Connect with us

Kultura

Izložba “Savremena crnogorska skulptura”

U galeriji JU “Umjetnička kolonija” Danilovgrad, u srijedu, 12. jula otvorena je tradicionalna izložba “Savremena crnogorska skulptura” na kojoj je prikazano 26 radova. Izložbu je otvorila istaknuta istoričarka umjetnosti i autorka predgovora u katalogu, Milica Radulović.

Po izboru regionalnog stručnog žirija izdvojila su se tri rada: “Šlem” Željka Reljića, “Identitet” Nikole Balevića i “Ćuk”, nagrađena skulptura Adina Rastodera. Nagradu koja nosi ime poznatog crnogorskog vajara Draga Đurovića, uz simboličan novčani iznos i Povelju akademskom vajaru, Rastoderu je dodijelio predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović.

Reklama

Kultura

Koncert tradicionalne muzike i plesa Folklorni ansambl ,,Oro“

Ovog februara u Centru za kulturu Danilovgrad održaće se dva koncerta tradicionalne muzike i plesa, 16. i 18. februara od 20 časova.

Od samog početka do današnjih dana, folklor kao kulturno-sportska djelatnost je najpopularniji vid kulture kod nas. Skoro da nema manifestacije u Danilovgradu na kojoj ne učestvuje folklorni ansambl “Oro” predstavljajući neko umjetničko djelo.

Ovaj umjetnički program dio je projekta “Zajedno se ujedinimo da kulturno nasleđe oživimo” kojim ove dvije organizacije žele promovisati tradicionalnu muzičku i plesnu kulturu Danilovgrada i Podgorice kroz inkluzivnu saradnju.

Projekat se sprovodi u okviru RELOAD 2 programa koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, među kojima su opštine Danilovgrad i Zeta, Prijestonica Cetinje i Glavni grad Podgorica, čineći klaster “Središnji region”. Projekat je plod kvalitetne saradnje više organizacija, a značajan doprinos organizaciji koncerata u Danilovgradu dao je i Centar za kulturu Danilovgrad.

Danilovgradski folklorni ansambla Oro predstaviće se sa tradicionalnim pjesmama i svadbenim običajima danilovgradskog kraja dok će članovi Saveza slijepih Crne Gore pjevati i svirati poznate podgoričke pjesme. Prvi koncert biće realizovan 16. februara od 20:00h u Centru za kulturu Danilovgrad, dok će svi oni koji nijesu u mogućnosti da prisustvuju prvom koncertu imati priliku da isti program pogledaju i 18. februara!

Ulaz je slobodan.

NASTAVI SA ČITANJEM

Kultura

Predstavljanje romana Bastadur autorke Jasenke Lalović

U romanu „Bastadur“, čiju radnju smješta u prvu polovinu XX vijeka, Jasenka Lalović slijedi ideju da u svakom čovjeku živi komadić kaluđera, baš kao što u svakom kaluđeru pretekne dio njegovog svjetovnog života. Takva se mješavina žudnji, težnji i osjećanja javlja kod svih protagonista ovog uzbudljivog romana. U toj sprezi daljina koje ih vječito mame i visina kojima streme, tragaju za značajnim odgovorima. Izazovi koji će ih sve zadesiti u tih pedesetak godina, koliko i traje radnja romana i za koje vrijeme se njihovi životni putevi ukrštaju i prepliću, nude im šansu da se poprave i na pravi način ostvare. Ali prvo moraju da nauče da vole i da prihvate da budu voljeni. Neophodno je da postanu bastaduri.

12. februar 2024. sa početkom u 19 časova, Centar za kulturu Danilovgrad

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije