o odbijanju ili davanju saglasnosti na elaborat, kao i o razlozima za prihvatanje ili odbijanje primjedbi, predloga i mišljenja zainteresovane javnosti dostavi nadležnom organu u određenom roku – naveo je Otašević.

Čavor je istakao da ne bježe od usklađivanja farme sa evropskim standardima, da ima obećanu podršku od Vlade da konkuriše preko IPARD-a za nepovratna sredstva, kao i da im trebaju parametri i okvir koji će biti usklađen sa EU.

– Dao sam predlog da sam spreman da izmjestim farmu, da mi država da lokaciju na području Bjelopavlića, ali da je zatvaram ne pristajem – ističe Čavor.

Mještanin Dario Đuričković imao je primjedbu na to što je za primjer uzet popis iz 2011. godine koliko je tada stanovnika bilo u Spužu.

– Po tome ispada da Spuž ima oko 1.700 stanovnika, a na poslednjim izborima je 1.962 punoljetna građanina imalo pravo glasa. U naselju oko farme ima blizu 100 kuća- rekao je on.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Promo

Spuško ljeto 2022.: Memorijalni turnir u fudbalu na pijesku “Filip Ljumović” ulazi u završnu fazu

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Spuž, odnosno Spuško ljeto, godinama unazad prepoznat je, između ostalog, i po organizaciji turnira u fudbalu na pijesku. I ove godine, u okviru pomenute manifestacije organizovan je turnir koji je ujedno i memorijalan i nosi naziv “Filip Ljumović”.

Turnir je organizovan u četiri kategorije: žene, kadeti, seniori i veterani. Turnir je počeo 20.jula i utakmice se igraju na otvorenom, ispod spuškog mosta.


Ove nedjelje, kako nam je kazao Boban Šaranović iz Organizacionog odbora manifestacije, turnir ulazi u završnu fazu.

Kada su u pitanju seniori, u ponedeljak i utorak (8 i 9.avgust) igraju se četvrtfinalne utakmice: 8. Avgust /Spuž – Kodio ( 21:00h), Storycouture – Konik city (21:45h); 9.avgust / Martinići 1796 – Prava stvar (21:00h), Iz Pjaćence moji – Ljutotuk (21:45h).

Polufinalne utakmice će se odigrati 11.avgusta, a finale je planirano za nedjelju, 14.avgusta u 21:15h. Takođe, u nedjelju će se igrati još dva finalna meča – u kategoriji kadeti i žene.

Veterani će svoju finalnu utakmicu odigrati 9.avgusta.

Na dan finalnih utakmica, pobjednicima kao i drugoplasiranima biće uručeni pehari, a obezbijeđene su i novčane nagrade, kazao nam je Šaranović.

NASTAVI SA ČITANJEM

Promo

Čorbijada na Spuškom ljetu

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U okviru manifestacije Spuško ljeto biće održana Čorbijada. Takmičenje je zakazano za 7.avgust sa početkom u 10:00h do kada je otvoreno i prijavljivanje ekipa.

Ekipe su dužne obezbijediti potrebnu opremu (sto, suncobran itd), saopštili su organizatori na zvaničnoj Facebook stranicu.

Takođe, ekipe su dužne svu opremu donijeti i postaviti do 10h, nakon čega svi moraju ukloniti svoja vozila sa prostora kod terena, navodi se dalje u pozivu. Spremanje čorbe do 15h, a proglašenje pobjednika u 16h.

Organizatori su istakli da parkiranje neće biti dozvoljeno na prostoru pored terena.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije