Connect with us

Društvo

Iković: Šteta od milion eura godišnje zbog ilegalne sječe šuma

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vuk Iković iz organizacije KOD – Crna Gora je u takvoj situaciju na svoj razvoj ne može bazirati na visoko razvijenoj industriji ali ono što može je priroda koja je u jednom dijelu rasprodata u cilju smanjivanja državnog minusa. Šuma nam obezbijeđuje usluge koje su besplatne, drva za ogrijev, kao i pečurke, šumski med, šumsko voće i još jedna besplatna usluge kao očuvanje čovjekovog zdravlja od olujnih vjetrova, naglih poplava i koja neam daje mogućnost za odmor i razvoj turizma.

– Šume primarno se koristi kao drvo za ogrijev i tehničku građu i na terenu vidimo kao da imamo zadatak da je posječemo što prije, kao da sjutra nikada neće doći. Po nekim podacima koje smo vidjeli na terenu situacija je alarmnatna cijela polja posječena šuma koje nijesu evidentirane od inspekcije.

Od 5.000 do 10.000 kubika šume se nelegalno posječe što je milion eura godišnje štete. Miliona eura je samo direktna šteta, a u dobiti od 5-10 miliona gubimo godišnje. Lokalna ekonomija i zdravlje građana dovedena u pitanje. Imamo duplo više požara tokom godine nego 30 godina prošlog vijeka što znači da imamo lošu prevenciju.

U 2017. godini Crna Gora je izgubila 10 puta  više šuma nego Francuska koja je 50 puta veća i tu su okolne zemlje, kao što je Grčka koja je imalatri puta  manje opožarenih šuma… – kaže Iković.

Milan Gazdić magistar šumarstva iz Pljevalja ka#e da se u šumama te opštine nalaze vrijedni resursi.

– Učešće u bruto društvenogm proizvodi varira od 12 odssto krajem 80-tih spalo na jedan dva posto posljednjih godina. Doživjelo je ozbiljnu krizu šumarstvo. Prije 30 i više godine 58.000 hektara šuma, imali smo preko 3000 zaposlneih u šumarstvu i drvnoj industriji danas je pet šest puta manje. Posljednjih godina smo izvezli velike količine drtvnih sirovina kao poluproizvod, crnogorskom šumarstvu nedostaju fabrike za finalnu proizvodnju – kazao je on.

Za vrijeme doktorskih stuija boravio je u raznim državama i one ulaže velika sredstva u naučna istraživanja, koja kako kaže, mi nemamo.


U Landži se nekad proizvodilo 3 miliona sadnica godišnje

U toku konferencije imali smo priliku čuti, u video intervju sa Momčilom Gajevićem, šumarskim inžinjerom, da se u Danilovgradu na meandru Landži ranije nalazio centralni rasadnik u kojem se u toku jedne godine proizvodilo preko 3 miliona sadnica. Dok je danas situacija potpuno drugačija, sadnice se najčešće kupuju od privatnih rasadnika koji su pokrenuti paralelno sa gašenjem državnih rasadnika.

Park prirode Rijeka Zeta, Landža

Podaci koji su se mogli čuti u toku konferencije su, malo je reći, zabrinjavajući.

U Crnoj Gori je 2017. u požarima spaljeno skoro 360 km2 šuma i šumskog zemljišta, a u Francuskoj skoro tri puta puta manje odnosno priblizno 132 km2. Francuska je površinom preko 45 puta veća od Crne Gore .

Od 1955. do 1985. godine u Crnoj Gori je opožareno oko 155 km2 šuma. Tako dolazmo do računice da je 2017. godine u Crnoj Gori opožareno duplo više šuma nego tokom 30 godina prošlog vijeka. U 2020. godini dvadeseti dio površine opštine Danilovgrad je opožaren a požari su nastali ljudskim nemarom.

U toku je konferencija “Šumarstvo – alternativa razvoja Crne Gore” koju organizuje NVO “KOD”. Konferencija se može pratiti uživo na njihovoj Facebook stranici

Na ovoj online konferenciji će biti prezentovani nalazi i preporuke iz istoimene analize koju je izradila Organizacija KOD, dok će se nakon izlaganja imati prilika za debatom na ovu, po cijelu zajednicu, veoma važnu temu.

1 Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Društvo

Sjutra se bira predsjednik opštine Danilovgrad

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Danas je na zvaničnom sajtu opštine Danilovgrad objavljena informacija da će se II sjednica SO Danilovgrad održati sjutra u velikoj sali Opštine Danilovgrad sa početkom u 14,00 časova.

Za dnevni red drugog zasijedanja Skupštine opštine Danilovgrad predložen je sledeći dnevni red sa četiri tačke.

U okviru prve tačke dnevnog reda razmatraće se predlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora za izbor i imenovanje.

Druga tačka dnevnog reda je Predlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora za Statut i propise.

U okviru treće i četvrte tačke dnevnog reda razmatraće se predlozi za razrješenje predsjednika opštine Danilovgrad i izbor novog predsjednika opštine Danilovgrad.

Za Predsjednika opštine Danilovgrad, prema ranijim najavama, biće izabran Aleksandar Grgurović iz Evrope Sad.

Na sjednici koja je održana 30.11. za predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad izabran je Velimir Đoković iz DF-a.

Prema koalicionom sporazumu jedan od dva potpredsjednika opštine biće imenovan Duško Stjepović iz Demokrata.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Nagradni konkurs za seoska domaćinstva

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pozvalo je seoska domaćinstva da se do 9. decembra prijave na nagradni konkurs koji je taj Vladin resor raspisao u okviru kampanje Ruralno, održivo, domaćinski.

Objavljeno

dana

By

Close up of hunting tower in autumn forest

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo je pozvalo seoska domaćinstva da se prijave na nagradni konkurs koji se realizuje u tri kategorije – najbolje seosko domaćinstvo, najbolja seoska domaćica i najbolji mladi seoski domaćin/ domaćica.

“Ukupan nagradni fond koji je opredijelilo Ministarstvo iznosi 10,5 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju kategorija najbolje seosko domaćinstvo, prva nagrada iznosi dvije hiljade eura, druga 1,5 hiljada EUR, a treća hiljadu eura.

“U toj kategoriji biramo seosko domaćinstvo koje je izgrađeno u tradicionalnom i autentičnom stilu i odslikava kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja. Takođe, tu se pruža raznovrsna hrana, pića i napici iz pretežno sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga“, objasnili su iz Ministarstva.

Kada je u pitanju kategorija najbolja seoska domaćica, prva nagrada iznosi 1,5 hiljada eura, druga hiljadu eura, a treća 500 eura.

U toj kategoriji se, kako je objašnjeno, bira žena/nositeljka aktivnosti, koja u seoskom domaćinstvu unapređuje kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije i priprema i poslužuje topla i hladna jela i napitke iz pretežno domaće proizvodnje.

Kada je u pitanju kategorija najbolji mladi seoski domaćin/domaćica, prva nagrada iznosi 1,5 hiljada eura, druga hiljadu eura, a treća 500 eura.

“U toj kategoriji nagrađujemo muškarca ili ženu nosioce aktivnosti do 40 godina, koji u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije i vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka pretežno iz domaće proizvodnje“, rekli su iz Ministarstva.

Za učešće na nagradnom konkursu potrebno je dostaviti određenu dokumentaciju, koja je detaljno navedena na sajtu Ministarstva.

Dokumentaciju je potrebno dostaviti elektronskim putem na mejlove [email protected] i [email protected]

Ministarstvo zadržava pravo da nakon dostavljene dokumentacije izvrši provjeru kod nadležnog poreskog organa da li je učesnik konkursa izvršio elektronsku fiskalizaciju.

Konačnu odluku na nagradnom konkursu donijeće petočlani stručni žiri imenovan od resornog ministra.

O datumu i mjestu svečanog uručenja nagrada, učesnici i javnost biće blagovremeno obaviješteni.

Iz Ministarstva su kazali da se savremeni turistički trendovi odlikuju sve većim usmjeravanjem ka ruralnim destinacijama, sve izraženijom personalizacijom, povećanim interesovanjem i značajnom tražnjom turista za nestandardnim turističkim proizvodima.

“Zbog toga je potrebno posvetiti mnogo više pažnje razvoju ruralnog turizma, koji čini jednu od važnijih komponenti razvoja turizma i integralnog i održivog razvoja sela i ruralnih područja”, zaključuje se u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Магла
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 3km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1021.67mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
15/10°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']