Connect with us

Društvo

Mjesna zajednica Vražegrmci poziva mještane da se uključe u oblikovanje budućnosti: Projekat rekonstrukcije Doma na Potočilu

Uzbudljive promjene se događaju u Danilovgradu dok Savjet mjesne zajednice Vražegrmci najavljuje planove za rekonstrukciju Doma mjesne zajednice kao dio napora u realizaciji Plana razvoja MZ Vražegrmci. Ovaj poziv na učešće predstavlja priliku za svakog pojedinca da utiče na oblikovanje budućnosti vražegrmačkog kraja.

Objavljeno

on

Kao odraz predanosti unapređenju i obogaćivanju zajednice, inicijativa za rekonstrukciju Doma mjesne zajednice Vražegrmci ističe važnost aktivnog učestvovanja mještana. “Želimo stvoriti prostor koji odražava stvarne potrebe, želje i interese naše zajednice”, istakao je Milan Mijajlović član Savjeta mjesne zajednice Vražegrmci.

Ovaj poziv na učešće, putem upitnika, omogućava mještanima da podijele svoje ideje, vizije i predloge. Od potencijala za razvoj turizma do promocije lokalnih inicijativa i prodaje poljoprivrednih proizvoda, svaka ideja je dobrodošla. “Predlozi stanovnika ovog kraja će biti ključni u oblikovanju rekonstrukcije Doma mjesne zajednice kako bi odgovarala potrebama i željama svih nas”, dodao je Mijajlović.

Uz podršku lokalne zajednice, prvi korak, nakon sakupljanja mišljenja, biće izrada Projekta rekonstrukcije, koji će biti obezbijeđen kao donacija od strane dipl.ing.arh. Danijele Mijajlović .

Dom na Potočilu, objekat u Vražegrmcima, predstavlja važno središte za dalji razvoj. Blizina Željezničke stanice Ostrog, izvora pitke vode, Manastira i brojnih srednjevjekovnih crkava, kao i rijeka Zeta, pružaju obilje mogućnosti za buduće projekte i inicijative.

Dom na Potočilu. Dom na Potočilu je objekat na dva sprata koji se povezuje na put L6 (Mijokusovići, Povija, Manastir Ostrog). U relativnoj blizini objekta se nalazi i Željeznička stanica Ostrog, više izvora pitke vode, Donji i Gornji Manastir Ostrog, Crkva Svetog Nikole, Crkva Svetog Simeona Mirotočivog, Njegoševa staza, rijeka Zeta – koji predstavljaju potencijale na kojima se može zasnivati dalji razvoj kako Vražegrmaca tako i Doma na Potočilu.

 

Upitnik se može popuniti na sajtu ove mjesne zajednice na sledećem LINKU

Društvo

Danas je Petrovdan

Objavljeno

on

By

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, danas obilježavaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

– Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovijedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepeo. Savle je tri dana bio sijlep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Nastavite čitanje

Društvo

Komunalno saniralo udarne rupe na pravcu Novo Selo – škola Donji Zagarač

Objavljeno

on

By

Komunalno preduzeće Danilovgrad danas je intenzivno radilo na sanaciji udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač. Radovi su obavljeni u okviru redovnog održavanja putne infrastrukture, što uključuje popravku i održavanje saobraćajnica širom opštine.

Današnje aktivnosti bile su fokusirane na kritični putni pravac Novo Selo – Donji Zagarač. Ekipa komunalnog preduzeća je primijenila vrući asfalt za sanaciju udarnih rupa, čime se osigurava dugotrajnija i kvalitetnija popravka puta. Ovaj metod omogućava da se oštećenja na kolovozu efikasno otklone, što doprinosi sigurnijem saobraćaju.

U ovoj godini, komunalno preduzeće Danilovgrad je obavilo sanaciju puteva vrućim asfaltom na skoro čitavoj teritoriji opštine. Neki od značajnijih putnih pravaca koji su obnovljeni uključuju:

  • Orja Luka – Pješivci
  • Glavica – Velja Paprat
  • Od firme Megran – Pitoma Loza do izlaska na bulevar
  • Burum – Sabov krug
  • Novo Selo – škola Donji Zagarač

Pored ovih, sanirane su udarne rupe i kroz sledeća naselja:

  • Glavica
  • Grlić 1
  • Lazine
  • Velja Paprat
  • Ćurilac

U užem gradskom jezgru, komunalno preduzeće je koristilo hladni asfalt za sanaciju udarnih rupa. Ovaj pristup je posebno koristan za brzo popravljanje oštećenja na manjim površinama, što je važno za održavanje prohodnosti i sigurnosti u urbanim zonama. Takođe, više puta se intervenisalo na sanaciji udarnih rupa na Martinićkom putu, što svjedoči o kontinuiranom naporu Komunalnog preduzeća da obezbedi sigurnu putnu infrastrukturu.

Komunalno preduzeće Danilovgrad nastavlja sa intenzivnim radovima na održavanju i unapređenju putne mreže u opštini. Sanacija udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač je samo jedna od mnogih aktivnosti koje se sprovode kako bi se osigurao bezbedan i komforan saobraćaj za sve građane. Očekuje se da će se ovakvi radovi nastaviti i u narednom periodu, čime će se dodatno poboljšati infrastruktura i kvalitet života u opštini Danilovgrad.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije