Connect with us

Društvo

In Memoriam: Odlazak Slavena Fatića – Profesora koji je ostavio trag u književnosti (1969-2024)

Objavljeno

on

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

 

Postoje trenuci koji nas iznenade i ostave bez riječi, jer kada pjesnik pređe na drugu obalu vječnosti, nakon njega žive njegova djela i njegove pjesme. Tiho i nečujno, u 56. godini života, 18. juna 2024. godine, umro je omiljeni danilovgradski profesor, pjesnik i posvećeni pedagog Slaven Fatić. Pjesnici ne umiru nikada; oni nastavljaju da žive kroz ono što su stvarali. Pjesnici ne vole opraštanja, ne vole sjećanja; vole riječi kojima su gradili svoje živote, zato preplićem Slavenov život sa njegovom poezijom. Jer on je bio ona hrid koja se nepokolebljivo uzdiže iznad mora, postojana i snažna, odolijevajući svim olujama i vjetrovima. Slaven Fatić je kroz svoje stihove gradio mostove prema beskonačnosti, ispisujući stranice koje će zauvijek ostati svjedočanstvo njegovog duha.

Ma koliko Crna Gora da je mala, dala je brojna imena književnika i stvaralaca koji su svojim djelima ispisali poetske obeliske svoga stvaranja. Upravo Slaven Fatić je jedan od njih. Tih i skroman, iskren i privržen, posvećen kulturi, obrazovanju i književnosti svojim stihovima ali i koracima je ispisao one književno-poetske staze koje će trajati. Njegova poezija odražava duboku emotivnost i promišljenost. U njegovim stihovima osjeća se strast prema umejtnosti i životu. Kao što kaže u zbirci (HAVANA) III: “Ali ti si vanvremena kula, svetionik za suvišne duše“ (str. 9), Slaven Fatić je svojim djelom postao upravo taj svetionik, koji će generacije pisaca i ljubitelja književnosti slediti i poštovati. Fatić je svojim radom i stvaralaštvom pokazao kako književnost može biti mjesto đe se čuva i njeguje ljudska duša, đe se najdublje emocije pretaču u riječi. Njegov pjesnički izraz nosi u sebi mudrost i senzibilitet, što se može viđeti i u pjesmi “Među nama“: “Postaćemo nevidljivi za silnike i gramzivce, svetkovaćemo svaki vedar dan“ (str. 11), čime nam poručuje da istinska ljepota i vrijednosti nevidljivo oblikuju naše živote. Slaven Fatić je svojim skromnim, ali istrajnim radom ostavio neizbrisiv trag u crnogorskoj književnosti. Njegova djela će nastaviti da žive, inspirišući i usmeravajući nove generacije ka putevima umjetnosti i stvaralaštva. Kao što u pjesmi “Na kraju sveta“ piše: “Retku radost jula donese mi plavi cvet korova“ (str. 56), tako i mi nalazimo rijetku radost i utjehu u njegovim stihovima, u plavom cvijetu njegove poezije.

Havana je ostala daleko u Slavenovoj poeziji, ali njena bliskost se osjeća u svakom stihu, u svakoj riječi koja odjekuje snagom njegovog stvaralačkog genija. Njegove pjesme su mostovi ka nepoznatom, ka svim Havanama koje svatko od nas nosi u svom srcu. Slaven je uspio da svojim pisanjem prenese ljubav prema životu, prema svakom trenutku koji se može pretvoriti u vječnost kroz poeziju. Njegova “Havana“ je svijet u kojem se gube sve razlike, đe se spajaju kulture i duše, đe poezija postaje univerzalni jezik razumljiv svima. Kroz svoje stihove, Slaven nas podsjeća da bez obzira koliko daleko nešto može biti, kroz umjetnost i ljubav, sve može postati blisko i stvarno. Njegova “Havana“ će zauvijek ostati kao svjetionik nade i inspiracije, podsjećajući nas na ljepotu i moć pjesničke riječi.

Kao profesor, prenio je ljubav prema jeziku i književnosti na generacije svojih učenika, oblikujući njihove misli i osjećaje, kao što je i sam bio oblikovan ljepotom riječi. Njegove pjesme, poput svjetionika, osvjetljavale su puteve kojima je kročio, donoseći svjetlost i nadu svima koji su se našli u tami. Slaven je bio pjesnik koji je znao slušati tišinu, čitati između redova života i u svakoj sitnici nalaziti inspiraciju za svoje stvaralaštvo. Njegova poezija, poput vjetra, doticala je srca i duše, šapućući priče o ljubavi, gubitku, radosti i boli. Bio je majstor riječi, koji je iz naizgled običnih trenutaka izvlačio neizmjernu dubinu i ljepotu. Svaki njegov stih bio je poput kamena u temeljima njegovog života, čvrsto postavljen, trajno postojan. Slaven je bio i ostao vječiti tragač za istinom, umjetnik koji je svojim riječima ispisao neizbrisive slike u našim umovima. Njegova hrabrost da se suoči sa životom, da voli, sanja i stvara, ostavila je neizbrisiv trag u svijetu poezije i obrazovanja. Njegov život i poezija bili su isprepleteni u savršenoj harmoniji, svaki stih bio je odraz njegove duše, svaka riječ bila je svjedočanstvo njegovog postojanja. Pjesnici ne vole opraštanja jer znaju da kroz svoje riječi nastavljaju živjeti. I Slaven će zauvijek živjeti u svojim pjesmama, u srcima svojih učenika i svih koji su imali privilegiju da ga poznaju i dive se njegovom djelu. Slaven Fatić je bio, i uvijek će biti, ona hrid koja stoji nepokolebljivo, prkoseći vremenu, dok njegovi stihovi odzvanjaju vječno, poput talasa koji se razbijaju o obalu. Njegova smrt ostavlja veliku prazninu, ali i bogato nasljeđe koje će živjeti vječno. Slavenove riječi će nastaviti da odzvanjaju, podsjećajući nas na ljepotu i snagu poezije. Zato umjesto daljeg nekrologa dajem jednu njegovu pjesmu iz zbirke “Havana“ jer pjesnici i treba da odu sa svojim pjesmama.

AKO BIH SMRT OZBILJNO SHVATIO

 

Ako bih smrt ozbiljno shvatio

možda bi odmah tu

nasred sobe

porastao neki žrtvenik

neki oltar

pred kojim bih klečao

moljakao plakao

bacao na sebe drvlje i kamenje

puštao krv bilo čemu

izgladnjivao se do oduzetosti

ne bih li umilostivio onoga

koji nas je izmislio ovako

smetene nesite a strasne

Ali ne brini draga

ja u smrt ne verujem

mada su pomrli neki

zbog kojih je valjalo živeti

Osim toga

ne volim ni da dramim

 

Iz biografije Slavena Fatića izdvajam:

 Slaven Fatić rođen je 7. marta 1969. godine u Podgorici. Osnovnu i srednju školu završio je u Danilovgradu, a studije srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Radio je kao animator kulturnih aktivnosti u danilovgradskom Centru za kulturu. Bio je novinar i urednik u nekoliko štampanih i elektronskih medija u Crnoj Gori. Živio je u Danilovgradu i radio kao profesor književnosti. Za književni rad je nagrađivan, a pjesme su mu uvrštene u nekoliko izbora poezije. Objavio je knjige pjesama: “San pod oltarom“, “Ponoćni teatar“, “Pismo u pokušaju“ i “Havana“.

 

Advertisement

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije