Connect with us

Vremenska prognoza

Izdato upozerenje, Crna Gora pod serijom ciklona

U periodu od ponedjeljka do subote (16. do 21. januar 2023.) očekuje se uticaj serije ciklona na području Crne Gore, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Dark storm clouds over the country road , moody dark sky

“Zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je Upozorenje – Vanrednu meteorološku informaciju koja se odnosi na obilne padavine i jak-olujni južni vjetar”, navodi se na sajtu ZHMS.

Kako kažu, ova očekivana značajna meteorološka situacija na teritoriji Crne Gore, usloviće obilnu količinu kiše.

“Posebno obilna količina kiše očekuje se u centralnim i južnim predjelima, i prema sjeveru i sjeveroistoku očekuje se jaka kiša za taj dio Crne Gore. Posebno jaka kiša i vrlo jak-olujni južni vjetar očekuju se u utorak i srijedu. U planinama smjenjivaće se kiša, susnježica i snijeg, oko 20.-21.januara očekuje se osjetno zahladjenje pa će kiša preći u snijeg. Na jugu, ponegdje i u centralnim predjelima moguće su i kratkotrajne olujno-vremenske nepogode”, navodi se u ZHMS.

Kako dodaju, zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi, uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

“Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su odredjeni problemi na terenu a, zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima i na sjeveroistoku potencijalno mogući su bujični problemi (flashflood efekti), prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, na saobraćajnicama. Na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni a posebno gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati i gdje je narušena prirodna povezanost tla”, navodi se ZHMS.

Obilna količina kiše sa naglim prilivom obilne količine vode značajno će opteretiti hidrološki sistem na teritoriji Crne Gore.

U utorak i srijedu, posebno tokom noći utorak na srijedu, u višim sjevernim i centralnim predjelima prognostički očekuju se olujni udari južnog vjetra sa orkanskim karakterom. Zbog jakog vjetra moguće su posljedice na terenu posebno na infrastrukturi za prenos i distribuciju električne energije, na infrastrukturi za telekomunikacije na isturenim planinskim kotama i na saobraćajnoj infrastrukturi.

Obilna kiša, jak južni vjetar, smjenjivanje kiše, susnježice i snijega (vlažan snijeg u planinama), podizanje nivoa mora i talasi, mogu ozbiljno da ometaju svakodnevne redovne aktivnosti, mogući su prekidi u funkcionisanju redovnih aktivnosti i otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema, potencijalno moguće je otežano funkcionanje svih vrsta saobraćaja (drumski, pomorski i vazduhoplovni), mogući su prekidi i kašnjenja u saobraćaju.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vremenska prognoza

Danas sunčano i vjetrovito, temperatura oko nule

Na sjeveru Crne Gore danas sunčano do malo oblačno. Vjetar u centralnim predjelima umjeren do jak, sjeverni, krajem dana u smirivaju. Jutro veoma hladno, ponegdje sa dvocifrenim minusima, tokom dana temperatura oko nule, na zapadu do pet stepeni. Na jugu, sunčano i vjetrovito. Prijepodne sjeveroistočni vjetar vrlo jak, od sredine dana slabi. Temperatura do 13 stepeni.

More sjutra uzburkano. Bura jaka i veoma jaka, s udarima do 45 čvorova u jutarnjim satima. Temperatura mora 14 stepeni.

Narednih dana, na sjeveru u ponedjeljak pretežno sunčano i hladno. U utorak pretežno oblačno, u jutarnjim satima slab snijeg. Vjetar od prijepodnevnih sati u utorak, u jačanju, ponovo sjeverni. Temperatura u ponedjeljak u blagom porastu.

Na jugu u ponedjeljak sunčano i prijatno, a u utorak nešto više oblaka. Sjeveroistočni vjetar od utorka u pojačanju i to u drugom dijelu dana.

NASTAVI SA ČITANJEM

Vremenska prognoza

Sjutra na snazi crveni i narandžasti meteoalarm

Crveni i narandžasti meteoalarm izdat je, za sjutra, za područje cijele države zbog vremenskih prilika koje nas očekuju. Kako je navajvljeno, duvaće olujni i moguće vjetar orkanske jačine.

Kako su saopštili iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, u južnim predjelima sjutra će biti promjenljivo oblačno, na primorju uz više sunčanih perioda, a u kontinentalnim predjelima uz više oblaka.

Na sjeveru oblačno, uz povremeno slab snijeg, a u nižim predjelima moguća i susnježica. Vjetar sjeverni i sjeveroistočni, umjeren do jak, u drugom dijelu dana i tokom noći olujne jačine. Jutarnja temperatura vazduha od -2 do 12, najviša dnevna od -1 do 16 stepeni.

Danilovgrad: Umjereno do pretežno oblačno uz nešto sunčanih perioda. Vjetar sjeveroistočni umjeren i jak u drugom dijelu dana i tokom noći olujne, a moguće i orkanske jačine. Jutarnja temperatura vazduha oko 9, najviša dnevna do 13 stepeni.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije